FSD1016 Puolueiden ajankohtaistutkimus 1990

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Puolueiden ajankohtaistutkimus 1990

Aineistonumero

FSD1016

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1016

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen Gallup

Sisällön kuvaus

Aineiston muuttujat kuvaavat mm. väestön huolenaiheita, kiinnostuneisuutta politiikasta, vastaajien sijoittumista vasemmisto - oikeisto -ulottuvuudelle sekä äänestämistä eduskuntavaaleissa ja vuoden 1988 kunnallisvaaleissa. Lisäksi vastaajilta tiedusteltiin, mikä on puheenjohtajan merkitys puolueen kannatukselle ja kartoitettiin heidän suhtautumistaan puolueiden toimintaan ja tyytyväisyyttä hallitukseen. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan suomalaisten yhteiskunnallisten vaikuttajien ja poliitikkojen sekä puolueiden ominaisuuksia. Lisäksi vastaajille lueteltiin useita politiikkaan, puolueisiin ja henkilökohtaiseen elämään liittyviä väitteitä ja pyydettiin arvioimaan niitä. Vastaajilta kysyttiin myös osallistumisesta luonnonsuojelutoimintaan sekä mielipiteitä rantojensuojeluohjelmasta sekä sähköntuotannon lisäämisestä. Lisäksi kysyttiin mielipidettä verouudistuksesta ja Suomen mahdollisesta EY-jäsenhakemuksesta. Lopuksi kysyttiin vielä miten kiinnostunut vastaaja on erityyppisistä tv-ohjelmista, kuinka monena päivänä viikossa hän seuraa erilaisia joukkotiedotusvälineitä, montaako sanomalehteä hän seuraa säännöllisesti ja kuinka mielellään hän seuraa eri tiedotusvälineitä. Taustamuuttujina olivat näytteen sosiaalista rakennetta kuvaavat muuttujat sekä haastattelutilanteeseen liittyvät muuttujat.

Asiasanat

Euroopan yhteisö; eduskuntavaalit; joukkoviestimet; jäsenyys; kuntavaalit; poliittinen käyttäytyminen; poliittiset asenteet; puolueiden kannatus; rantojensuojelu; vaalit; ympäristönsuojelu; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Puolueiden ajankohtaistutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomen Gallup

Tuottajat

  • Suomen Gallup

Ajallinen kattavuus

1990

Aineistonkeruun ajankohta

1990-09-17 – 1990-09-30

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 vuotta täyttänyt väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Ensin tutkimuksen edellyttämä määrä kohdehenkilöitä on jaettu alueellisesti lääneittäin, ja toisessa vaiheessa kunkin läänin sisällä kohdehenkilöiden määrä on jaettu kuntatyypeittäin. Kaupungit jaettiin asukasmäärän mukaan suuriin ja pieniin kaupunkeihin ja maalaiskunnat kolmeen luokkaan väestön elinkeinojakauman mukaan. Tutkimuskunnat on valittu edustavasti. Kohdetaloudet valittiin lähtöosoitejärjestelmää käyttäen. Satunnaisesti poimitusta lähtöosoitteesta edeten on tehty kuusi haastattelua. Jokaisesta haastattelun kohteena olleesta taloudesta on haastateltavaksi valittu se henkilö, joka on täyttänyt valintakortin määräämät ehdot iän ja sukupuolen suhteen.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

699 muuttujaa ja 1008 havaintoa.

Datan versio

6.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen Gallup: Puolueiden ajankohtaistutkimus 1990 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 6.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1016

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suomen demokratiaindikaattorit (2006). Toim. Sami Borg. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Paloheimo, Heikki & Sundberg, Jan (2005). Puoluevalinnan perusteet. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 169-201. Helsinki: WSOY.

Paloheimo, Heikki (2002). Hallituksen toimintaan ja puoluejohdon taitavuuteen kohdistuva arviointi puoluekannatuksen selittäjänä. Politiikka 44(2), 124-143.

Paloheimo, Heikki (2003). Miten äänestäjät valitsevat puolueen? Politiikka 45(3), 175-193.

Paloheimo, Heikki (2005). Let the Force Be with the Leader: But Who Is the Leader? In: The Presidentialization of Politics: A Comparative Study of Modern Democracies (ed. Thomas Poguntke & Paul Webb), 246-268. Oxford: Oxford University Press.

Paloheimo, Heikki (2005). Vaalit ja demokratia Suomessa. Helsinki: WSOY.

Paloheimo, Heikki (2005). Puoluevalinnan tilannetekijät. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 202-228. Helsinki: WSOY.

Paloheimo, Heikki (2006). Asenteet poliittisia instituutioita ja toimijoita kohtaan. Teoksessa: Suomen demokratiaindikaattorit (toim. Sami Borg), 128 - 153. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Grönlund, Kimmo & Paloheimo, Heikki & Wass, Hanna (2005). Äänestysosallistuminen. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 119-146. Helsinki: WSOY.

Grönlund, Kimmo & Paloheimo, Heikki & Sundberg, Jan & Sänkiaho, Risto & Wass, Hanna (2005). Kiinnittyminen politiikkaan. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 88-118. Helsinki: WSOY.

Borg, Sami & Ruostetsaari, Ilkka (2002). Suuret ikäluokat ja valta. Hyvinvointikatsaus 1/2002, 51-58.

Borg, Sami (2006). Käsitykset kansalaisuudesta ja omista vaikuttamismahdollisuuksista. Teoksessa: Suomen demokratiaindikaattorit (toim. Sami Borg), 115-127. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Meyer, Thomas (2010). Party competition over time. How voters and intra-party structure constrain party policy shifts. Mannheim: MADOC. urn:nbn:de:bsz:180-madoc-29386

Karvonen, Lauri (2014). Parties, Governments and Voters in Finland. Politics under Fundamental Societal Transformation. Colchester. ECPR Press

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.