FSD1045 Ammattirakenteen ja sosiaalisen aseman muutos 1994

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Ammattirakenteen ja sosiaalisen aseman muutos 1994

Aineistonumero

FSD1045

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1045

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Nikula, Jouko (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)

Sisällön kuvaus

Aineistossa kartoitetaan monipuolisilla kysymyksillä vastaajan nykyistä ammattia, työn luonnetta, päätöksentekoa työpaikalla, työn sisältöä, vastaajan työuraa, koulutusta, perhe-elämää, lapsuutta ja vapaa-aikaa, taloudellista tilannetta ja osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan. Haastateltavilta kysyttiin useita kysymyksiä heidän nykyisestä ammatistaan, työpaikastaan, työajastaan, ylitöistä ja palkkauksesta. Työn luonnetta kartoitettiin kysymällä työtoverien sukupuolta, ATK-tekniikan käyttöä, ylenemismahdollisuuksia, työn itsenäisyyttä, työn rutiininomaisuutta ja päätöksentekoa työpaikalla. Lisäksi kysyttiin kuinka rasittavaksi vastaaja kokee työnsä henkisesti tai ruumillisesti, onko työpaikan työtahti kireä, onko töitä enemmän kuin ehtii tehdä, mitkä asiat merkitsevät eniten nykyisessä työpaikassa ja haluaisiko vastaaja siirtyä pois työelämästä erilaisin eläkejärjestelyin tai vaihtaa työpaikkaa. Työuraan ja koulutukseen liittyen kysyttiin mm. missä ammateissa vastaaja on toiminut, onko hän ollut työttömänä, miten pyrkii selviytymään työttömyydestä, mihin ammatteihin vastaaja on saanut ammatillisen koulutuksen ja onko saanut työssä koulutusta. Vastaajalta kysyttiin myös, kuka hänen perheessään hoitaa erilaiset kotiin liittyvät velvollisuudet, kuka päättää erilaisista perheeseen ja vapaa-aikaan liittyvistä asioista ja keneltä hän uskoo saavansa apua taloudellisissa ongelmissa tai erilaisissa työhön, asumiseen tai yritystoiminnan aloittamiseen liittyvissä asioissa. Vastaajan osallistumista yhteiskunnalliseen toimintaan kartoitettiin kysymällä kuulukoo hän johonkin ryhmään tai järjestöön, onko hänet valittu niiden luottamustehtäviin ja kuinka usein hän osallistuu niiden tilaisuuksiin. Vastaajilta kysyttiin myös luottamusta erilaisiin instituutioihin ja erilaisten yhteiskunnallisten ongelmien vakavuutta. Lisäksi vastaajalle esitettiin useita mielipidekysymyksiä ja väittämiä mm. tuloeroista, työhaluista, yhteiskuntaluokista, äänestämisestä, hallituksen ja valtion roolista, tasa-arvosta, politiikasta, köyhyyden syistä ja pärjäämisen edellytyksistä. Yrittäjiltä ja maanviljelijöiltä kysyttiin lisäksi yrityksen toimialaa, kokoa, työntekijöiden lukumäärää, kannattavuuden kehitystä ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä tulevaisuuden suunnitelmia. Taustamuuttujina ovat tiedot mm. vastaajan koulutuksesta, syntymävuodesta, asuinläänistä, siviilisäädystä, lapsien lukumäärästä, puolison koulutuksesta ja ammatista, vanhempien ammateista sekä perheen taloudellisesta tilanteesta. Osa tutkimuksessa esitetyistä kysymyksistä on samoja kuin aineistossa FSD1046 Baltian muutos 1993.

Asiasanat

ammattiasema; ammattirakenne; järjestötoiminta; kotityö; sosiaalinen asema; toimeentulo; työelämä; työn sisältö; työnjako; vapaa-aika; yhteiskunnallinen muutos

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Blom, Raimo (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Melin, Harri (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Nikula, Jouko (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)

Ajallinen kattavuus

1994

Aineistonkeruun ajankohta

1994-03-07 – 1994-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

18 - 65-vuotiaat Suomessa asuvat suomalaiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Otoksen laajuus 2994, saavutettu määrä 1789.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

361 muuttujaa ja 1789 havaintoa.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD1046 Baltian muutos 1993

FSD1139 Ammattirakenteen ja sosiaalisen aseman muutos 1988

FSD1177 Tietoyhteiskunta, tietotyö ja ammattirakenteen muutos 2000

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Blom, Raimo (Tampereen yliopisto) & Melin, Harri (Tampereen yliopisto) & Nikula, Jouko (Tampereen yliopisto): Ammattirakenteen ja sosiaalisen aseman muutos 1994 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1045

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Aineistossa käytetty kansainvälinen ammattiluokitus: ISCO-88: International Standard Classification of Occupations: ISCO-88. Geneva: International Labour Office, 1990.

Aineistossa käytetty suomalainen ammattiluokitus: Ammattiluokitus 1980, Käsikirjoja N:o 14. Helsinki : Tilastokeskus, 1981.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Economic crisis, social change and new social divisions in Finland (1998). Toim. Raimo Blom & Harri Melin. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos. Sarja A, Tutkimuksia; 29.

Mikä Suomessa muuttui? Sosiologinen kuvaus 1990-luvusta (1999). Toim. Raimo Blom. Helsinki: Gaudeamus. Hanki ja jää -sarja.

Sanaksenaho, Sanna (2006). Eriarvoisuus ja luottamus 2000-luvun taitteen Suomessa. Bourdieulainen näkökulma. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Jyväskylä studies in education, psychology and social research 285. Sosiologian väitöskirja.

Rasimus, Ari (1998). Työttömyys syrjäytymisriskinä. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Pyöriä, Pasi (2006). Understanding Work in the Age of Information. Finland in Focus. Tampere: Tampereen yliopisto. Acta Universitatis Tamperensis; 1143.

Kotimäki, Henni (1999). Työolot, lama ja eriarvoisuus: yhteiskuntaluokka, sukupuoli ja ikä työoloihin vaikuttavina tekijöinä. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Jokinen, Inkeri (1997). Luokattomat? Tutkimus ammatissa toimimattoman väestön luokkaidentiteetistä. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Blom, Raimo (1997). Luokkaperheiden taloudellisen aseman muutos Pohjoismaissa. (Change in the economic situation of the class families in the Nordic countries). Hyvinvointikatsaus 4/1997, 47-51. Helsinki: Tilastokeskus.

Blom, Raimo & Melin, Harri (2004). "Muuten hän oli niin kuin yksi meistä vain" - suuret ikäluokat luokkarakenteessa. Teoksessa: Yhteiskunnan moottori vai kivireki? Suuret ikäluokat ja 1960-lukulaisuus (toim. Jani Erola & Terhi-Anna Wilska), 109-121. Jyväskylä: Sophi.

Eronen, Henna (2014). Aikapaine, työn hallinta ja esimiesten työhyvinvointi. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto, pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.