FSD1213 Nuorisorikollisuus 2001

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorisorikollisuus 2001

Aineistonumero

FSD1213

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1213

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kivivuori, Janne (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula))

Sisällön kuvaus

Tutkimuksen pääteemoina olivat nuorten rikoskäyttäytyminen, rikosuhrikokemukset ja rikollisuutta koskevat asenteet. Tutkimuksessa käytettiin ns. itse ilmoitetun rikollisuuden tutkimusmenetelmää. Vastaajat raportoivat mm. luvattomista poissaoloista koulusta, kotoa karkaamisesta, ajokortitta ajamisesta, seiniin kirjoittelusta ja piirtelystä, koulun tai muun omaisuuden vahingoittamisesta, kaupasta tai kioskista ja koulusta ja kotoa varastamisesta, varastetun tavaran ostamisesta ja auton varastamisesta. Vastaajilta tiedusteltiin myös onko heillä ollut varastamisvaihetta, jolloin he olisivat varastelleet kaupoista tai kioskeista tavallista enemmän.

Edelleen kysyttiin osallistumisesta tai syyllistymisestä kiusaamiseen, tappeluun, pahoinpitelyyn, marihuanan tai hasiksen käyttöön, lääkkeiden käyttöön päihteenä tai muiden huumeiden käyttöön. Vastaajilta kysyttiin myös ovatko he ajaneet humalassa moottoriajoneuvolla.

Tutkimuksessa kartoitettiin erilaisia vastaajien opettajiin kohdistamia häirinnän ja väkivallan muotoja. Suhtautumista lain rikkomiseen ja ihmisten välisiin suhteisiin tutkittiin muutamilla asenneväittämillä. Lisäksi kysyttiin yleisiä kysymyksiä varastamisesta ja huumeista. Niillä selvitettiin esimerkiksi, miten moni vastaajan tuttu on syyllistynyt joihinkin rikoksiin sekä arveleeko vastaaja tulevaisuudessa tekevänsä joitakin rikoksia ja mitä hän arvelee teoista seuraavan. Lopuksi vastaajilta kysyttiin heidän omista kokemuksistaan joidenkin rikosten (esim. väkivallan tai varkauden) tai seksuaalisen häirinnän uhrina.

Taustamuuttujia ovat mm. vastaajan sukupuoli, ikä, työssäkäynti, rahankäyttö, vapaa-ajan vietto, seurustelusuhteet, alkoholinkäyttö ja tupakointi, vanhempien antamat rangaistukset sekä vanhempien työmarkkina-asemat. Aineistossa on kaksi erilaista kuntatyyppimuuttujaa.

Asiasanat

asenteet; huumeet; häirintä; kiusaaminen; koulukiusaaminen; myymälävarkaus; nuorisorikollisuus; opettajat; oppilaat; pahoinpitely; päihteet; rangaistukset; rikkomukset; rikokset; rikollisuus; sukupuolinen häirintä; uhrit; vahingonteko; varkaus; väkivalta; väärinkäyttö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Nuorisorikollisuuskyselyt

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Eräranta, Kirsi (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos)

Tuottajat

  • Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos

Ajallinen kattavuus

2001

Aineistonkeruun ajankohta

2001-04 – 2001-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomenkielisten, kunnan ylläpitämien koulujen 9. luokan oppilaat. Helsingin kaupungin osalta perusjoukkoon kuuluvat myös yksityisten ylläpitämien suomenkielisten koulujen 9. luokan oppilaat.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Koulut arvottu listasta, jossa olivat ne suomenkieliset kunnan ylläpitämät koulut, joissa oli syksyllä 2000 yhdeksännen luokkatason oppilaita. Kukin vanha lääni jaettiin kolmeen ositteeseen: kaupunkimaiset kunnat, taajaan asutut kunnat ja maaseutumaiset kunnat. Näistä ositteista arvottiin kustakin yksi koulu. Lisäksi kunkin vanhan läänin suurimmasta kaupungista arvottiin erillisinä ositteina yksi koulu. Pääkaupunkiseudulla oli neljä ositetta: Espoo (1 koulu), Vantaa (1 koulu), Helsingin kunnalliset koulut (2 koulua) ja Helsingin yksityiset koulut (2 koulua). Viimemainittu osite oli siten poikkeus yleiseen rajaukseen kuntien ylläpitämiin kouluihin. Otos on rotatoiva. Tämän vuoksi vuoden 2001 kouluista kolmannes on arvottu 1996, kolmannes 1998 ja kolmannes 2001.

Aineistonkeruuta kouluissa toteuttivat kouluissa toimivat yhteysopettajat, joita Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos ohjeisti ja opasti kirjallisesti ja puhelimitse.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

88,70

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD1214 Opettajiin kohdistuva häirintä ja väkivalta 1997

FSD2672 Opettajiin kohdistuva häirintä ja väkivalta 2008

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto sisältää Tietoarkistossa alkuperäisestä koulu-id -muuttujasta muokatun koulu-muuttujan, jolla voidaan identifioida samasta ryppäästä tulevat havainnot.

Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia. Muuttujien poikkeukselliset tai virheelliset arvot on luokiteltu puuttuviksi tiedoiksi.

Painokertoimet

Aineistossa on yksi painomuuttuja wt1, joka on muodostettu jakamalla ositteen perusjoukko ositteessa vastanneiden määrällä. Perusjoukon koko on saatu Tilastokeskuksen oppilaitosrekisteristä ja viittaa yhdeksäsluokkalaisten määrään.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kivivuori, Janne (Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos (Optula)): Nuorisorikollisuus 2001 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-05-02). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1213

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituuttiin yksi kappale kaikista raporteista, artikkeleista, muista julkaisuista ja julkaisemattomista opinnäytetöistä, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Sosiaalitieteiden laitos, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti, Janne Kivivuori, PL 10, 00014 HELSINGIN YLIOPISTO.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Nuoret rikosten tekijöinä ja uhreina (2002). Toim. Janne Kivivuori. Helsinki : Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos - (Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuja; 188)

Julkaisut aineistosta Tooltip

Nuoret rikosten tekijöinä ja uhreina (2002). Toim. Janne Kivivuori. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuja; 188.

Ringvall, Sabina (2003). Ung och drogbrukare: förklaringar till ungdomars drogbruk i Finland. Pro gradu -avhandling: Åbo Akademi, ekonomisk-statsvetenskapliga fakulteten, sociologi.

Kivivuori, Janne & Salmi, Venla (2005). Nuorten rikoskäyttäytyminen 1995-2004: teemana sosiaalinen pääoma. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen julkaisuja; 214.

Nuorten rikoskäyttäytyminen ja uhrikokemukset: Nuorisorikollisuuskyselyiden tuloksia 1995-2008 (2009). Toim. Salmi, Venla. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksia; 246.

Salmi, Venla (2008). Nuorten rikoskäyttäytyminen 1995-2008 [verkkodokumentti]. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen verkkokatsauksia; 9/2008. http://www.optula.om.fi/1247667029769 [viitattu 9.7.2013].

Kivivuori, J. (2014). Understanding Trends in Personal Violence: Does Cultural Sensitivity Matter? In Michael Tonry (ed): Why Crime Rates Fall, and Why they Don't. Crime and Justice, Volume 43. University of Chicago Press, Chicago.

Kivivuori, J. & Salmi, V. & Walser, S. (2013). Supervision Mode Effects in Computerized Delinquency Surveys at School: Finnish Replication of a Swiss Experiment. Journal of Experimental Criminology 9:1, 91-107.

Kivivuori, J. (2011). Discovery of Hidden Crime. Self-Report Surveys in Criminal Policy Context. Oxford University Press, Oxford.

Kivivuori, J. & Salmi, V. (2009). The Challenge of Special Needs Education in School-Based Delinquency Research. Journal of Scandinavian Studies in Criminology and Crime Prevention 10:1, 2-17.

Kivivuori, J. (2013). Methodological studies in the development of Finnish crime surveys: Selected examples. In: Methodologies and methods in criminology. NSfKs 55. forskerseminar. Scandinavian Research Council fro Criminology, Aarhus Universitet.

Kivivuori, Janne & Aaltonen, Mikko & Näsi, Matti & Suonpää, Karoliina & Danielsson, Petri (2018). Kriminologia: rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa. Helsinki: Gaudeamus.

Kaakinen, M. & Näsi, M. (2021). Nuorisorikollisuuden esiintyvyys ja tekomäärät Suomessa 1995-2020. Kriminologia, 1(1), 5-19. https://kriminologia.journal.fi/article/view/109017.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.