FSD1215 Sosiaalibarometri 2002

Aineiston nimi

Sosiaalibarometri 2002

Aineistonumero

FSD1215

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1215

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa vastaajina olivat kuntien sosiaalitoimen, terveyskeskusten, Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistojen, työvoimatoimistojen sekä sosiaali- ja terveysjärjestöjen johtavassa asemassa olevat työntekijät tai johtoryhmät. Vastaajilta pyydettiin arvioita erilaisissa elämäntilanteissa olevien väestöryhmien hyvinvoinnin tilanteesta ja eri tahojen merkityksestä hyvinvoinnin toteuttamisessa nyt ja vuoteen 2010 mennessä. Heitä pyydettiin arvioimaan omia mahdollisuuksiaan tukea eri väestöryhmien hyvinvointia ja kuntien edellytyksiä turvata asukkaittensa tarvitsemia erilaisia palveluita kuntien nykyisillä voimavaroilla. Edelleen pyydettiin arvioita oman sektorin palvelujen määrällisistä muutoksista ja toimivuudesta, toisten sektoreiden tarjoamista palveluista ja yksityisistä yritysmuotoisista sosiaali- ja terveyspalveluista eri väestöryhmien kannalta. Vastaajilta kysyttiin mielipidettä myös toimeentuloturvajärjestelmän toimivuudesta ja riittävyydestä.

Vastaajia pyydettiin edelleen arvioimaan oman sektorin henkilöstömäärän muutosta, henkilöstön riittävyyttä, työntekijöiden tunnelmia, muuttoliikkeen vaikutuksia sekä työyhteisön kykyä huolehtia henkilöstönsä ammatillisesta osaamisesta ja sen kehittämisestä. Vastaajilta tiedusteltiin myös mielipidettä kuntien sosiaalis-taloudellisesta tilanteesta.

Sosiaalitoimelta kysyttiin kunnan taloudellisesta tilanteesta ja pyydettiin arviota sen muutoksesta vuonna 2002. Kaikilta muilta vastaajilta paitsi sosiaali- ja terveysjärjestöiltä kysyttiin arviota kuntouttavan työtoiminnan lakiin pohjautuvasta toiminnasta saatujen kokemusten perusteella. Sosiaalitoimelta sekä sosiaali- ja terveysjärjestöiltä tiedusteltiin seudullisesta yhteistyöstä palvelujen tuottamisessa. Lisäksi sosiaali- ja terveysjärjestöiltä kysyttiin sekä yleensä kolmannen sektorin että myös oman järjestön merkitystä erilaisten, hyvinvointiin ja sen takaamiseen liittyvien asioiden osalta. Niiltä kysyttiin myös maantieteellisestä toiminta-alueesta, toiminnan painopistealueista, eri toimintamuodoista ja erilaisista työntekijöiden työllistämismuodoista järjestön toiminnan kannalta. Taustamuuttujina olivat vastaajan virka-asema, -nimike tai tehtävänimike ja aluemuuttujia.

Asiasanat

Kansaneläkelaitos; alueellisuus; hyvinvointi; julkinen sektori; järjestöt; kolmas sektori; muutos; sosiaalipalvelut; sosiaalipolitiikka; sosiaaliset oikeudet; sosiaalitoimi; sosiaaliturva; terveyskeskukset; terveyspalvelut; työvoimapalvelut; työvoimatoimistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Sosiaalibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Ajallinen kattavuus

2001

Aineistonkeruun ajankohta

2001-12-10 – 2002-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Organisaatio

Perusjoukko/otos

Suomen kuntien sosiaalitoimet, terveyskeskukset, työvoimatoimistot, Kelan paikallistoimistot sekä keskeisimmät sosiaali- ja terveysalan järjestöt (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Sosiaalibarometri 2002 -kyselyt lähetettiin Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen jokaisen kunnan sosiaalitoimiin, terveyskeskuksiin, työvoimatoimistoihin ja Kansaneläkelaitoksen paikallistoimistoihin. Kullekin kunnan viranomaistaholle lähetettiin yksi kyselylomake lukuun ottamatta suurimpia kuntia, joissa terveyskeskuskysely lähetettiin suurimpiin aluetoimipisteisiin. Lisäksi kysely lähetettiin keskeisimpiin sosiaali- ja terveysalan valtakunnallisiin järjestöihin.

Kyselyyn vastanneet sosiaali- ja terveysalan järjestöt on lueteltu Sosiaalibarometri 2002 -kirjan liitteessä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

62,20

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

412 muuttujaa ja 829 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja järjestömuuttujat ja siihen on lisätty läänimuuttuja. Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia. Järjestölomakkeen kysymyksen 4 alaosaan liittyvä muuttuja Q41D_2 on poistettu sisällöttömänä. Sosiaalitoimen lomakkeen kysymykseen 6 liittyvä alakohta 14 sekä kysymykseen 8 liittyvät alakohdat 18-20 puuttuvat. Terveyskeskuslomakkeen kysymyksiin 10 ja 11 liittyvät muuttujat puuttuvat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL): Sosiaalibarometri 2002 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2002-12-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1215

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2002). Sosiaalibarometri 2002 : hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki : Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Yeung, Anne Birgitta (2004). Individually together: volunteering in late modernity: social work in the Finnish church. Helsinki: The Finnish Federation for Social Welfare and Health.

Siltaniemi, Aki (2002). Kuntien sosiaalis-taloudellinen tilanne heikentynyt. Kuntapuntari 2000(2), 69-73.

Rönnberg, Leif (2002). Sosiaalibarometrin kehitys: Tuntosarvista tutkimukseksi. Sosiaali- ja terveysviesti 2002(2), 17-18.

Eronen, Anne & Kinnunen, Petri & Selkälä, Arto & Siltaniemi, Aki & Särkelä, Riitta (2002). Sosiaalibarometri 2002: hyvinvointipalvelujen tuottajien ajankohtainen tilanne ja näkemys kansalaisten hyvinvoinnista. Helsinki: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.