FSD1244 Viron seksitutkimus 2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Viron seksitutkimus 2000

Aineistonumero

FSD1244

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1244

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)

Sisällön kuvaus

Elina Haavio-Mannilan teettämässä aineistossa kartoitetaan virolaisten parisuhteita ja seksuaalisuutta. Ensin kysyttiin lapsuudenkodissa ja koulussa saadusta sukupuolivalistuksesta. Vastaajien elämäntapoja selvitettiin kysymyksillä uskonnon merkityksestä ja alkoholin käytöstä. Parisuhteisiin liittyen kysyttiin muun muassa solmittujen avo- tai avioliittojen määrää, nykyisen parisuhteen tyyppiä, kestoa ja sen onnellisuutta, sukupuoliasioista keskustelemisen helppoutta kumppanin kanssa sekä parisuhteen ulkopuolisia sukupuolisuhteita. Edelleen tiedusteltiin, onko tällä hetkellä olemassa joku, jota vastaaja rakastaa tai joka rakastaa vastaajaa. Työtoveriin ihastumista tai rakastumista kartoitettiin myös. Varhaisiin seksuaalikokemuksiin liittyen kysyttiin ikää ensimmäisten seurustelu- ja yhdyntäkokemusten aikana. Seuraavaksi kysyttiin, käytettiinkö ensimmäisessä yhdynnässä ehkäisyä.

Lukuisten väittämien avulla selvitettiin vastaajien sukupuolimoraaliasenteita. Väittämät koskivat mm. sukupuoliyhteyden oikeutusta ilman rakkautta, naisen oikeutta tehdä aloite, homoseksuaalista käyttäytymistä, tilapäisten sukupuolisuhteiden tyydyttävyyttä, tilapäisten syrjähyppyjen hyväksyntää, pornografian katselun kiihottavuutta, vapaata aborttia, prostituutiota ja nuorten sukupuolikäyttäytymistä. Vastaajien myöhempiä sukupuolisuhteita kartoitettiin kysymällä muun muassa, kuinka monen henkilön kanssa vastaaja on ollut sukupuoliyhteydessä koko elämänsä sekä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Lisäksi kysyttiin viimeisimmän yhdynnän ajankohtaa, asentoa ja ehkäisymenetelmää. Edelleen tiedusteltiin raskauden pelon vaikutuksista sukupuolielämään, miesten impotenssista, raskaudenkeskeytyksistä, suuseksistä, itsetyydytyksestä, sukupuolisen kiinnostuksen kohteista, maksetusta seksistä, sukupuolisesta häirinnästä ja parisuhteessa koetusta fyysisestä väkivallasta.

Lopuksi kysyttiin, onko vastaaja tyytyväinen sukupuoliyhdyntöjen tiheyteen, onko hän saanut orgasmeja yhdynnöissä ja pitääkö hän sukupuolielämäänsä tyydyttävänä. Vastaajat arvioivat myös seksuaalisia ominaisuuksiaan ja kertoivat, millaista elämäntapaa pitävät nyt itselleen parhaimpana. Taustamuuttujina ovat mm. sukupuoli, syntymävuosi, asuinpaikka, äidinkieli, peruskoulutus, työmarkkina-asema ja lasten lukumäärä.

Asiasanat

asenteet; elämäntapa; ihmissuhteet; parisuhde; rakkaus; seksuaalisuus; seksuaalivähemmistöt; seurustelu; sukupuolielämä; sukupuolinen häirintä

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Tutkimuslaitos Emor

Ajallinen kattavuus

2000

Aineistonkeruun ajankohta

2000-05 – 2000-08

Maa

Viro

Kohdealue

Viro

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Viron 18 - 74-vuotias väestö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Tutkimus oli yksi tallinnalaisen tutkimuslaitos Emorin kuukausittaisista Omnibus-tutkimuksista. Tutkittaviksi valitaan kerrallaan 500 henkilöä, jotka edustavat asuinpaikan, iän ja sukupuolen mukaan kaikkia virolaisia. Tavoitteena oli saada tuhat vastausta, joten kysymykset esitettiin viidessä Omnibus-kyselyssä.

Haastattelija vei kyselylomakkeen otokseen kuuluvalle, joka postitti sen Emoriin. Lomakkeiden jakamista jatkettiin, kunnes tuhat vastausta oli palautettu.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

41,20

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

101 muuttujaa ja 1031 havaintoa.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD1242 Suomalainen seksi 1971

FSD1243 Suomalainen seksi 1992

FSD1245 Pietarin seksitutkimus 1996

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tallinnassa ja maaseudulla asuvia oli aineistossa enemmän ja muissa kaupungeissa asuvia vähemmän kuin Viron virallisesti rekisteröidyssä väestössä. Miehiä oli vähemmän kuin väestössä keskimäärin. Aineistossa oli 25 - 34-vuotiaita vähän enemmän ja 55 - 74-vuotiaita hieman vähemmän koko väestöön verrattuna. 75 % vastaajista oli eestiläisiä, vaikka heidän osuutensa koko väestöstä on 65 %.

Joidenkin muuttujien (esim. q16 ja q41) luokkaa/arvoa 0 vastaavat frekvenssit voivat sisältää sekä ei-vastanneita että todellisia nollavastauksia.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan, jonka avulla aineisto voidaan painottaa iän, sukupuolen, asuinpaikkatyypin ja kansallisuuden mukaan.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Haavio-Mannila, Elina (Helsingin yliopisto): Viron seksitutkimus 2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2003-10-10). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1244

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Haavio-Mannila, Elina & Kontula, Osmo (2001). Seksin trendit meillä ja naapureissa. Helsinki : WSOY.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Haavio-Mannila, Elina & Kontula, Osmo (2001). Seksin trendit meillä ja naapureissa. Helsinki: WSOY.

Haavio-Mannila, Elina & Kontula, Osmo (2003). Sexual Trends in the Baltic Sea Area. Helsinki: The Family Federation of Finland. The Population Research Institute. Publications of the Population Research Institute, Series D 41/2003.

Haavio-Mannila, Elina & Kontula, Osmo (2003). Single and Double Sexual Standards in Finland, Estonia, and St. Petersburg. The Journal of Sex Research, 40(1), 36-49.

Zhuk, Iryna L. (2013). Transformation of culture of sexual relations in Ukraine: experience of intercultural comparative analysis. Doctoral dissertation, Institute of Sociology of National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, Ukraine (only Title in English).

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.