FSD1264 Puolueiden ajankohtaistutkimus huhtikuu 2002

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Puolueiden ajankohtaistutkimus huhtikuu 2002

Aineistonumero

FSD1264

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1264

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen Gallup

Muut tekijät

  • Perustuslakiuudistusta koskevat kysymykset liittyvät Oikeusministeriön perustuslain seurantatyöryhmän tilaamaan erillisselvitykseen perustuslakiuudistuksesta järjestetyn tiedotuskampanjan onnistumisesta. Selvityksen laati professori Risto Sänkiaho Tampereen yliopistosta.

Sisällön kuvaus

Tavanomaisten suomalaisten suhtautumista eri puolueisiin koskevien kysymysten lisäksi aineistossa on mukana kysymyksiä suomalaisten suhtautumisesta vuonna 2000 voimaan tulleeseen perustuslakiuudistukseen. Puolueisiin liittyen kysyttiin kuinka myönteisesti tai kielteisesti vastaaja suhtautuuu Suomen sosialidemokraattiseen puolueeseen, Suomen keskustaan, Kansalliseen kokoomukseen, Vasemmistoliittoon ja Vihreään liittoon ja kuinka houkuttelevalta tuntuisi äänestää niitä. Lisäksi lueteltiin joukko ominaisuuksia ja tiedusteltiin mihin puolueisiin ne sopivat. Vastaajalta kysyttiin myös onko tai voisiko hän olla jonkun puoleen jäsen, mitä hän äänestäisi jos eduskuntavaalit olisivat nyt ja miten maamme hallitus on onnistunut tehtävissään. Vastaajaa pyydettiin myös arvioimaan mihin tavoitteisiin politiikassa kiinnitetään liian vähän tai liian paljon huomiota. Äänestyskäyttäytymistä kartoitettiin kysymällä minkä puolueen tai ryhmittymän edustajaa vastaaja äänestäisi jos eduskuntavaalit olisivat nyt, mitä hän äänesti vuoden 2000 lokakuun kunnallisvaaleissa ja maaliskuun 1999 eduskuntavaaleissa ja äänestääkö hän yleensä eduskuntavaaleissa. Lisäksi tiedusteltiin sijoittumista vasemmisto-oikeisto -akselilla ja yhteiskuntaluokkaa.

Uuteen perustuslakiin liittyen kysyttiin tutustuiko vastaaja kotiin jaetteeun perustuslakiaineistoon, mistä muualta hän on saanut tietoa uudesta perustuslaista, herättikö kotiin jaettu aineisto kiinnostusta seurata perustuslakiin liittyvää keskustelua, auttoiko se keskustelun seuraamista ja kuinka tärkeää perustuslain uudistaminen oli. Lisäksi kysyttiin mielipidettä perustuslain keskeisistä uudistuksista eli presidentin valtaoikeuksin vähentämisestä ja kansalaisten perusoikeuksien lisäämisestä. Perustuslakiuudistukseen liittyvien kysymysten tuottajana oli Oikeusministeriö.

Taustamuuttujina olivat mm. vastaajan sukupuoli, äidinkieli, syntymävuosi, siviilisääty, koulutus, ammattiryhmä, ammattiyhdistyksen jäsenyys, perheenjäsenten lukumäärä, kotitalouden tulot ja taloudellinen tilanne, asumismuoto, kuntatyyppi, lääni ja maakunta.

Asiasanat

eduskuntavaalit; kuntavaalit; poliittinen käyttäytyminen; poliittiset asenteet; puolueet; puolueiden kannatus; vaalit; äänestäminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Puolueiden ajankohtaistutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomen Gallup

Tuottajat

  • Suomen Gallup
  • Oikeusministeriö

Ajallinen kattavuus

2002

Aineistonkeruun ajankohta

2002-04-19 – 2002-04-23

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15 vuotta täyttänyt väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Tutkimuksen tiedot on kerätty GallupKanavalla, kotitalouksiin asetettujen mikrotietokoneiden ja Internet-päätelaitteiden avulla. Otanta on toteutettu monivaiheisena ositettuna otantana, jonka tuloksena on kiinteä tutkimusnäyte.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

205 muuttujaa ja 1495 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto sisältää kolme painomuuttujaa, joiden muodostamisesta FSD:llä ei ole saatavilla tarkempia tietoja.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen Gallup: Puolueiden ajankohtaistutkimus huhtikuu 2002 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD1264

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suomen demokratiaindikaattorit (2006). Toim. Sami Borg. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Sänkiaho, Risto (2002). Kansalaiset ja perustuslakiuudistus. Teoksessa: Perustuslakiuudistukseen liittyviä selvityksiä: Perustuslain seurantatyöryhmän mietinnön liite, 81-122. Helsinki: Oikeusministeriö.

Paloheimo, Heikki (2005). Puoluevalinnan tilannetekijät. Teoksessa: Vaalit ja demokratia Suomessa (toim. Heikki Paloheimo), 202-228. Helsinki: WSOY.

Paloheimo, Heikki (2006). Asenteet poliittisia instituutioita ja toimijoita kohtaan. Teoksessa: Suomen demokratiaindikaattorit (toim. Sami Borg), 128 - 153. Helsinki: Oikeusministeriö. Oikeusministeriön julkaisu 2006:1.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.