FSD2010 Pirkanmaalainen tietoyhteiskunta 2004

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Pirkanmaalainen tietoyhteiskunta 2004

Aineistonumero

FSD2010

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2010

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Inkinen, Tommi (Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskuntainstituutti)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin pirkanmaalaisten tietotekniikkaan liittyviä tietoja ja taitoja sekä suhtautumista tietotekniikkaan. Lisäksi tarkasteltiin informaatio- ja kommunikaatioteknologioiden roolia ihmisten sosiaalisessa elämässä sekä selvitettiin työelämän muuttuvia käytäntöjä.

Aluksi vastaajilta kysyttiin tietotekniikkaa koskevia yleiskysymyksiä, joissa tiedusteltiin kotitalouden käytössä olevien tietokoneiden ja matkapuhelinten määrää sekä tietoa muista käytössä olevista tieto- tai kommunikaatioteknologisista laitteista. Lisäksi kysyttiin, missä eri paikoissa vastaajilla on käytössään Internet-yhteys ja niiltä vastaajilta, joilla oli Internet-yhteys kotona, kysyttiin kotiliittymän tyyppiä. Seuraavaksi kysyttiin Internetin käytöstä ja käyttöaktiivisuudesta sekä tietokoneen ja Internetin käyttömahdollisuuksista eri paikoissa. Edelleen tiedusteltiin erilaisten laitteiden, kuten lankapuhelimen, matkapuhelimen, TV:n ja laskunmaksuautomaatin käyttöaktiivisuutta. Tämän jälkeen kartoitettiin tietotekniikan saavutettavuuteen ja käyttöön liittyen vastaajien mahdollisuuksia käyttää ja hankkia erilaisia viestintä- ja tietoyhteyslaitteita eri tarkoituksiin. Lisäksi vastaajien mielipiteitä selvitettiin erilaisin väitelausein koskien Internetin aiheuttamia arkielämän ja sosiaalisten suhteiden muutoksia. Vastaajilta tiedusteltiin mielipidettä myös mm. Internetin käyttökustannuksista.

Matkapuhelimiin liittyen vastaajille esitettiin useita väitteitä koskien niiden merkitystä ja käyttöä työssä ja vapaa-aikana. Tämän jälkeen esitettiin väitteitä liittyen työntekoon ja opiskeluun ja matkapuhelimen merkitykseen niissä. Lisäksi esitettiin vielä väitteitä koskien mm. matkapuhelinten aiheuttamia haittoja ja hyötyjä sekä niiden käytön vaikeutta ja kustannuksia. Seuraavaksi vastaajilta tiedusteltiin Internetin käyttösisältöihin liittyen mm. sitä, mihin kaikkeen he ovat Internetiä viimeisen kolmen kuukauden aikana käyttäneet ja mitä mieltä he ovat yleisesti ottaen verkkosivujen käytettävyydestä. Lopuksi selvitettiin vielä vastaajien yleisiä tietoyhteiskunta-asenteita kysymällä heiltä mielipidettä tietotekniikan erilaisista vaikutuksista yhteiskunnassa esim. sukupuolten välisen tasa-arvoon tai alueellisten erojen syntymiseen. Lisäksi kysyttiin mielipidettä joistakin tietoyhteiskuntakehityksen yleisistä linjoista ja kehityksen merkityksestä esim. työn jatkuvuuden ja yksilökeskeisyyden korostumisen kannalta.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, kotitalouden henkilömäärä ja alle 18-vuotiaiden henkilöiden lukumäärä, asumismuoto ja asunnon tyyppi, pääasiallinen toiminta, työnantaja, asunnon sijainti sekä alueryhmä, johon vastaaja kuuluu.

Asiasanat

Internet; ajankäyttö; matkapuhelimet; sähköposti; tiedonhaku; tietokoneet; tietotekniikka; tietoyhteiskunta; työympäristö; viestintäkulttuuri

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Inkinen, Tommi (Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskuntainstituutti)

Ajallinen kattavuus

2004

Aineistonkeruun ajankohta

2004-04 – 2004-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Pirkanmaa

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Pirkanmaan 18 - 63-vuotias väestö

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Kyselyaineiston otoskoko on 2 000 henkeä. Otanta tehtiin väestörekisterikeskuksessa kaksivaiheisena ositettuna otantana. Ensimmäinen otantakriteeri oli alueellinen kiintiöinti, joka noudatti hallinnollista kuntaluokittelua. Toiseksi kuntien sisällä otanta kohdennettiin työikäiseen väestöön (18 - 63-vuotiaat) ja se suoritettiin systemaattisena satunnaisotantana. Otantaa rajattiin myös siten, että yhteen kotitalouteen lähettiin kirjeitse vain yksi lomake. Ensimmäinen kyselylomake lähettiin viikolla 16 pääsiäisen jälkeen. Ensimmäiseltä kierrokselta saatiin takaisin 737 lomaketta. Karhukierroslomake lähetettiin viikolla 20. Kokonaisvastausprosentti on 53,1 (N=1061).

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

53,10

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

147 muuttujaa ja 1061 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja. Avokysymysten vastauksista on poistettu tunnistettavuuden kannalta arkaluontoiset sisällöt.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Inkinen, Tommi (Tampereen yliopisto): Pirkanmaalainen tietoyhteiskunta 2004 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2010

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Inkinen, Tommi & Kuru, Päivi (2004). Kansalaiset ja tietoyhteiskunnan sosiaaliset vaikutukset : Pirkanmaan tietoyhteiskuntatutkimus 2004 [verkkodokumentti]. Tampere : Tampereen yliopisto. - (Tietoyhteiskuntainstituutin raportteja; 2/2004). Saatavissa: http://www.uta.fi/laitokset/ISI/dokumenttiarkisto/ISI-raportti%202004_2.pdf [viitattu 29.9.2004].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Inkinen, Tommi & Kuru, Päivi (2004). Kansalaiset ja tietoyhteiskunnan sosiaaliset vaikutukset: Pirkanmaan tietoyhteiskuntatutkimus 2004. Tampere: Tampereen yliopisto. Tietoyhteiskuntainstituutin raportteja; 2/2004.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.