FSD2016 Maaseudun naisten elämänmuodot 1998-2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Maaseudun naisten elämänmuodot 1998-2000

Aineistonumero

FSD2016

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2016

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Högbacka, Riitta (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu haastatteluista, jotka on kerätty vuosina 1998, 1999 ja 2000 ja niissä on haastateltu maaseudulla (haja-asutusalueilla ja pienissä taajamissa) asuvia naisia eri puolilla Suomea.

Haastatteluihin on pyritty saamaan mukaan mahdollisimman erilaisia naisia (eri alueilla asuvia, eri ammattia edustavia, eri ikäisiä). Eri elämänmuodot ovatkin hyvin edustettuina aineistossa, mukana on niin maalle muuttaneita ja uranaisia kuin emäntiäkin. Haastateltavat ovat iältään 25:n ja 61 vuoden välillä.

Haastattelujen tekoa on ohjannut kysymys erilaisten naisten tilanteesta ja elämänmuodoista nykymaaseudulla. Haastattelija on ollut kiinnostunut nimenomaan haastateltavien omista kokemuksista ja ajatuksista koskien naisten työtä, muuta toimintaa ja viihtymistä maaseudulla. Haastatteluissa on kysytty työhistoriasta, mahdollisista työttömyyskokemuksista ja ansiotyöstä tällä hetkellä. Kysymyksiä on haastateltavan kotitöistä ja kotitöiden jaosta, tyypillisestä päivästä, vapaaehtoistyöstä sekä vapaa-ajan toiminnasta. Kysymyksiä on myös maaseudulla elämisestä, erilaisista muutoksista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Lisäksi on kysytty mm. haastateltavan näkemystä siitä, "millainen on hyvä, kunnollinen maaseudun nainen", mitä ovat haastateltavan "henkireiät" ja "mitä on menestyminen työssä ja elämässä".

Tutkimusta varten on arkistoitu 25 sähköisessä muodossa olevaa haastattelua. Haastattelut ovat luonteeltaan vapaamuotoisia teemahaastatteluja, joissa laajoihin kysymyksiin on voinut vastata kertomusten tai esimerkkien avulla. Pituudeltaan haastattelut vaihtelevat 16:a sivusta 38:n, yhteismitaltaan aineisto on noin 550 sivua.

Asiasanat

ajankäyttö; ammatillinen kehitys; asuinympäristö; asuminen; elämänhallinta; elämänlaatu; elämäntilanne; haja-asutusalueet; harrastukset; järjestötoiminta; koti; kotitaloudet; kotityö; kylätoimikunnat; kylätoiminta; lama; maaseutu; martat; naapuruus; naisen asema; naiset; palkkatyö; perhe-elämä; sukupuoliroolit; taloudenhoito; toimeentulo; työssäkäynti; työttömyys; vapaa-aika

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Högbacka, Riitta (Helsingin yliopisto. Sosiologian laitos)

Aineistonkeruun ajankohta

1998 – 2000

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Maaseutu, Pohjois-Suomea lukuunottamatta

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Maaseudulla (=haja-asutusalueet ja alle 500 asukkaan taajamat) asuvat naiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Haastattelut on kerätty vuosina 1998, 1999 ja 2000 ja niissä on haastateltu kaikkiaan 34 maaseudulla haja-asutusalueilla ja pienissä, (alle 500 asukkaan) taajamissa asuvaa naista erityyppisiltä maaseutualueilta eri puolilla Suomea, Pohjois-Suomea lukuun ottamatta. Haastateltavat on valittu aiemmin, vuonna 1993, tehdyn survey-tutkimukseen osallistuneiden joukosta. Kysely oli silloin lähetetty 18-74-vuotiaille naisille, siten että eri maaseutualueiden (kaupungin läheinen maaseutu, ydinmaaseutu ja syrjäinen maaseutu) sisällä tutkittavat valittiin satunnaisotannalla.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

25 rtf-tiedostoa, yhteensä noin 550 sivua tekstiä.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2000 Maaseudun naisten päiväkirjat 1993-1994

FSD2043 Maaseudun naiset 1993

Aineiston käytössä huomioitavaa

Haastattelut on tutkimushankkeessa kirjoitettu elektroniseen muotoon ja arkistoinnin yhteydessä ne on anonymisoitu: haastateltavien, muiden aineistossa esiintyvien henkilöiden ja paikkakuntien nimet on muutettu tai poistettu.

Arkistoituna on 25 haastattelua 34:stä. Osaa haastatteluihin osallistuneista ei tavoitettu arkistointiluvan saamiseksi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Högbacka, Riitta (Helsingin yliopisto): Maaseudun naisten elämänmuodot 1998-2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2005-03-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2016

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Högbacka, Riitta (2003). Naisten muuttuvat elämänmuodot maaseudulla. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia; 947.

Hiilamo, Heikki & Hiilamo, Kirsi (2007). Apua? Lähimmäisyyden perusteet. Helsinki: Kirjapaja.

Haverinen, Sanni (2007) "Äiti tekee, kun äiti on." Maaseudun naisten tulkintarepertuaarit työn ja perheen yhteensovittamisesta [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian kandidaatin tutkielma. http://www.uta.fi/laitokset/sosio/julkaisut/kanditutkielmat/SanniHaverinen.pdf [viitattu 26.6.2007].

Perhonen, Ulla (2012). Kohti henkilökohtaista. Suomalaisen palkkatyön merkityksen muutoksia suurten ikäluokkien ja jälkimodernien sukupolvien välillä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.