FSD2043 Maaseudun naiset 1993

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Maaseudun naiset 1993

Aineistonumero

FSD2043

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2043

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Högbacka, Riitta (Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Mikkeli)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin naisten asemaa ja työtä erilaisilla maaseutualueilla. Aluksi kartoitettiin vastaajan pääasiallista toimintaa ja ansiotyötä kysymyksillä ammatista, työpaikan sijainnista, lisäansioista ja tilapäistöistä. Maatilataloudesta toimeentulonsa saavat erittelivät lisäksi tilansa tuotantosuuntia sekä tilan työnjakoa. Kotityötä selvitettiin puolestaan kysymyksillä kodinhoitotehtävistä sekä omais- ja lastenhoidosta. Myös perheen ja kotitalouden sisäistä työnjakoa punnittiin.

Vastaajien naapuruus- ja ihmissuhdeverkostoja tarkasteltiin monipuolisesti. Naiset esimerkiksi kertoivat, asuuko samassa ruokataloudessa useampia sukupolvia, kuinka usein vieraillaan sukulaisten, naapureiden ja ystävien luona sekä keskustellaan heidän kanssaan puhelimessa. Edelleen kartoitettiin lähipiirin keskinäistä apua ja vaihtotaloutta. Maaseudun naisten yhdistys- ja järjestöosallistumista, vapaaehtoistoimintaa sekä luottamustoimia tarkasteltiin myös.

Vastaajan kotitalouden toimeentuloa ja velkataakkaa selvitettiin. Asumista kartoitettiin kysymyksillä asuntotyypistä, asunnon koosta ja varustelutasosta. Myös etäisyyksiä niin lähinaapuriin kuin lähimpään kaupunkiinkin tutkittiin. Kyselyn lopussa pohdittiin vastaajien elämänlaatua kysymyksillä tyytyväisyydestä, onnellisuudesta, yksinäisyydestä, oireiluista sekä eri asioiden tärkeysjärjestyksestä. Taustamuuttujina olivat mm. vastaajan syntymävuosi, perus- ja ammatillinen koulutus, perhetilanne sekä kotitalouden koko. Myös puolison syntymävuotta, koulutusta ja pääasiallista toimintaa kysyttiin.

Asiasanat

ansiotyö; asuminen; aviopuolisot; avopuolisot; elämänlaatu; emännät; haja-asutusalueet; kotityö; maaseutu; maatilat; naisen asema; naiset; onnellisuus; sosiaaliset verkostot; toimeentulo; työnjako

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Högbacka, Riitta (Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Mikkeli)

Tuottajat

  • Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus, Mikkeli
  • Maa- ja metsätalousministeriö
  • Maaseutupolitiikan neuvottelukunta

Ajallinen kattavuus

1993

Aineistonkeruun ajankohta

1993-11 – 1993-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Haja-asutusalueilla tai pienissä, alle 500 asukkaan, taajamissa asuvat 18 - 74-vuotiaat naiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Otos poimittiin väestörekisteristä satunnaisotannalla. Erityyppisille maaseutualueille lähetettiin yhteensä 2000 kyselylomaketta kirjeitse (ydinmaaseudulle 800, kaupungin läheisille alueille 600 ja syrjäiselle maauseudulle 600). Kahdeksan henkilöä oli muuttanut kaupunkiin, 29 henkilöä ei tavoitettu ja 130 henkilöä ei ruotsinkielisenä kyennyt vastaamaan suomenkieliseen lomakkeeseen. Todellinen lomakkeiden lähetysluku oli 1833.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

70

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD2000 Maaseudun naisten päiväkirjat 1993-1994

FSD2016 Maaseudun naisten elämänmuodot 1998-2000

Aineiston käytössä huomioitavaa

Datatiedoston lomakemuuttuja sisältää kaksi identtistä havaintotunnusta (1129). Kysymyksen 62 muu, mikä -alakohta (62_19) ja kaikkien muu, mikä -alakohtien avovastaukset eivät sisälly datatiedostoon.

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kuntamuuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Högbacka, Riitta (Helsingin yliopisto): Maaseudun naiset 1993 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2043

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Högbacka, Riitta (1995). Naisena maaseudulla : tutkimus naisten asemasta erilaisilla maaseutualueilla. Mikkeli : Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. - (Julkaisuja 41)

Aineistossa käytetty ammattiluokitus: Ammattiluokitus 1987, Käsikirjoja Nro 14. Helsinki : Tilastokeskus, 1987.

Aineistossa käytetty sosioekonomisen aseman luokitus: Sosioekonomisen aseman luokitus 1989, Käsikirjoja 17. Helsinki : Tilastokeskus, 1989.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Högbacka, Riitta (1995). Naisena maaseudulla: tutkimus naisten asemasta erilaisilla maaseutualueilla. Mikkeli: Helsingin yliopisto. Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Julkaisuja; 41.

Högbacka, Riitta (2003). Naisten muuttuvat elämänmuodot maaseudulla. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia; 947.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.