FSD2233 Liikuntatutkimus 2005-2006: aikuisväestö

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

  • Aineistoon ei liity muita kuvailevia tiedostoja

Aineiston nimi

Liikuntatutkimus 2005-2006: aikuisväestö

Aineistonumero

FSD2233

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2233

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Helsingin kaupunki
  • Nuori Suomi
  • Suomen Kuntoliikuntaliitto
  • Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU)
  • Suomen Olympiakomitea
  • Opetusministeriö
  • Pehkonen, Juhani (TNS Gallup Oy)

Sisällön kuvaus

Tutkimus selvittää Suomen aikuisväestön liikunta-, kuntoilu- ja urheiluharrastuksia. Tutkimuksessa on selvitetty myös halukkuutta alkaa harrastaa eri urheilulajeja sekä kiinnostusta urheiluseuroja kohtaan. Aikuisille esitettiin pääosin samat kysymykset myös vuosien 2001-2002 liikuntatutkimuksessa (FSD1284).

Ensin vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä kaikkia kuntoilu-, liikunta- tai urheilumuotoja he harrastavat. Voimistelua harrastaville esitettiin tarkentava kysymys voimistelun lajista. Vastaajilta kysyttiin myös, kuinka usein he liikkuvat vähintään puoli tuntia päivässä ja kuinka fyysisesti rasittavaa heidän harrastamansa liikunta on. Lisäksi vastaajat määrittelivät suhdettaan liikuntaan akselilla kilpaurheilija - liikunnallisesti passiivinen. Liikuntaa harrastavilta kysyttiin vielä, mikä on heidän eniten käyttämänsä liikuntapaikka.

Yleisten liikuntaa koskevien kysymysten jälkeen siirryttiin kartoittamaan yksittäisten lajien harrastamiseen liittyviä asioita. Kysymykset esitettiin vastaajille koskien niitä lajeja, joita he olivat kertoneet harrastavansa. Ensin kysyttiin, kuinka usein ja kuinka pitkään kerrallaan vastaaja harrastaa kyseistä lajia. Seuraavaksi kartoitettiin tahoja, joiden kanssa lajia tulee harrastettua. Lisäksi tiedusteltiin, onko vastaaja osallistunut viimeisen 12 kuukauden aikana osanottajana esimerkiksi harrastamansa lajin kilpailuihin, kampanjoihin tai muihin joukkotapahtumiin. Lopuksi vastaajia pyydettiin kertomaan, missä liikunta- tai urheiluseurassa he mahdollisesti harrastavat kyseistä lajia.

Yksittäisiä lajeja koskevien kysymysten jälkeen vastaajilta kysyttiin, mitä sellaista liikuntaa, urheilua, kuntoilua, jotain ulkoilumuotoa tai arkiliikuntaa he haluaisivat harrastaa, jota nyt eivät harrasta. Tämän jälkeen tiedusteltiin tärkeintä syytä siihen, että ei käytännössä harrasta haluamaansa lajia tai kuntoilumuotoa. Aktiivisuutta liikunnan vapaaehtois- ja kansalaistoiminnassa kartoitettiin sekä pyydettiin mainitsemaan, missä lajeissa kyseisissä toiminnoissa on mukana. Vapaaehtoistoiminnan luonne pyydettiin määrittelemään tarkemmin ja kertomaan, missä tehtävissä tai roolissa vastaajat itse ovat olleet. Lisäksi kysyttiin, kuinka monta tuntia vastaajat keskimäärin käyttävät kuukaudessa liikunnan tai urheilun vapaaehtoistyöhön.

Yleisesti urheiluun liittyen kartoitettiin, minkä kaikkien lajien kilpailuja vastaajat ovat käyneet katsomassa paikan päällä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Lisäksi tiedusteltiin mielipidettä siitä, kuinka tärkeää on suomalaisten huippu-urheilijoiden kansainvälinen menestyminen ja missä lajeissa erityisesti menestyminen on tärkeää. Liikuntaa harrastavilta vastaajilta kysyttiin lopuksi, paljonko he arviolta henkilökohtaisesti käyttävät rahaa vuodessa omaan liikunnan harrastamiseen.

Taustamuuttujina ovat vastaajan sukupuoli, ikä, lääni, maakunta, koulutus, ammattiryhmä, työtilanne ja perheen bruttotulot yhteensä vuodessa. Lisäksi kysyttiin, mitä puoluetta vastaaja äänestäisi, jos eduskuntavaalit olisivat nyt ja kuinka monen urheilu- tai liikuntaseuran jäsen vastaaja on.

Asiasanat

aikuiset; joukkuepelit; kansalaistoiminta; kestävyysharjoittelu; liikunta; liikuntaharrastus; liikuntapaikat; liikuntatapahtumat; urheilu; urheilu- ja liikuntaseurat; urheilujärjestöt; urheilulajit; vapaaehtoistyö; voimaharjoittelu

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Liikuntatutkimukset

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomen Gallup

Ajallinen kattavuus

2005 – 2006

Aineistonkeruun ajankohta

2005-02 – 2006-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 19 - 65-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Monivaiheinen ositettu otanta. Lähtökohtana otoksen muodostamisessa oli valtakunnallinen kotitalouksia koskeva puhelinnumeropankki, josta puhelinnumeroita arvottiin satunnaisesti. Vastaajien valinnassa sovellettiin kiintiöpoimintaa. Helmikuusta 2005 lähtien toteutettiin vuoden aikana kuukausittain keskimäärin 500 haastattelua lukuun ottamatta heinäkuuta. Kaikkiaan haastatteluita tehtiin 5510. Ympäri vuoden jatkuvalla aineistonkeruulla on haluttu asettaa eri urheilulajit tasaveroiseen asemaan vuodenaikojen suhteen.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

1178 muuttujaa ja 5510 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kunta- ja postinumeromuuttujat ja siihen on lisätty maakunta- ja läänimuuttujat.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Helsingin kaupunki & Nuori Suomi & Suomen Kuntoliikuntaliitto & Suomen Liikunta ja Urheilu (SLU) & Suomen Olympiakomitea & Opetusministeriö & Pehkonen, Juhani (TNS Gallup Oy): Liikuntatutkimus 2005-2006: aikuisväestö [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-24). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2233

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Suuri kansallinen liikuntatutkimus 2005 - 2006: aikuisliikunta (2006). Helsinki: Suomen Kuntoliikuntaliitto. Suomen Liikunnan ja Urheilun julkaisusarja; 5/06.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Suuri kansallinen liikuntatutkimus 2005 - 2006: aikuisliikunta (2006). Helsinki: Suomen Kuntoliikuntaliitto. Suomen Liikunnan ja Urheilun julkaisusarja; 5/06.

Salospohja, Tuuli (2008). Tiukkaa lihhoo. Dopingaineiden käyttö kuntosaliharrastajien keskuudessa Suomessa. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian lisensiaatintutkimus.

Pavelka, Béla (2011). Open water as a sportscape. Analysis of canoeing in Finland for developing sport infrastructure and services. Jyväskylä: University of Jyväskylä. Studies in sport, physical education and health; 164.

Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Jyväskylä: Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES. Liikunnan ja kansanterveyden julkaisuja 274.

Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa. Julkaisussa: Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja. Valtion liikuntaneuvoston julkaisuja 6/2013, 7-17.

Lehtonen, Kati & Hakonen, Harto (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports. Participation and volunteer work in sports clubs [online]. Jyväskylä: LINET research unit. http://www.likes.fi/filebank/803-Civic_activity_english_summary_112013.pdf [cited 11.12.2013]

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.