FSD2266 KuntaSuomi 2004: kunnallisvaalitutkimus 2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

KuntaSuomi 2004: kunnallisvaalitutkimus 2000

Aineistonumero

FSD2266

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2266

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Helander, Voitto (Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning)

Sisällön kuvaus

Tutkimus kartoittaa kunnallisvaaliehdokkuuden motiiveja, käsityksiä valtuutetun tehtävästä ja roolista, kunnan palveluista ja niiden kehittämisestä. Aluksi kysyttiin vastaajien puoluejäsenyydestä ja luottamustehtävistä, sekä osallistumisesta järjestötoimintaan. Lisäksi selvitettiin vastaajan kunnan internet-palveluiden käyttöä. Ehdokkuutta koskevilla kysymyksillä kartoitettiin, kuinka monta kertaa vastaajat ovat aiemmin olleet kunnallisvaaliehdokkaina ja ovatko he käytettävissä, kun uusi valtuusto valitsee jäseniä muihin kunnallisiin luottamuselimiin. Vastaajia pyydettiin arvioimaan vaikuttamismahdollisuuksiaan ja sitä, kuinka helppoja tai vaikeita erilaiset kampanjointiin liittyvät asiat ovat olleet. Tämän jälkeen vastaajat kertoivat vaalityönsä muodoista ja rahoituksesta. Kyselyssä selvitetään myös vastaajan käsityksiä puolueiden tai valitsijayhdistysten toiminnasta ehdokkaiden asettamisessa. Lisäksi kysyttiin vastaajien mielipidettä naisten asemasta kunnallispolitiikassa.

Käsityksiä kunnan hallinnon ja palveluiden järjestämisestä selvitettiin pyytämällä vastaajia kertomaan, ovatko he samaa vai eri mieltä erilaisista väittämistä. Vastaajilta kysyttiin myös, miten hyvin tai huonosti erilaiset kunnalliset palvelut on hoidettu, ja kuinka paljon eri palveluihin pitäisi panostaa. Lisäksi palvelutuotannon ja hallinnon kehittämisestä esitettiin erilaisia väittämiä, joiden tärkeyttä vastaajia pyydettiin arvioimaan. Vastaajille esitettiin myös oman asuinkunnan päätöksentekoon liittyviä väittämiä.

Taustamuuttujina olivat muun muassa vastaajien ikä, sukupuoli, kieli, siviilisääty, alaikäisten lasten lukumäärä ja koulutus.

Asiasanat

ehdokkaat; julkinen hallinto; julkiset palvelut; kansalaisuus; kunnanvaltuutetut; kunnat; kuntavaalit; luottamushenkilöt; naisen asema; politiikka; vaikuttaminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

KuntaSuomi 2004

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning

Tuottajat

  • Åbo Akademi. Institutionen för offentlig förvaltning

Ajallinen kattavuus

2000

Aineistonkeruun ajankohta

2000-09 – 2001-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Espoo, Haukipudas, Humppila, Hämeenlinna, Iitti, Jaala, Joroinen, Kaarina, Karstula, Kemiö, Kerava, Kiikala, Kokkola, Kolari, Kotka, Kristiinankaupunki, Kuhmoinen, Lappeenranta, Leppävirta, Lieksa, Liljendal, Lumijoki, Mikkeli, Multia, Naantali, Noormarkku, Närpiö, Oulainen, Outokumpu, Padasjoki, Pieksämäki, Porvoo, Pudasjärvi, Punkaharju, Pyhäntä, Pylkönmäki, Ranua, Rääkkylä, Sonkajärvi, Suolahti, Tyrnävä, Vaasa, Vahto, Varkaus, Vehkalahti, Vimpeli, Virrat

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Kunnallisvaaliehdokkaat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyys- ja ei-todennäköisyysotannan yhdistelmä

Otanta suoritettiin kaksivaiheisena ositettuna otantana, kokonaistutkimus harkinnanvaraisesti valitusta kohdejoukosta. Kuntaotokset valittiin erikseen alle 10000 asukkaan kunnista (28 kuntaa) ja yli 10000 asukkaan kunnista (19 kuntaa). Valinnassa pyrittiin edustavuuteen kummankin kuntajoukon sisällä suhteessa kokoluokan kaikkiin kuntiin. Suurten kuntien lukumäärä on tapausjoukossa suurempi kuin niiden osuus kaikista kunnista, koska niissä asuu 70 prosenttia maan väestöstä. Edustavuuskriteereinä käytettiin lisäksi mm. alueellista sijaintia, väestön ikä- ja koulutusrakennetta, elinkeinorakennetta ja kuntatalouden tunnuslukuja, poliittisia voimasuhteita sekä kunnan toimintapolitiikkaa kuvaavia muuttujia. Ahvenanmaan kunnat jätettiin valinnan ulkopuolelle niiden maakunnallisesta itsehallinnosta johtuvien erityispiirteiden takia.

Ehdokaskyselyn kohdejoukko muodostuu KuntaSuomi 2004 -tutkimuskunnissa ehdolle asettuneista 5 580 henkilöstä. Saavutettu vastaajamäärä oli 3591. Tiedot ehdokkaista saatiin suoraan väestörekisterikeskuksesta. Lupa-anomukset oikeusministeriölle tehtiin elokuussa 2000. Tällöin sovittiin, että väestörekisterijärjestelmästä luovutetaan ehdokkaiden henkilötunnukset NovoGroupille, joka laati tietokannan ehdokkaista. Siihen sisältyivät seuraavat tiedot: nimi, puolue, vaaliliitto, sukupuoli, syntymävuosi, onko ollut valtuustossa kuluvalla vaalikaudella, äänimäärä, tieto valinnasta sekä ammatti/arvo.

Vastauksia joudutettiin kahden viikon päästä lähetetyllä muistutuskirjeellä. Viimeinen muistutuskierros tehtiin lokakuun lopussa 37 kunnassa, joissa vastausprosentti olisi jäänyt alle 60. Palautetuista lomakkeista karsittiin noin 50, joista osa palautui täyttämättömänä, kun taas osa palautti lomakkeen kahteen kertaan.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

64,3

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Taustamuuttujat bv1-bv4 ovat rekisteriperäisiä muuttujia. Puoluemuuttujaa bv2 on arkistoinnin yhteydessä muokattu siten, että se on muutettu string-muuttujasta numeeriseksi ja valitsijayhdistykset on yhdistetty (YHD.).

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Helander, Voitto (Åbo Akademi): KuntaSuomi 2004: kunnallisvaalitutkimus 2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2008-01-14). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2266

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Helander, Voitto (2003). Vallantavoittelijan muotokuva. Analyysi vuoden 2000 kunnallisvaalien ehdokkaista. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 40 & Acta nro 157.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Helander, Voitto (2003). Vallantavoittelijan muotokuva. Analyysi vuoden 2000 kunnallisvaalien ehdokkaista. Helsinki: Suomen Kuntaliitto. KuntaSuomi 2004 -tutkimuksia nro 40 & Acta nro 157.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.