FSD2285 Rahapelitutkimus 2007

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Rahapelitutkimus 2007

Aineiston rinnakkainen nimi

Suomalaisten rahapelaaminen

Aineistonumero

FSD2285

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2285

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Sosiaali- ja terveysministeriö

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten rahapelien pelaamista, rahapelien pelaamisen useutta, pelaamiseen käytettyjä rahamääriä ja mielipiteitä rahapeliongelmista Suomessa.

Kysely aloitettiin luettelemalla erilaisia Veikkauksen pelejä ja kysymällä, onko vastaaja osallistunut niihin viimeisen 12 kuukauden aikana tai sitä ennen. Vastaajalle lueteltiin myös muita rahapelejä ja tiedusteltiin hänen osallistumistaan niihin. Kysyttiin myös, osallistuuko vastaaja peleihin tavallisimmin asiamiehen vai Internetin välityksellä ja kuinka usein vastaajalla on tapana pelata erilaisia rahapelejä. Lisäksi vastaajaa pyydettiin arvioimaan paljonko hän keskimäärin käyttää rahaa peleihin viikon ja päivän aikana. Seuraavaksi tiedusteltiin, palaako vastaaja hävittyään pelaamaan jonain toisena päivänä yrittääkseen voittaa häviämänsä rahat takaisin, onko vastaaja koskaan väittänyt muille voittaneensa vaikka on todellisuudessa hävinnyt, onko vastaaja koskaan pelannut enemmän kuin mitä oli alun perin aikonut ja onko joku joskus väittänyt vastaajalla olevan rahapeliongelma. Kysyttiin myös, tunteeko vastaaja koskaan syyllisyyttä pelatessaan rahapelejä, onko hän koskaan tuntenut halua lopettaa rahapelien pelaamisen, mutta on ajatellut ettei pysty siihen ja onko vastaaja koskaan salaillut pelaamistaan perheenjäseniltä tai muilta läheisiltä. Haluttiin myös tietää, onko vastaaja koskaan kiistellyt läheistensä kanssa rahankäytöstä ja onko kiistely koskenut rahapelien pelaamista, onko vastaaja lainannut rahaa pelaamiseen eikä sitten ole pelaamisen vuoksi pystynyt maksamaan lainaa takaisin ja onko vastaaja koskaan ollut poissa töistä tai opiskelusta tai käyttänyt työ- tai opiskeluaikaa pelatakseen rahapelejä. Seuraavaksi vastaajalta kysyttiin, onko hän käyttänyt jotain luetelluista keinoista tai tahoista hankkiakseen rahaa pelatakseen rahapelejä tai maksaakseen pelivelkoja. Kysyttiin myös vastaajan mielipidettä siitä, pelaako hän itse mielestään ongelmallisen paljon rahapelejä tai onko joskus pelannut, onko vastaaja käyttänyt alun perin muuhun tarkoitukseen lainattuja rahoja rahapelaamiseen, onko jollain vastaajan läheisellä ollut rahapeliongelmia, onko rahapelien pelaaminen vastaajan mielestä vakava ongelma Suomessa, ovatko pelaamisongelmat vastaajan mielestä pysyneet ennallaan vai vähentyneet viime vuosina ja onko suomalainen rahapelien järjestämismalli vastaajan mielestä hyvä tapa rajoittaa rahapelaamisen haittojen laajuutta.

Taustamuuttujina kyselyssä oli muun muassa vastaajan sukupuoli, ikä, ammattiryhmä, kuukausitulot, talouden koko, asuinpaikkakunnan asukasmäärä ja maakunta.

Asiasanat

häviäminen (tappio); läheiset; ongelmat; pelaaminen; rahankäyttö; rahapelit; syyllisyys; velat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Suomalaisten rahapelaaminen

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Tuottajat

  • Sosiaali- ja terveysministeriö

Ajallinen kattavuus

2007

Aineistonkeruun ajankohta

2007-04-24 – 2007-05-24

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Yli 15-vuotiaat suomalaiset (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta

Otos muodostettiin satunnaisotoksena väestötietojärjestelmästä. Otoksen kokonaiskoko oli 20 000 henkilöä. Haastattelujen väestöedustavuuden takaamiseksi käytettiin ohjauskiintiöitä. Vastaajatavoitteen saavuttamiseksi käytettiin 10 512 yhteystietoa.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

48

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

129 muuttujaa ja 5008 havaintoa.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu Kunta-muuttuja sekä kolme The South Oaks Gambling Screen (SOGS-R) -muuttujaa.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan. Painomuuttuja painottaa aineiston valtakunnallisesti väestömäärää vastaavaksi iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaisesti, Ahvenanmaan maakuntaa lukuunottamatta.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Sosiaali- ja terveysministeriö: Rahapelitutkimus 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-12). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2285

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Aho, Pauliina & Turja, Tuomo (2007). Suomalaisten rahapelaaminen 2007 [verkkodokumentti]. Helsinki : Sosiaali- ja terveysministeriö/Taloustutkimus. Saatavissa: http://www.stm.fi/Resource.phx/vastt/paihde/peli/index.htx.i403.pdf [viitattu 07.01.2008].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Aho, Pauliina & Turja, Tuomo (2007). Suomalaisten rahapelaaminen 2007 [verkkodokumentti]. Helsinki: Sosiaali- ja terveysministeriö/Taloustutkimus.

Halme, J.T. (2011) Overseas Internet poker and problem gambling in Finland 2007: A secondary data analysis of a Finnish population survey. Nordic Studies on Alcohol and Drugs, 28, 51-63.

Raisamo, Susanna & Salonen, Anne H (2013). Muutokset 15-64-vuotiaiden suomalaisten rahapelaamisessa vuosina 2003-2011. Yhteiskuntapolitiikka 78 (5), 544-553.

Salonen AH, Alho H, Castrén S (2014). Gambling frequency, gambling problems and concerned significant others of problem gamblers in Finland: Cross-sectional population studies in 2007 and 2011. Scand J Public H. 2015;43(3):229-235. Doi: 10.1177/1403494815569866. Epub 2015 Mar 4.

Salonen, Anne & Hagfors, Heli (2020) Rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet - Suomalaisten rahapelaaminen 2019. THL. Tilastoraportti 24/2020.

Salonen, Anne & Hagfors, Heli & Lind, Kalle & Kontto, Jukka (2020) Rahapelaaminen ja peliongelmat - Suomalaisten rahapelaaminen 2019. THL. Tilastoraportti 8/2020.

Salonen, Anne & Hagfors, Heli & Lind, Kalle & Kontto, Jukka (2020) Gambling and problem gambling - Finnish Gambling 2019: Prevalence of at-risk gambling has decreased. Finnish Institute for Health and Welfare (THL). Statistical report 9/2020. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020041719053

Salonen A, Lind K, Hagfors H, Castrén S, Kontto J. (2020) Rahapelaaminen, peliongelmat ja rahapelaamiseen liittyvät asenteet ja mielipiteet vuosina 2007-2019. Suomalaisten rahapelaaminen 2019. THL, raportti 18/2020. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-594-0

Salonen A, Hagfors H, Lind K, Kontto J: Penningspelande och spelproblem: Finländarnas penningspel 2019: Det riskfylla spelandet har minskat. Statistikrapport 32/2020. THL. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2020120399406

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.