FSD2386 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000

Aineistonumero

FSD2386

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2386

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL))
  • Laitinen, Merja (Lapin yliopisto. Sosiaalityön laitos)

Sisällön kuvaus

STKL:n toteuttama kysely oli osa laajempaa tutkimushanketta, jossa olivat mukana Lapin, Oulun ja Kuopion yliopistot sekä kansainväliset yhteistyökumppanit Ruotsista, Norjasta ja Skotlannista. Tutkimuksen tarkoituksena oli saada tietoa kansalaisten hyvinvointia ja hyvinvointipalveluita koskevista mielipiteistä. Keskeisenä osana on ihmisten suhde omaan elin- ja toimintaympäristöönsä.

Vastaajilta kysyttiin aluksi mielipidettä heidän kulkumahdollisuuksistaan sekä julkisten kulkuvälineiden toimivuudesta. Heiltä pyydettiin arviota eri tahojen (perhe, sukulaiset, ystävät, naapurit, järjestöt, yhdistykset, seurakunnat, kunta, valtio, yksityiset palvelut) merkityksestä erilaisissa tukea ja apua vaativissa tilanteissa. Kokemuksia sosiaali- ja terveyspalveluista kartoitettiin esittämällä vastaajille luettelo erilaisista sosiaali- ja terveyspalveluista, työhallinnon sekä Kansaneläkelaitoksen palveluista ja pyytämällä heitä arvioimaan palvelun toimivuutta. Erikseen tiedusteltiin, olivatko vastaajat saaneet riittävästi tietoa sosiaalipalveluista ja mitä kautta näistä palveluista tulisi heidän mielestään tiedottaa. Myös yksityisten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä kartoitettiin, sekä tiettyjen peruspalveluiden, kuten kauppapalveluiden ja sosiaalipalveluiden saatavuutta.

Kansalaistoimintaan liittyen vastaajia pyydettiin esittämään arvio ns. kolmannen sektorin merkityksestä itselleen eri asioissa, esimerkiksi toimeentulon sekä työllisyyden turvaamisessa ja vaikuttamismahdollisuuksien tarjoamisessa. Lisäksi tiedusteltiin, kuuluvatko vastaajat joihinkin järjestöihin tai yhdistyksiin, minkälaisissa tehtävissä he niissä toimivat sekä miksi he ovat toiminnassa mukana. Tietoverkkojen käyttöä selvitettiin kysymällä, onko vastaajan perheellä käytettävissään matkapuhelinta, tietokonetta tai internet-yhteyttä, sekä minkä verran perheen aikuisilla on kokemusta tietokoneen käytöstä ja mitä sähköisiä palveluja he ovat käyttäneet tai haluaisivat käyttää internetin avulla. Lisäksi kysyttiin tarvitsisivatko vastaajat opastusta internetin käytössä.

Vastaajien nykyistä elämäntilannetta kartoitettiin kysymällä heidän omaa sekä mahdollisen puolison työmarkkina-asemaa viimeisen vuoden aikana sekä heidän ammatillista koulutustaan. Lisäksi pyydettiin arviota oman elämän eri osa-alueista kuten ihmissuhteista ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksista.

Taustamuuttujina ovat mm. vastaajan sukupuoli, syntymävuosi, asumismuoto, kotitalouden koko, oman asuinkunnan sosiaalis-taloudellinen tilanne sekä muuttosuunnitelmat.

Asiasanat

alueellisuus; asuinympäristö; elinolot; hyvinvointi; julkiset palvelut; kansalaisjärjestöt; osallistuminen; peruspalvelut; sosiaalinen tuki; sosiaalipalvelut; sosiaaliset verkostot; terveyspalvelut; tietoverkot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto

Tuottajat

  • Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto
  • Lapin yliopisto. Sosiaalityön laitos
  • EU: Pohjoisen Periferian ohjelma. NRBK-hanke

Ajallinen kattavuus

2000

Aineistonkeruun ajankohta

2000-02 – 2000-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Itä-Lappi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Kotitalous

Perusjoukko/otos

Viiden Itä-Lapin kunnan (Kemijärvi, Pelkosenniemi, Posio, Salla, Savukoski) kotitaloudet

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ryväsotanta

Jokaisesta tutkimuskunnasta valittiin 3-5 kylää tutkimuskohteeksi, ja kysely lähetettiin kaikille valittujen kylien (N=17) kotitalouksille (N=1077).

Tutkimukseen osallistuneiden alueiden asukkaita informoitiin ennen tutkimuksen aloittamista kertomalla paikallis- ja maakuntalehdissä kuntalaisille tehtävästä kyselystä. Ensimmäiseen postikyselyyn vastaamatta jättäneille tehtiin uusintakysely niin sanottuna tuettuna lomakekyselynä (poikkeuksena Posio), jossa kyselyyn perehdytetyt henkilöt veivät lomakkeet valittuihin kotitalouksiin, esittelivät tutkimuksen tarkoituksen ja lomakkeen sekä tarvittaessa opastivat lomakkeen täyttämisessä.

Vastaajien osoitetiedot saatiin Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmästä. Tutkimukseen pyrittiin saamaan mukaan eri ikäisiä miehiä ja naisia, joskin osoitetietojen painottuminen kotitalouden vanhimpaan jäseneen tuotti vastaajiksi miesenemmistön (60 % vastanneista). Alle 30-vuotiaita on 3 % vastanneista ja yli 65-vuotiaita 36 %. Ikärakenne kuvastanee varsin hyvin tarkasteltujen kylien asukkaiden ikäjakaumaa. Aineistoon sisältyy yhteensä 759 vastausta, ja kokonaisvastausprosentti on näin 70,5 %. Osa vastauskadosta johtui osoitetietojärjestelmän puutteista.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

70,5

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD1275 Alueellinen hyvinvointi: Oulun ja Joensuun kansalaiskysely 1995

FSD1276 Alueellinen hyvinvointi: Koillismaan ja Satakunnan kansalaiskysely 1996

FSD1277 Alueellinen hyvinvointi: Pohjois-Karjalan kansalaiskysely 1998

FSD1278 Alueellinen hyvinvointi: Keski-Suomen kansalaiskysely 1999

FSD2385 Alueellinen hyvinvointi: Itä-Helsingin kansalaiskysely 2001

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto ei sisällä avokysymysten vastauksia. Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu syntymäkuntamuuttuja ja siihen on lisätty tähän liittyvä maakuntamuuttuja. Lisäksi kuntien sisällä tutkitut kylät (muuttuja bv2) on anonymisoitu arkistoinnin yhteydessä. Kysymyksissä 13a, 20, 28, ja 30 on jälkeenpäin konstruoituja ylimääräisiä vastausvaihtoehtoja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Eronen, Anne (Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto (STKL)) & Laitinen, Merja (Lapin yliopisto): Alueellinen hyvinvointi: Itä-Lapin kansalaiskysely 2000 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2386

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää Suomen sosiaali ja terveys ry:lle yksi kappale kaikista raporteista, opinnäytetöistä, artikkeleista ja muista julkaisuista ja materiaaleista, joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry, Tutkimus, Yliopistonkatu 5, 00100 HELSINKI ja sähköisten julkaisujen osoite tutkimus@soste.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Laitinen, Merja & Pohjola, Anneli (2001). "Ei tää niin syrjässä" : tutkimus elämisen mahdollisuuksista ja palveluista syrjäkylissä. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisiä julkaisuja B 37.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Laitinen, Merja & Pohjola, Anneli (2001). "Ei tää niin syrjässä": tutkimus elämisen mahdollisuuksista ja palveluista syrjäkylissä. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisiä julkaisuja B 37.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.