FSD2426 Pätkätyöläisten urakertomukset 2006 -haastattelut

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Pätkätyöläisten urakertomukset 2006 -haastattelut

Aineistonumero

FSD2426

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2426

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Leinikki, Sikke (TJS Opintokeskus)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa haastateltiin 35 korkeasti koulutettua ihmistä heidän urahistorioistaan ja työllisyydestään, keskittyen pätkätyöläisyyteen ja määräaikaisiin työsuhteisiin ja siihen, miten pätkätyöläiset hahmottavat työnsä ja sen merkitykset. Haastateltavista 26 oli naisia, 9 miehiä. Ammattiryhmittäin jaoteltuna aineisto koostuu 13 tutkijan, 4 kätilön, 4 toimittajan, 4 sairaanhoitajan ja 10 projektiammattilaisen haastattelusta. Haastatteluaineistoa on yhteensä 506 sivua.

Haastatteluissa kysyttiin vastaajilta heidän pätkätyöläisyyden kokemuksistaan. Haastattelut olivat kerronnallisia. Ainoa varsinainen haastattelukysymys oli "Sinulla on kokemusta pätkätyöstä, kerrotko siitä?", jonka jälkeen haastattelu muovautui haastattelijan ja haastateltavan yhteispelinä vapaamuotoisesti. Seuraavia seikkoja tuli esille useimmissa haastatteluissa: vastaajan koulutushistoria, työhistoria tai elämänkulku, pätkätöiden tavoitteet, vastaajan ammatti-identiteetti ja ammattiliittojäsenyys. Haastateltavat kertoivat myös pätkätyöläisyyden parhaista ja pahimmista puolista, pätkätyöläisen pärjäämisestä, taloudellisen epävarmuuden tunteesta, jaksamisesta, työyhteisön suhtautumisesta pätkätyöläisiin ja siitä, mitä yhteiskunnan tulisi tehdä pätkätyöläisyyden suhteen.

Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja/kirjoituksia/tms. on helppo selata.

Asiasanat

ammatti-identiteetti; asiantuntijuus; erikoisosaaminen; kertomukset; korkea-asteen koulutus; minäkuva; narratiivisuus; pätkätyö; sosiaalinen pääoma; toimijuus; työ

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Leinikki, Sikke (TJS Opintokeskus)

Aineistonkeruun ajankohta

2005-12 – 2007-01

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Korkeasti koulutetut, pätkätöissä olevat henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: osallistuja-avusteinen poiminta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Haastateltavat löydettiin lumipallomentelmällä sekä ottamalla yhteyttä ammattiyhdistysliikkeen toimijoihin ja tutkijan ystäviin. Myös jotkut haastateltavat ehdottivat uusia haastateltavia.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

33 rtf-tiedostoa, yhteensä n. 506 sivua. Lisäksi rtf-tiedostoista tuotetut html-tiedostot.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto toimitettu anonymisoituna.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Leinikki, Sikke (TJS Opintokeskus): Pätkätyöläisten urakertomukset 2006 -haastattelut [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2009-06-29). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2426

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Leinikki, Sikke (2009). Pelon ja toivon välissä - pätkätyöläisen urakerronta. Helsinki: Yliopistopaino. TJS-työelämäjulkaisut.

Leinikki, Sikke: Mikä rasittaa pätkätyössä? Aikuiskasvatus 4/2010

Leinikki, Sikke: Pätkätyössä luottamus ja luovuus horjuvat. Työelämän tutkimus 3/2009.

Leinikki, Sikke: Pelon ja toivon välissä, lektioesitelmä. Naistutkimuslehti 3/2009.

Leinikki, Sikke: Pärjäämistä ja horjumista. Työelämä 1/2008

Leinikki, Sikke: Pätkätyöläisen arki. Akavalainen kevät 2006

Leinikki, Sikke: Pätkitty työ, sukupuoli ja toimijuus (työ)elämässä. Teoksessa Työtä tekee mies, nainen. Väki Voimakas - Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuran vuosikirja nro 24 (2011).

Perhonen, Ulla (2012). Kohti henkilökohtaista. Suomalaisen palkkatyön merkityksen muutoksia suurten ikäluokkien ja jälkimodernien sukupolvien välillä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma.

Åkerblad, Leena (2014). Epävarmuuden tuolla puolen. Muuttuvat työmarkkinat ja prekaari toimijuus. Joensuu: Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja kauppatieteiden tiedekunta. Publications of the University of Eastern Finland. Dissertations in Social Sciences and Business Studies; No 73. urn:isbn:978-952-61-1364-7

Salo, Juho (2015). Korkeakoulutettujen kokemus määräaikaisesta työstä: työn toimijuus, työhön sitoutuminen ja jaksaminen työelämässä. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Sosiologian kandidaatintutkielma.

Lohilahti, Eeli (2016). Kyllä minua vituttaa, niinkun. Turvattomuus akateemisten pätkätyöläisten urakertomuksissa. Joensuu: Itä-Suomen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden laitos. Sosiologian kandidaatintutkielma.

Lappalainen, Laura (2017). Vapaus vai epävarmuus? Pätkätyön hyvät ja huonot puolet korkeasti koulutetuilla työntekijöillä. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiaalipolitiikan pro gradu-tutkielma.

Koponen, A. 2016. Hallitut tunteet? Diskurssianalyysi korkeakoulutettujen pätkätyöläisten urakertomukset 2006 haastatteluaineistosta. Julkaisematon sivuainetutkielma. Yhteiskuntapolitiikka. Joensuu: Itä-Suomen yliopisto.

Anttila, Miia (2019). "Ja minä ajattelin, että minkä ihmeen takia minä tässä melkein tapan itseni, kun ei ole jatkosta vielä yhtään tietoa". Diskurssianalyysi korkeakoulutettujen ihmisten pätkätyöläisyydestä. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiaalipsykologian kandidaatintutkielma.

Ulmanen, Joni (2019) Yrittäjyyden riskeiltä turvaan työosuuskuntaan. Media- ja kulttuurialan freelancereiden näkemyksiä työosuuskunnissa työskentelystä ratkaisuna työn epävarmuuteen. Tampere: Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiaalipolitiikan pro gradu -tutkielma.

Savinainen, Anita (2019). Hyvinvointia pätkätöistä? Sisällönanalyysi terveydenhuollon työntekijöiden pätkätyöstä työhön liittyvän hyvinvoinnin näkökulmasta. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos. Sosiologian kandidaatintutkielma.

Petman, Jenna (2020). Kokemuksia pätkätöistä. Itseohjautuvuus korkeasti koulutettujen pätkätyön positiivisissa ja negatiivisissa kokemuksissa. Tampere: Tampereen yliopisto, Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta. Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma.

Suomalainen, Juuli (2022) Korkeakoulutettujen kokemukset pätkätyöstä Suomessa: Vertailussa yliopisto- ja ammattikorkeakoulutus. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.