FSD2428 Nuorten vapaa-aika 2009

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Nuorten vapaa-aika 2009

Aineistonumero

FSD2428

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2428

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitettiin nuorten vapaa-aikaa, paljonko sitä on ja kuinka mielekkääksi 10-29-vuotiaat nuoret (n=1201) sen kokivat. Samalla selvitettiin, kuinka nuoret kokivat itse kykenevänsä vaikuttamaan vapaa-ajan viettomahdollisuuksiinsa.

Aluksi selvitettiin vastaajien koulutus, kodin taloudellinen tilannne ja vastaajan työtilanne. Samoin kyseltiin kuuluivatko vastaajat eri ryhmiin tai jengeihin, edustivatko he jotain nuorisotyyliä sekä kokivatko vapaa-ajan ja työn välisen rajan epäselväksi. Vanhempien luona asuvilta vastaajilta tiedusteltiin kuinka paljon he kokivat voivansa vaikuttaa mm. kotiintuloaikoihin, kavereiden kanssa oloon, perheen yhteisiin hankintoihin ja harrastuksiinsa. Erilaisiin seuroihin, järjestöihin ja harrastuksiin osallistumista selvitettiin kyselemällä, kuinka pitkään vastaaja oli ollut toiminnassa mukana, kuuluiko hallituksiin tai toimielimiin, osallistuiko toiminnan suunnittelemiseen, uskoiko olevansa mukana vielä kahden vuoden kuluttua. Lisäksi selvitettiin osallistuiko nuori sellaiseen toimintaan, joka ei tapahtunut järjestössä tai seurassa sekä oliko nuori mukana toiminnassa, joka ei ollut järjestettyä.

Asenteita vapaa-ajan toimintaan selvitettiin mm. kysymällä, pitäisikö toimintaa olla erikseen tytöille ja pojille, pitikö vastaaja järjestötoimintaa vanhanaikaisena, antoivatko vanhemmat osallistua toimintaan, oliko vastaajalla rahaa osallistua ja kokiko vastaaja voivansa vaikuttaa asuinpaikallansa järjestettävään toimintaan. Poliittista aktiivisuutta kartoitettiin selvittämällä kodin ja vastaajan sijoittumista vasemmisto-oikeisto -akselille. Päihteiden käyttöä selvitettiin kyselemällä lapsuudenkodin alkoholikäyttöä sekä vastaajan alkoholin ja kannabiksen käyttöä. Lopuksi selvitettiin mm. yhteydenpitoa ystäviin ja perheenjäseniin, tyytyväisyyttä vapaa-aikaan, elämään ja terveydentilaan, sekä sitä kenen kanssa vastaaja keskusteli vaikeista asioista.

Taustamuuttujina olivat mm. ikä, sukupuoli, kieli ja koulutus.

Asiasanat

harrastukset; keskinäisviestintä; koulutus; matkustaminen; nuoret; perhesuhteet; poliittisuus; päihteet; vapaa-aika

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Innolink Research Oy

Tuottajat

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta

Ajallinen kattavuus

2009

Aineistonkeruun ajankohta

2009-02

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

10 - 29-vuotiaat Suomessa asuvat suomalaiset (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Otos muodostettiin väestörekisterin väestötiedoista satunnaisotannalla. Otoksen 2958 henkilöstä haastateltiin 1201 vastaajaa, joista 1141 oli suomenkielistä ja 60 ruotsinkielistä. Ei-tavoitettuja oli 25-30 prosenttia, vääriä numeroita noin 10 prosenttia ja kieltäytyneitä 15-20 prosenttia.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

3.0

Katso myös

FSD1224 Nuorten suhde järjestöihin ja globalisaatioon 2001

FSD2846 Nuorten vapaa-aika 2013

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä tunnisteellisuussyistä poistettu kunta- ja postinumeromuuttujat sekä järjestöavomuuttuja q11b_13b.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorten vapaa-aika 2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2018-09-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2428

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Myllyniemi, Sami (2009). Aika vapaalla. Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009. Helsinki: Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), julkaisuja; 40 & Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 92. Saatavissa: http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Nuoriso/nuorisoasiain_neuvottelukunta/julkaisut/muut_tutkimukset/Aika_vapaalla_-_Nuorten_vapaa-aikatutkimus_2009.pdf [viitattu 20.3.2013]

Julkaisut aineistosta Tooltip

Myllyniemi, Sami (2009). Aika vapaalla. Nuorten vapaa-aikatutkimus 2009. Helsinki: Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora), julkaisuja; 40 & Helsinki: Nuorisotutkimusverkosto. Nuorisotutkimusseura, julkaisuja; 92.

Pulkka, Outi (2017). Nuorten aikuisten kiintymystyylin yhteys sosiaalisiin suhteisiin. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Toivonen, Olli: Partiosta yhteiskunnan portaille. Turun Yliopisto, Kasvatustieteiden laitos, yleinen kasvatustiede Proseminaari Joulukuu 2016

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.