FSD2481 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2005: Limingan Tupoksen asukaskysely

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Asuinympäristö ja viihtyvyys 2005: Limingan Tupoksen asukaskysely

Aineistonumero

FSD2481

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2481

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Hentilä, Helka-Liisa (Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto)
  • Jauhiainen, Jussi (Oulun yliopisto. Maantieteen laitos)
  • Luoma, Pentti (Oulun yliopisto. Kasvatustieteiden ja opettajankoulutuksen yksikkö)
  • Mäntysalo, Raine (Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto)

Muut tekijät

  • Alanko, Anu
  • Kujala, Maarika
  • Laakkonen-Pöntys, Karoliina
  • Simonen, Minna
  • Soudunsaari, Leena
  • Villanen, Heli
  • Vähäkangas, Kirsi

Sisällön kuvaus

Tutkimus oli osa EkoSuKaT hanketta, jonka tavoitteena on ollut uutta tietoa tuottamalla luoda edellytyksiä elinympäristön kehittämiselle ja erilaisten ympäristöongelmien ratkaisemiselle. Hanke kohdentui väestöltään supistuvien ja kasvavien asuintaajamien elinympäristön ja yhdyskuntarakenteen muutoksen tutkimiseen.

Limingan Tupoksen asukaskysely toteutettiin tammikuun lopulla. Kyselyyn vastasi 217 henkilöä. Kyselyn pohjana käytettiin Oulun yliopiston tutkijoiden Risto Suikkarin ja Kalle Reinikaisen laatimaa asumisviihtyisyyden runkoa.

Aluksi vastaajilta kyseltiin taustatietoja, kuten sukupuoli, ikä, ammattiryhmä ja talouden koko. Asumista selvitettiin tiedustelemalla esimerkiksi vastaajan asumismuotoa, asunnon tarkempia tietoja, lämmitystä, vesijohtoverkkoon kuulumista ja asumishistoriaa. Seuraavaksi esitettiin kysymyksiä asuinympäristöstä. Vastaajat ottivat kantaa erilaisiin asuinympäristöä koskeviin väittämiin, ilmoittivat mitä alueita he pitivät turvattomina, ja mitä he pitivät merkityksellisenä asuinympäristön viihtyisyydelle. Palveluja ja liikkumista selvitettiin kyselemällä erilaisten palvelujen määrää, palvelujen saavutettavuutta, työ- ja koulumatkojen pituutta, käytettyä kulkuneuvoa sekä auton käyttötarkoitusta.

Seuraavaksi esitettiin kysymyksiä kodista ja ympäristöstä. Vastaajien kyläilyä selvitettiin erilaisin kysymyksin. Lisäksi vastaajat kertoivat asumishistoriansa ja ottivat kantaa elämänlaatuunsa nykyisessä asuinpaikassaan. Lapsia koskevat kysymykset käsittelivät leikkipaikkoja, lapsiperheille suunnattuja toimintoja, päiväkoteja ja kouluja. Vastaajat arvioivat erilaisia ympäristöön, saastumiseen ja luontoon liittyviä väittämiä. Seuraavaksi tiedusteltiin vapaa-ajan käyttöä ja ulkoilua. Lisäksi vastaajat ottivat kantaa siihen, minkä vapaa-ajanviettomahdollisuuksien he toivoivat säilyvän.

Rakentamiseen liittyen vastaajat merkitsivät karttaan parhaiten uudelle asutukselle sopivat paikat ja ottivat kantaa siihen, millainen asutustiheyden tulisi olla, ja minkälaisia talotyyppejä olisi suosittava. Lopuksi vastaajat esittivät mielipiteitä Tupoksesta yleensä.

Taustamuuttujina olivat esimerkiksi ikä, sukupuoli, koulutus, ammattiryhmä ja talouden koko.

Asiasanat

Liminka; arkkitehtuuri; asuinalueet; asuinympäristö; asuminen; lapset (ikäryhmä); rakentaminen; turvallisuus; vapaa-aika; viihtyvyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Oulun yliopisto. EkoSuKaT-hanke

Ajallinen kattavuus

2005

Aineistonkeruun ajankohta

2005-01-26 – 2005-03-11

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Tupos (Liminka)

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Limingan Tupoksessa asuvat 18-vuotta täyttäneet henkilöt.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Otantahetkellä Tupoksessa asui yhteensä 1123 yli 18-vuotiasta henkilöä. Oulun maistraatin tietopalveluissa poimittiin tästä joukosta 700 henkilön satunnaisotos. Näistä miehiä oli 51,6 ja naisia 48,4 prosenttia. Koska otokseen tuli samassa taloudessa asuvia henkilöitä, lopullisesta otoksesta poistettiin 185 henkilöä. Neljää otokseen kuuluvaa henkilöä ei tavoitettu. Näin lopullisen otoksen kooksi tuli 511 henkilöä. Kyselyn ensimmäisen vaiheen palautuspäivä oli 21.2.2005. Uusintakysely postitettiin 23.2.2005, ja vastusaikaa annettiin 11.3.2005 asti. Lopulliseksi vastausprosentiksi tuli 42,5.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

42,5

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Katso myös

FSD2473 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Oulunsalon asukaskysely

FSD2479 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Temmeksen asukaskysely

FSD2480 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2004: Kajaanin asukaskysely

FSD2482 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2006: Suomussalmen asukaskysely

FSD2483 Asuinympäristö ja viihtyvyys 2005: Ristijärven asukaskysely

Aineiston käytössä huomioitavaa

Arkistoinnin yhteydessä aineiston kvalitatiivisesta osasta on poistettu asuinhistoriaa käsittelevä kysymys. Myös muuttuja q82_4, (Ympyröi seuraavista asuinrakennuksen sijoittelumalleista Tupokseen sopivin. Rastita yli epäsopiva sijoittelumalli. Oma malli) on jätetty pois koska sen arvojen selitteistä ei ole varmuutta.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hentilä, Helka-Liisa (Oulun yliopisto) & Jauhiainen, Jussi (Oulun yliopisto) & Luoma, Pentti (Oulun yliopisto) & Mäntysalo, Raine (Oulun yliopisto): Asuinympäristö ja viihtyvyys 2005: Limingan Tupoksen asukaskysely [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-18). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2481

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Hentilä, Helka-Liisa & Mäntysalo, Raine & Soudunsaari, Leena (toim.) (2006).EkoSuKaT. Ekotehokkuus Supistuvissa ja Kasvavissa Taajamissa. Muuttuvan yhdyskuntarakenteen fyysinen, sosiaalinen ja ekologinen kestävyys. Loppuraportti. Oulu: Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto. Julkaisu B 27.

Mönkkönen, Marja & Mäntysalo, Raine (toim.) (2006). EkoSuKaT-tutkimushankkeen väliraportti 4. Limingan Tupos. Oulu: Oulun yliopisto. Arkkitehtuurin osasto. Julkaisu C 100.

Alanko, Anu (2006). Lasten ääni kuuluviin. Lasten näkemyksiä omasta elinympäristöstään Limingan Tupoksessa. Abstrakti. Julkaisussa: Hansen, Petteri (toim.) (2006). Katsaus kansalaisvaikuttamista käsitteleviin opinnäytetöihin. Kansalaisvaikuttaminen opettajankoulutuksessa. Valtakunnallinen hanke 2004-2006. Historiallis-yhteiskuntatiedollisen kasvatuksen tutkimus- ja kehittämiskeskuksen julkaisuja 1. Historiallis-yhteiskuntatiedollisen kasvatuksen tutkimus- ja kehittämiskeskus, Helsinki, 8-9.

Alanko, Anu (2006). Lasten kertomaa. Elinympäristönäkemyksiä Limingan Tupoksesta. Oulu: Oulun yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.

Jauhiainen, Jussi S. (2005). Kasvu kaupungin reunalla. Tiivistyvä ja hajautuva Oulun seutu. Turun yliopiston maantieteen laitoksen julkaisuja A 171, Turku, 45-58.

Simonen, Minna (2005). Kaupungin läheinen maaseutu asuinpaikkana. Limingan Tupokseen muuttaneiden muuttomotiivit, asuminen ja näkemykset asuinalueestaan. Oulu: Oulun yliopisto. Maantieteen pro gradu -tutkielma.

Leinonen, Reijo (2021). Ristijärvi ja Tupos 2005. Oulu: Oulun yliopisto, matematiikka. Luonnontieteiden kandidaatin tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202201171051

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.