FSD2513 Kirkon alan työolobarometri 2009

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

  • No other files available

Study title

Kirkon alan työolobarometri 2009

Dataset ID Number

FSD2513

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2513

Data Type

Quantitative

Authors

  • Ala-Kokkila, Kari (Kirkon työmarkkinalaitos)
  • Laaksonen, Vuokko (Kirkon alojen ammattijärjestö SVTL ry)
  • Marttila, Oili (Kirkon työmarkkinalaitos)
  • Palmu, Harri (Kirkon tutkimuskeskus)
  • Tamminen, Hannu (Työturvallisuuskeskus)
  • Potila, Anna-Kaarina (Tilastokeskus)

Abstract

Kirkon työolobarometri 2009 kartoittaa viidettä kertaa kirkon työoloja. Aiemmat barometrit on kerätty vuosina 2001, 2003, 2005 ja 2007. Näistä v. 2007 aineisto on arkistoitu Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon. Työtä ja työoloja kartoitettiin usealta eri osa-alueelta mm. työn ja työsuhteen turvallisuus, vaikutus- ja kehittymismahdollisuudet, sosiaaliset suhteet, esimiestyöskentely sekä työkyky.

Työtä koskevia muutoksia käsitteli kysymys siitä, koska työntekijä saa tietoja omaa työtään koskevista muutoksista. Esitettiin väittämiä, jotka käsittelivät mm. seuraavia asioita: voiko työssä käyttää kykyjä ja ammattitaitoja, onko työssä kehittymismahdollisuuksia ja kuinka vaikeaa on työn ja yksityiselämän yhteensovittaminen. Lisäksi väittämillä kartoitettiin työn fyysistä ja henkistä rasittavuutta.

Työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä tutkittiin kysymällä onko työpaikalla systemaattisesti pyritty vaikuttamaan työntekijöiden kuntoon, terveyteen ja elintapoihin, työympäristön työturvallisuuteen sekä työntekijöiden osaamiseen ja ammattitaidon kehittämiseen. Vastaajat saivat lisäksi esittää oman arvionsa tämän hetkisestä työkyvystään. Työaikoja käsiteltiin kysymyksillä tehdystä ylityöstä ja siitä rahana tai vapaana saadusta korvauksesta. Tiedusteltiin myös ylityöstä, josta vastaaja ei ole saanut lainkaan korvausta. Vastaajilta kysyttiin jääkö heiltä viikoittaisia vapaapäiviä pitämättä, ovatko työpäivät ylipitkiä ja pirstoutuuko vapaa-aika työtehtävistä johtuen.

Työpaikan sosiaalisia suhteita ja esimiesten toimintaa tutkittiin esittämällä väittämiä. Nämä käsittelivät mm. tuen ja rohkaisun saamista esimieheltä ja työtovereilta, sekä esiintyykö työpaikalla ristiriitoja, päihdeongelmia, seksuaalista häirintää tai kiusaamista. Tiedusteltiin myös, keitä mahdolliset kiusaajat ovat tai ovat olleet ja onko kiusaamista kokenut vastaaja hakenut apua kiusaamiseen ja keneltä. Esimiestyötä kartoitettiin esittämällä useita esimiehiä koskevia väittämiä.

Vastaajilta kysyttiin myös asioista, jotka he saattavat kokea vaarallisiksi työssään. Tällaisia olivat tapaturmavaara, vakava työuupumus, mielenterveyden järkkyminen, rasitusvamma, tartuntataudit ja väkivallan kohteeksi joutuminen. Kysyttiin onko vastaaja havainnut tai itse joutunut väkivallan tai sen uhan kohteeksi työpaikalla. Tiedusteltiin myös onko vastaajalla ollut poissaoloja töistä oman sairauden johdosta sekä sitä, onko näihin poissaoloihin ollut syynä väsymys, työuupumus tai burn out.

Vastaajilta tiedusteltiin todennäköisyyttä sille, että he seuraavan 5 vuoden kuluessa lähtevät muun työnantajan kuin kirkon tai seurakunnan palvelukseen. Vastaajat saivat myös esittää käsityksensä sellaisista asioista, jotka auttaisivat jaksamaan työelämässä mahdollisimman pitkään. Näitä olivat joustavammat työajat, työterveyshuollon kehittäminen, työympäristön parantaminen, kuntoutusmahdollisuuksien parantaminen, palkan lisääminen, työmäärän ja kiireen vähentäminen, koulutusmahdollisuuksien lisääminen, johtamistapojen parantaminen, vuorotteluvapaa, säästövapaa ja osa-aikaeläke. Lisäksi kysyttiin kuinka tyytyväinen vastaaja on nykyiseen työhönsä ja toimiiko hän esimiesasemassa.

Taustamuuttujia olivat mm. sukupuoli, ikä, tehtäväryhmä, kieli, hiippakunta, työsuhteen vakinaisuus ja päätoimisuus, seurakunnan jäsenmäärä, seurakuntamuoto ja seurakunnan tyyppi.

Keywords

esihenkilöt; kirkko (instituutio); palkkaus; sukupuolinen häirintä; työelämä; työilmapiiri; työkyky; työn kuormittavuus; työn organisointi; työn sisältö; työolot; työpaikkakiusaaminen; työpaikkaväkivalta; työviihtyvyys; uupumus

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Tilastokeskus

Data Producers

  • Kirkkohallitus
  • Työturvallisuuskeskus

Time Period Covered

2009

Collection Dates

2009-11 – 2009-12

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Kirkon palveluksessa vähintään kuusi kuukautta viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana olleet (excluding lyhyissä, kausiluonteisissa työsuhteissa olevat sekä vähän aikaa työsuhteissa olleet)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Satunnaisotanta Kirkon työmarkkinalaitoksen palvelusuhderekisteristä. Otoksen koko 600 henkilöä.

Collection Mode

Puhelinhaastattelu: tietokoneavusteinen (CATI)

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

87,2

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

2.0

Related Datasets

FSD2411 Kirkon alan työolobarometri 2007

Completeness of Data and Restrictions

Aineiston numerointi on haastattelulomakkeen mukainen. Haastattelulomake on raportin yhteydessä: http://www.tyoturva.fi/files/1423/Kirkon_alan_tyoolobarometri_2009.pdf [viitattu 5.10.2010]

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Ala-Kokkila, Kari (Kirkon työmarkkinalaitos) & Laaksonen, Vuokko (Kirkon alojen ammattijärjestö SVTL ry) & Marttila, Oili (Kirkon työmarkkinalaitos) & Palmu, Harri (Kirkon tutkimuskeskus) & Tamminen, Hannu (Työturvallisuuskeskus) & Potila, Anna-Kaarina (Tilastokeskus): Kirkon alan työolobarometri 2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2513

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Potila, Anna-Kaarina (2010). Kirkon alan työolobarometri 2009. Raportti kirkon työntekijöiden työoloista. Helsinki: Työturvallisuuskeskus. http://www.tyoturva.fi/files/1423/Kirkon_alan_tyoolobarometri_2009.pdf [viitattu 5.10.2010]

Related Publications Tooltip

Potila, Anna-Kaarina (2010). Kirkon alan työolobarometri 2009. Raportti kirkon työntekijöiden työoloista. Helsinki: Työturvallisuuskeskus. http://www.tyoturva.fi/files/1423/Kirkon_alan_tyoolobarometri_2009.pdf [viitattu 5.10.2010]

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.