FSD2516 Terveydenhuollon vuokratyö 2006

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Terveydenhuollon vuokratyö 2006

Aineistonumero

FSD2516

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2516

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Palukka, Hannele (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Tiilikka, Tiina (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)

Muut tekijät

  • Palukka, Pertti
  • Ruotsalainen, Juho
  • Tolkki, Helena

Sisällön kuvaus

Kysely on osa vuonna 2006 käynnistynyttä Vuokratyöntekijänä hyvinvointipalvelurakenteen murroksessa -hanketta. Samassa hankkeessa toteutetut haastattelut on arkistoitu tunnuksella FSD2517.

Tutkimuksessa kartoitettiin aluksi vastaajien työllistymiseen liittyviä asioita kysyen muun muassa, millainen ensimmäinen työpaikka oli, kuinka kauan tätä joutui hakemaan valmistumisen jälkeen sekä ovatko vastaajat olleet työttömänä viimeisen kolmen vuoden aikana. Lisäksi kysyttiin kokonaistyöskentelyaikaa terveydenhuollon alalla, viikoittaista työaikaa yhteensä sekä viikoittaista työaikaa vuokratyössä.

Seuraavaksi pyydettiin kertomaan kolme syytä vuokratyön tekemiseen ja kertomaan, minkä luonteista vuokratyö on viime aikoina ollut (esimerkiksi säännöllinen päivätyö tai päivystystyö viikonloppuna). Lisäksi selvitettiin, millaisilla työpaikoilla vastaajat ovat toimineet, ovatko he kokeneet työsuhdetta koskevan muutoksen, kuten irtisanomisen tai lomautuksen sekä ovatko he toimineet esimiesasemassa vuokratyösuhteessaan viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tämän jälkeen kysyttiin, millaisia ovat tulevaisuuden näkymät vuokratyömahdollisuuksien suhteen, onko ammattiliiton vuokratyösuhteista jäsenistöä koskeva edunvalvonta riittävää sekä onko vastaajilla mahdollisuutta kääntyä luottamushenkilön tai työsuojeluvaltuutetun puoleen. Myös fyysisen tai henkisen väkivallan kohtaamisesta vuokratyössä tiedusteltiin. Yleisesti vuokratyöhön liittyen kysyttiin vielä muun muassa, missä määrin vastaajat voivat vaikuttaa työssään asioihin, kuten potilaan kokonaishoitoon, hoitovastuuseen ja oman ajankäyttöön sekä haittaavatko asiat, kuten hallinnollisen työn paljous, puutteellinen perehdytys ja epätietoisuus omasta asemasta vuokratyön tekemistä.

Seuraavissa kysymyksissä selvitettiin olosuhteita siinä toimipisteessä, missä vastaajat tällä hetkellä pääsääntöisesti työskentelevät vuokratyössä. Tähän liittyen esitettiin väittämiä esimerkiksi työpaikan ilmapiiristä, työntekijöiden vuorovaikutuksesta sekä työpaikan yhteishengestä. Lisäksi kysyttiin muun muassa, kokevatko vuokratyöntekijät olevansa tasavertaisessa asemassa muiden työntekijöiden kanssa. Koulutukseen liittyen kartoitettiin, millaiset mahdollisuudet vastaajilla on saada ammattitaitoa kehittävää koulutusta työsuhteessaan, ovatko he olleet koulutuksessa viimeisen vuoden aikana ja minkälaista koulutusta he toivoisivat järjestettävän. Lopuksi kysyttiin tuloista ja ansioista sekä niiden suhteesta työkokemukseen ja työmäärään.

Viimeisen osion kysymykset oli tarkoitettu niille, joilla oli alle 10-vuotiaita lapsia. Osiossa kysyttiin muun muassa isyysvapaan, hoitovapaan ja osittaisen tai tilapäisen hoitovapaan käytöstä sekä perhetilanteen vaikutuksista työhön.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat muun muassa sukupuoli, syntymävuosi ja koulutus.

Asiasanat

lähihoitajat; lääkärit; sairaanhoitajat; terveydenhoitajat; terveydenhuolto; terveydenhuoltohenkilöstö; terveydenhuoltolaitokset; tilapäinen työvoima; työelämän suhteet; työhyvinvointi; työolot; työtyytyväisyys; vuokratyö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Palukka, Hannele (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)
  • Tiilikka, Tiina (Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos)

Tuottajat

  • Palkansaajasäätiö
  • Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos
  • Työsuojelurahasto

Ajallinen kattavuus

2006

Aineistonkeruun ajankohta

2006-04 – 2006-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Kohdeyrityksen työntekijät, jotka olivat tehneet vuokratyötä viimeisten kolmen kuukauden aikana kyselyn vastaanottohetkestä katsoen

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Kysely lähetettiin yhden vuokratyöyrityksen listoilla oleville 158 hoitajalle ja 822 lääkärille, yhteensä 980 terveydenhuollon ammattilaiselle, jotka olivat tehneet vuokratyötä viimeisten kolmen kuukauden aikana kyselyn vastaanottohetkestä katsoen. Kohderyhmästä naisten osuus oli 57 prosenttia ja miesten osuus 43 prosenttia. Yritys valittiin, koska se on valtakunnallinen ja yksi suurimmista terveydenhuollon palveluita tuottavista organisaatioista. Hyväksyttäviä vastauksia saatiin 327. Kyselyyn osallistujien ikä-, sukupuoli- ja ammattiasema vastasivat kohdejoukon ikää, sukupuolta ja ammattiasemaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

33

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2517 Terveydenhuollon vuokratyö: haastattelut 2006

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta on poistettu kuntamuuttujat q3 ja q4, lisäksi avokysymysten vastauksia on anonymisoitu. Kysymyksen 11 vaihtoehtoa 6 ei ollut vastattu, joten tätä vastaavaa muuttujaa ei ole. Kysymyslomakkeessa ei ole kysymystä numero 30.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Palukka, Hannele (Tampereen yliopisto) & Tiilikka, Tiina (Tampereen yliopisto): Terveydenhuollon vuokratyö 2006 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2011-04-04). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2516

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Palukka, Hannele & Tiilikka, Tiina (2007). Vuokratyöntekijänä hyvinvointipalvelurakenteen murroksessa [verkkodokumentti]. Helsinki: Palkansaajasäätiö & Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos & Helsinki: Työsuojelurahasto. http://www.tsr.fi/tsarchive/files/TietokantaTutkittu/2005/105289Loppuraportti.pdf [viitattu 6.4.2011].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Palukka, Hannele & Tiilikka, Tiina (2007). Vuokratyöntekijänä hyvinvointipalvelurakenteen murroksessa [verkkodokumentti]. Helsinki: Palkansaajasäätiö & Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian ja sosiaalipsykologian laitos & Helsinki: Työsuojelurahasto. http://www.tsr.fi/tsarchive/files/TietokantaTutkittu/2005/105289Loppuraportti.pdf [viitattu 6.4.2011].

Palukka, Hannele & Tiilikka, Tiina (2008). Terveydenhuollon vuokratyö - joustava ja vapaa työn muoto? Työelämän tutkimus 6(2), 173-184.

Palukka Hannele & Tiilikka Tiina (2011): Temporary agency work in the health care sector - greater flexibility and freedom in the workplace? Work, organization, labour & globalization Vol 5, nro 1. Pp.110-126.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.