FSD2550 Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008

Dataset ID Number

FSD2550

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2550

Data Type

Quantitative

Authors

  • Luoto, Riitta (UKK-instituutti)
  • Paronen, Olavi (UKK-instituutti)
  • Vuori, Mika (Tampereen kaupunki. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen tilaajayksikkö)

Other Identification/Acknowledgements

  • Juurinen, Päivi (Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö)
  • Kuusilinna, Pirjo (Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö)
  • Lapinleimu, Ismo (UKK-instituutti)
  • Lehtomäki, Erkki (Tampereen kaupunki. Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen tilaajayksikkö)

Abstract

Tutkimuksessa selvitettiin tamperelaisen aikuisväestön terveydentilaa ja fyysistä toimintakykyä, elintapoja, avun tarvetta kotona, sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttöä ja tyytyväisyyttä palveluihin, käsityksiä palvelujen kehittämisestä, koettua sosiaalista turvallisuutta ja arvioita omasta asuinalueesta. Kyselyjä on tehty vuodesta 1990 joka kolmas vuosi Tampereen kaupungin ja UKK-instituutin yhteistyönä.

Terveydentilaan ja toimintakykyyn liittyen kysyttiin tietoja vastaajien sairauksista, vioista, oireista ja vammoista sekä näiden haittavaikutuksista työntekoon ja jokapäiväiseen elämään. Lisäksi pyydettiin arvioimaan yleistä terveydentilaa ja kykyä suorittaa erilaisia tehtäviä.

Elintapoja käsittelevässä osiossa tiedusteltiin vastaajien liikuntatottumuksista vapaa-ajalla ja työ- tai asiointimatkoilla. Tähän osioon kuuluivat myös kysymykset vastaajan pituudesta ja painosta, vuorokausittaisesta nukkumismäärästä sekä tupakointi-, alkoholinkäyttö- ja ruokailutottumuksista. Lisäksi kysyttiin vastaajan halukkuutta ja onnistumista edellä mainittujen tottumusten muuttamisessa terveydellisistä syistä.

Kotiavun saantiin liittyen haluttiin tietää, millaisissa asioissa vastaajat ovat tarvinneet ja saaneet apua sekä mistä kodin ulkopuolista apua on saatu. Vastaavasti kysyttiin, onko perheessä tai lähipiirissä joku, jota vastaaja auttaa säännöllisesti ja kuka hän on.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttö vuonna 2007 -osiossa kartoitettiin kyseisten palveluiden käyttöä vastaajien keskuudessa. Näihin kuuluivat muun muassa sairaala-, lääkäri-, omalääkäri-, yksityislääkäri-, hammaslääkäri-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja-, työterveys-, vuodeosasto-, poliklinikka-, terveyskeskus-, päivystysasema-, ensiapu-, neuvola- ja mielenterveystoimistokäynnit. Tämän jälkeen tiedusteltiin vastaajien tyytyväisyyttä, mielipidettä palveluiden toimivuudesta ja arvioita niiden kehitystarpeista liittyen edellä mainittuihin palveluihin sekä myös muun muassa lasten päivähoitoon, vanhusten palveluihin, vammaisten hoitoon sekä toimeentulotukiasioihin.

Seuraavaksi tiedusteltiin, minkälaiset asiat aiheuttavat huolta tai turvattomuuden tunnetta vastaajilla ja miten tyytyväisiä nämä ovat elämäänsä kokonaisuutena. Viimeiset kysymykset liittyivät vastaajien asuinalueisiin. Näissä pyydettiin muun muassa arvioimaan oman asuinalueen erilaisia osatekijöitä, kuten viihtyisyyttä, palveluiden saavutettavuutta, luontoa, puhtautta, rauhallisuutta ja turvallisuutta.

Taustamuuttujina tutkimuksessa olivat vastaajan sukupuoli, ikä, kaupunginosa, elämäntilanne, kotitaloudessa asuvien alle 18-vuotiaiden määrä, koulutus, työmarkkina-asema, mahdollisen työttömyyden kesto, ammatti ja työsuhteen muoto.

Keywords

Tampere; alkoholinkäyttö; asuinympäristö; avuntarve; elintavat; liikunta; ruokatottumukset; sosiaalipalvelut; terveydenhoito; terveydentila; terveys; terveyspalvelut; toimintakyky; turvallisuus; turvattomuus

Topic Classification

Series

Tampereen terveys- ja sosiaalikyselyt

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Innolink Research Oy
  • UKK-instituutti

Data Producers

  • Tampereen kaupunki
  • UKK-instituutti

Time Period Covered

2007 – 2008

Collection Dates

2008-01 – 2008-02

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Tampere

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15 vuotta täyttäneet laitosten ulkopuoliset tamperelaiset

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Tutkimuksen perusjoukon muodosti 15 vuotta täyttänyt laitosten ulkopuolinen tamperelaisväestö. Tästä joukosta poimittiin 3500 henkilön satunnaisotos. Otoksen poimi tammikuun 2008 alussa Tampereen kaupungin tietotekniikkakeskus kaupungin väestötietojärjestelmästä.

Kyselyyn oli mahdollisuus vastata joko paperilomakkeella tai sähköisesti Internetissä. Internet-vastaaminen tapahtui saatekirjeessä kerrotussa www-osoitteessa omalla salasanalla. Paperilomakkeet palautettiin postitse UKK-instituuttiin ja elektroninen lomake lähetettiin Innolink Research Oy:n ylläpitämälle palvelimelle.

Ensimmäinen kyselykierros tehtiin tammikuussa 2008 ja siihen vastaamattomille lähetettiin uusintakysely helmikuussa. Kyselyyn vastasi 61 % otoksesta eli 2 120 henkilöä. Internetin kautta vastasi 126 henkilöä (6 % vastanneista).

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

61

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

178 variables and 3500 cases.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistossa ovat mukana myös kyselyyn vastaamatta jättäneet. Tieto vastaamisesta tai vastaamatta jättämisestä on muuttujassa RESPONSE (Kyselyyn vastaaminen).

Aineistosta on arkistoinnin yhteydessä poistettu kaupunginosamuuttuja q3. Kaupunginosat on kuitenkin luokiteltu palvelupiireihin muuttujassa PIIRI (Vastaajan palvelupiiri).

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Luoto, Riitta (UKK-instituutti) & Paronen, Olavi (UKK-instituutti) & Vuori, Mika (Tampereen kaupunki): Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-19). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2550

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Paronen, Olavi (2008). Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008. Vastausjakaumat ikä- ja sukupuoliryhmittäin sekä palvelualueittain. Taulukkoraportti [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö. http://www.tampere.fi/tiedostot/5F97KBXvj/6_2008_TAMPEREEN_TERVEYSPROFIILI_TAULUKKORAPORTTI.pdf [viitattu 10.11.2010].

Related Publications Tooltip

Paronen, Olavi & Luoto, Riitta & Vuori, Mika (2008). Tamperelaisen aikuisväestön terveys ja terveyspalvelujen käyttö. Tampereen terveys- ja sosiaalikyselyn 2008 tuloksia. Tampereen kaupungin Tietotuotannon ja laadunarvioinnin julkaisusarja C 6/2009. Tampereen kaupunki 2009.

Paronen, Olavi (2008). Tampereen terveys- ja sosiaalikysely 2008. Vastausjakaumat ikä- ja sukupuoliryhmittäin sekä palvelualueittain. Taulukkoraportti [verkkodokumentti]. Tampere: Tampereen kaupunki. Hyvinvointipalvelujen kehittämisyksikkö. http://www.tampere.fi/tiedostot/5F97KBXvj/6_2008_TAMPEREEN_TERVEYSPROFIILI_TAULUKKORAPORTTI.pdf [viitattu 10.11.2010].

Pasanen, Sanna (2014). Urban Green Space and Physical Activity: Can urban green space advance health by encouraging physical activity? Helsinki: Helsingin yliopisto. Yhteiskuntapolitiikan pro gradu -tutkielma.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.