FSD2709 Tohtorin tutkinnon vuosina 2004-2005 suorittaneiden työelämään sijoittuminen 2007

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tohtorin tutkinnon vuosina 2004-2005 suorittaneiden työelämään sijoittuminen 2007

Aineiston rinnakkainen nimi

Tohtoreiden uraseuranta 2007

Aineistonumero

FSD2709

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2709

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto

Muut tekijät

  • Ollikainen, Jyrki (Tampereen yliopisto. Informaatiotieteiden yksikkö, tilastotiede)

Sisällön kuvaus

Kyselyllä kartoitettiin vuosina 2004 ja 2005 Suomen yliopistoista valmistuneiden tohtorien varhaista työuraa.

Aluksi vastaajalta kysyttiin tohtorinopintojen rahoitustapaa ja syitä tohtorin tutkinnon suorittamiselle. Tämän jälkeen tiedusteltiin työllisyystilannetta kolmella eri ajanhetkellä: puoli vuotta ennen tohtorin tutkinnon suorittamista, puoli vuotta tutkinnon jälkeen ja vastaushetkellä. Lisäksi kahden jälkimmäisen ajanhetken suhteen kysyttiin työn vaativuuden vastaavuutta koulutukseen nähden. Tämän jälkeen kysyttiin mahdollisista työttömyysjaksoista ja työllistymistä vaikeuttaneista tekijöistä.

Seuraavaksi vastaajaa pyydettiin kuvailemaan nykyisen työorganisaationsa tyyppiä ja omaa tehtävänkuvaa. Lisäksi kysyttiin muita työsuhteeseen liittyviä asioita kuten bruttopalkkaa ja pyydettiin arvioimaan tyytyväisyyttä nykyiseen työhön. Lopulta kartoitettiin tohtorin tutkinnon merkitystä työelämän kannalta.

Taustamuuttujina aineistossa ovat vastaajan sukupuoli, ikä valmistuessa luokiteltuna, koulutusala karkeistettuna, yliopisto ja tutkinnon aloitusvuosi luokiteltuna.

Asiasanat

akateeminen työvoima; jatkokoulutus; tohtorikoulutus; työhönsijoittuminen; työllistyminen; työura; yliopistot

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Yliopistoista valmistuneiden uraseuranta

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto

Ajallinen kattavuus

2004 – 2007

Aineistonkeruun ajankohta

2007-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Svenska Handelshögskolanista, Helsingin, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoista sekä Åbo Akademista, Taideteollisesta korkeakoulusta ja Tampereen teknillisestä yliopistosta vuosina 2004 ja 2005 valmistuneet tohtorit.

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Jokainen seurantaan osallistunut yliopisto lähetti kyselyn omille valmistuneilleen.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

61

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Vastausprosentti on laskettu kyselylomakkeiden saaneiden henkilöiden lukumäärän perusteella. Kaikista tutkinnon suorittaneista laskettuna vastausprosentti oli 58 prosenttia.

Aineistosta on poistettu nykyiseen Aalto-yliopistoon kuuluvasta Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuneet. Aineiston taustamuuttujista on poistettu tunnisteellisuuden vuoksi liian yksityiskohtaiset tiedot koulutusalasta, opiskeluhistoriasta ja työpaikoista, kuten pääaine, ammattinimike ja aiemmat tutkinnot. Lisäksi on poistettu kansalaisuusmuuttuja, aluetiedot, lasten lukumäärä sekä kaikki avomuuttujat. Ikä ja tutkinnon aloitusvuosi on luokiteltu, koulutusala on karkeistettu pienten alojen kohdilla ja tulomuuttujan suurimmat arvot on luokiteltu yhteen. Aineistosta on muutettu yksi Åbo Akademin terveystieteistä valmistunut tohtori Turun yliopistosta valmistuneeksi vähäisen valmistumismäärän vuoksi.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Suomen akateemisten ura- ja rekrytointipalvelujen Aarresaari-verkosto: Tohtorin tutkinnon vuosina 2004-2005 suorittaneiden työelämään sijoittuminen 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-04-11). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2709

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Haapakorpi, Arja (2008). Tohtorien varhaiset urat työmarkkinoilla ja tohtorikoulutuksen merkitys työelämässä. Helsinki: Aarresaari. Tampere: Kirjapaino Hermes.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Haapakorpi, Arja (2008). Tohtorien varhaiset urat työmarkkinoilla ja tohtorikoulutuksen merkitys työelämässä. Helsinki: Aarresaari. Tampere: Kirjapaino Hermes.

Haapakorpi, Arja (2014). A Career Outside the Academy? Doctorate Holders in the Finnish Professional Labour Market [online]. In: Global Challenges, Local Responses in Higher Education. The Contemporary Issues in National and Comparative Perspective. https://www.aarresaari.net/download/46/haapakorpi_2014/pdf [cited 27.11.2015]

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.