FSD2736 Lähihoitajakoulutuksen etnografia: opiskelijoiden haastattelut 2007-2010

Aineiston nimi

Lähihoitajakoulutuksen etnografia: opiskelijoiden haastattelut 2007-2010

Aineistonumero

FSD2736

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2736

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Lappalainen, Sirpa (Helsingin yliopisto. Käyttäytymistieteiden laitos)

Sisällön kuvaus

Aineisto on kerätty osana laajempaa etnografista tutkimusta, jossa on havainnoitu pääkaupunkiseudulla sijaitsevan sosiaali- ja terveysalan ammatillisen oppilaitoksen arkea. Tutkimuksen yhteydessä on opiskelijoiden lisäksi haastateltu oppilaitoksen opettajia (FSD2735) sekä pidetty kenttäpäiväkirjaa (FSD2575). Kerätty materiaali on arkistoitu erillisinä aineistoinaan.

Tämä haastatteluaineisto pitää sisällään 35 opiskelijan haastattelua. Kaikki opiskelijat ovat sellaisia, joiden oppitunteja on myös havainnoitu (kts. FSD2575). Haastatteluista 18 on yksilöhaastatteluja, 16 parihaastatteluja ja yksi kolmen hengen haastattelu. Kahdeksan opiskelijaa on haastateltu useammin kuin kerran. Kaikki haastattelut on tehty oppilaitoksen aulatiloissa. Tutkimuksen kohteena ollut oppilaitos on peruskoulupohjainen ja luokkamuotoinen.

Haastattelut ovat luonteeltaan etnografisia haastatteluja, jotka perustuvat kentällä tehtyihin havaintoihin. Tukena on käytetty väljiä, kenttätyön edetessä jatkuvasti muokattuja haastattelurunkoja. Aineistossa mukana olevat haastattelurungot ovat siis enemmänkin viitteellisiä. Ensimmäisessä haastattelussa (iqF2736_1.pdf) opiskelijoilta kysyttiin mm. heidän perhetaustastaan, asumisesta ja mahdollisesta työstä. Lisäksi kysyttiin mm. koulutukseen hakeutumisen syistä ja hakuprosessista, opiskelun arjesta, ystäväpiiristä ja tulevaisuuden näkymistä. Haastattelurungot iqF2736_2.pdf ja iqF2736_3.pdf sisältävät myöhemmin tehtyjen seurantahaastattelujen kysymyksiä. Seurantahaastatteluissa kysytään mm. opiskelijan haastatteluhetken tilanteesta, opiskeluun ja opiskeluvalintoihin liittyvistä tuntemuksista, elämäntapahtumista, tulevasta työelämästä ja ammatista, tulevaisuudensuunnitelmista ja työssäoppimisjaksosta. Myös eri koulutusohjelmille oli omat haastattelurungot, joiden pääteemat olivat ohjelmasta riippumatta samat kuin esimerkkilomakkeessa iqF2736_4.pdf. Kysymykset käsittelivät mm. koulutusohjelman valintaan vaikuttaneista tekijöistä, odotuksista, tulevasta ammatista, ryhmästä sekä työelämästä. Niin ikään työssäoppimisjaksolle oli oma haastattelurunkonsa (iqF2736_5.pdf), jossa mm. kysytään erityisesti työssäoppimisjaksoon liittyvistä kokemuksista.

Haastateltavat esiintyvät haastatteluissa peitenimillä. Taustatietoina on mainittu sukupuoli, koulutusohjelma sekä tapauksesta riippuen myös opintohistoriaa kuvaavia muita tietoja.

Asiasanat

ammatillinen koulutus; etnografia; havainnointi; hoitoala; hoiva-ala; kenttätutkimus; koulutussosiologia; lähihoitajat; opiskelijaelämä; opiskelijat; opiskelu; sosiaali- ja terveysalan perustutkinto; terveysala

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Lappalainen, Sirpa (Helsingin yliopisto. Käyttäytymistieteiden laitos)

Ajallinen kattavuus

2007 – 2010

Aineistonkeruun ajankohta

2007-10-01 – 2010-05-27

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Opiskelijat, joiden oppitunteja myös havainnoitiin

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Aineistonkeruun tekniikka

Haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

35 litteroitua haastattelua rtf- ja html-tiedostoina.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Katso myös

FSD2575 Lähihoitajakoulutuksen etnografia: kenttäpäiväkirjat 2007-2010

FSD2735 Lähihoitajakoulutuksen etnografia: opettajien haastattelut 2007-2010

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto on tutkijan anonymisoima. Aineistossa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu pseudonyymeiksi tai poistettu kokonaan, lisäksi paikkakuntien nimet sekä muut tunnistetiedot on poistettu.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Lappalainen, Sirpa (Helsingin yliopisto): Lähihoitajakoulutuksen etnografia: opiskelijoiden haastattelut 2007-2010 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2012-05-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2736

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Lappalainen, Sirpa, Isopahkala-Bouret, Ulpukka & Lahelma, Elina (2010) Kohti työmarkkinakansalaisuutta hoiva-alan ammatillisessa koulutuksessa. Teoksessa Yrittäjyyskasvatus hallintana. Komulainen, K., Keskitalo-Foley, S., Korhonen, M. & Lappalainen, S. (toim.). Tampere : Vastapaino s. 187-206.

Lappalainen, Sirpa (2011) "Tää on oikeesti outoo": Työssäoppimisen käytännöt ja nuorten toimijuus lähihoitajakoulutuksessa. Teoksessa Terveysalan ammatit ja koulutus. Laiho, A. & Ruoholinna, T. (toim.). Helsinki : Gaudeamus Helsinki University Press s. 158-179.

Lappalainen, Sirpa & Mietola, Reetta & Lahelma, Elina (2010): Hakemisen pakkoa, tiedonmuruja ja itseymmärrystä: nuorten koulutusvalinnat ja oppilaanohjaus. Nuorisotutkimus 28(1), 39-55.

Hjelmér, Carina & Lappalainen, Sirpa & Rosvall, Per-Åke (2010): Time, Space and Young People's Agency in Vocational Upper Secondary Education: a cross-cultural perspective. Teoksessa European Educational Research Journal 9(2), 245-256.

Lappalainen, S. & Mietola, R., & Lahelma, E. (2013) Gendered Divisions on Classed Routes to Vocational Education. Gender and Education. 25, 2, p. 189-205.

Lappalainen, S. Lahelma, E. & Pehkonen, L. & Isopahkala-Bouret, U. (2012) Neutrality, dichotomies and hidden inequalities: Analysis of vocational teachers´ reflections on gender, Vocations and Learning,5(3), 297-311.

Laukkanen, H. (2014) Lähihoitajakoulutuksen aloittaminen nuorten opiskelijoiden kokemana. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201409212832

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.