FSD2740 Teknologiaelämänkerrat 2007

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Teknologiaelämänkerrat 2007

Aineistonumero

FSD2740

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2740

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Oksa, Jukka (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Talsi, Noora (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Tuuva-Hongisto, Sari (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Uotinen, Johanna (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston ja Joensuun yliopiston ETIM-tutkimushankkeen toteuttamaan valtakunnalliseen teknologiaelämänkertakyselyyn lähetettyjä tekstejä. Keruun aiheena oli "Minä ja teknologia" ja sen tavoitteena oli koota teknologioihin liittyviä henkilökohtaisia kokemuksia ja käsityksiä, teknologiaelämäkertoja.

Kirjoitusohjeissa osallistujille annettiin kolme teknologiaan liittyvää teemaa, joiden pohjalta osallistujia pyydettiin kirjoittamaan vapaamuotoisesti itselle sopivalla tyylillä. Annetut teemat olivat 1. Teknologiaelämäkerta, 2. Teknologia arjessa, 3. Teknologisoituva Suomi. Ensimmäisessä teemavaihtoehdossa vastaajaa pyydettiin kirjoittamaan oma teknologiatarina. Tarina saattoi kertoa esimerkiksi viha/rakkaussuhteesta johonkin tiettyyn teknologiseen keksintöön. Toisessa teemavaihtoehdossa kehotettiin kertomaan esimerkiksi siitä, kuinka oma arki on muuttunut teknologian vaikutuksesta. Lisäksi pyydettiin kirjoittamaan esimerkiksi omasta innokkuudesta uuden teknologian käyttöön ja kysyttiin, kokeeko vastaaja olevansa liian nuori tai vanha käyttämään jotain teknologiaa, onko sukupuolella merkitystä teknologioiden suhteen sekä mistä teknologiasta vastaaja ei luopuisi, tai mitä ei käyttäisi, mistään hinnasta. Kolmas teemavaihtoehto antoi mahdollisuuden vastata mm. kysymyksiin siitä, millaisena vastaaja näkee teknologisoituvan Suomen, onko Suomessa pakko käyttää teknologioita saadakseen joitakin tiettyjä teknologioita ja jättääkö teknologioista kieltäytyminen joitakin ihmisiä syrjään.

Aineisto sisältää kirjoituksia 12 eri henkilöltä. Osa vastaajista kirjoitti useita eri tekstejä. Tekstien pituudet vaihtelevat sivun ja usean kymmenen sivun välillä.

Taustatietoina mainitaan sukupuoli, ammatti ja asuinpaikka Tilastokeskuksen luokitusten mukaisesti luokiteltuna.

Asiasanat

arki; elektroniikka; elämäkerrat; internet; kehitys; kokemukset; koneet; teknologia; tietokoneet; tietotekniikka

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Oksa, Jukka (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Talsi, Noora (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Tuuva-Hongisto, Sari (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Uotinen, Johanna (Joensuun yliopisto. Karjalan tutkimuslaitos)
  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto

Tuottajat

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Kansanrunousarkisto

Ajallinen kattavuus

2007-02-01 – 2007-08-31

Aineistonkeruun ajankohta

2007-02-01 – 2007-08-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Mediatyyppi: teksti

Perusjoukko/otos

Suomalaiset miehet ja naiset

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Aineiston keräämisestä julkaistiin kirjoituskutsu verkossa, johon vastanneet henkilöt ja heidän lähettämänsä tekstit ovat mukana aineistossa.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

12 vastaajan kirjoitukset rtf- ja html-tiedostoina.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Kirjoituksista on poistettu kirjoittajan nimi ja yhteystiedot. Taustatiedoissa mainittu asuinpaikkakunta on luokiteltu vastaamaan Tilastokeskuksen käyttämiä alue- ja ammattiluokituksia.

Aineisto pitää sisällään niiden kirjoituskutsuun vastanneiden tekstit, jotka lähettivät kirjoituksensa sähköisessä muodossa (poislukien kahden henkilön tekstit, joihin ei saatu arkistointilupaa). Aineiston yhdestä tekstistä on poistettu osa tunnistetiedoista. Kokonaisaineisto sisältää 51 vastaajan tekstit ja se on arkistoitu SKS:n kansanrunousarkistoon.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Oksa, Jukka (Joensuun yliopisto) & Talsi, Noora (Joensuun yliopisto) & Tuuva-Hongisto, Sari (Joensuun yliopisto) & Uotinen, Johanna (Joensuun yliopisto): Teknologiaelämänkerrat 2007 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2012-08-09). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2740

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto saattaa sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. henkilönimiä, asuinpaikkatietoja, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Tuovinen, Antti (2016) Teknologia arjen merkityksellistäjänä. Rovaniemi: Lapin yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiologian kandidaatintutkielma.

Manninen, Sara (2019). "Jos vielä voisin toivoa, niin kaikki kellot oikeaan aikaan, jos mitenkään sopii" (Kertoja 1) Laadullinen sisällönanalyysi teknologian tuottamista rytmihäiriöistä Teknologiaelämänkertojien arjessa. Rovaniemi: Lapin yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Sosiologian tutkinto-ohjelma. Kandidaatintutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.