FSD2815 Isovanhemmuuden uudet haasteet -kirjoituskilpailu 2009

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Isovanhemmuuden uudet haasteet -kirjoituskilpailu 2009

Aineistonumero

FSD2815

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2815

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Fågel, Stina (Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos)

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu "Isovanhemmuuden uudet haasteet" -kirjoituskilpailun kautta kerätyistä teksteistä. Kirjoituskutsu julkaistiin ET-lehdessä.

Kirjoituskutsussa toivottiin kirjoituksia erityisesti 1940-50-luvuilla syntyneiltä, mutta myös muilta isovanhemmilta. Osallistujia pyydettiin kirjoittamaan kokemuksistaan isovanhempana, isovanhemmuuteen liittyvistä iloista ja suruista. Ilmoituksessa annettiin yhdeksän erilaista aihetta, joista kirjoittajaa pyydettiin valitsemaan itselleen sopiva aihe. Pyydettiin kirjoittamaan esimerkiksi siitä, mitä isovanhemmuus kirjoittajalle merkitsee, miten usein lapsenlapsia tavataan tai miten isovanhemmuus on vaikuttanut kirjoittajan omaan parisuhteeseen. Kokemuksia kerättiin myös siitä, mitä omat isovanhemmat olivat kirjoittajille aikanaan merkinneet, miten nykyinen isovanhemmuus poikkeaa aikaisemmasta ja kokeeko kirjoittaja onnistuneensa vai epäonnistuneensa isovanhempana. Kirjoittajan oli myös mahdollista yhdistellä useampia eri teemoja. Kirjoittamaan kannustettiin myös vaikka henkilö ei olisikaan saanut omia lapsia tai yhteydet aikuisiin lapsiin olisivat poikki.

Suurin osa aineiston kirjoituksista ovat isovanhempien kirjoittamia kokemuksia omasta isovanhemmuudestaan. Useat kirjoittajat pohtivat paitsi suhdettaan lapsenlapsiinsa, myös omiin isovanhempiinsa. Osa kirjoittaa myös kokemuksistaan elää vanhuutta ilman omia biologisia lapsia tai lapsenlapsia. Useissa tällaisista tapauksista kirjoittajat olivat solmineet läheisen "varaisovanhemmuus" -suhteen esimerkiksi lähisukulaisen tai tuttavaperheen lapsiin. Aineisto pitää sisällään myös yksittäisiä nuorempien henkilöiden lapsenlapsen näkökulmasta kirjoittamia tekstejä, joissa kirjoittajat pohtivat suhdettaan omiin isovanhempiinsa.

Osa aineiston teksteistä on skannattu alkuperäisistä paperisista versioista pdf-tiedostoiksi, osa puolestaan on kirjoitettu kokonaan uudestaan puhtaaksi. Osa skannattujen kirjoitusten alkuperäisteksteistä on kirjoitettu käsin ja osa koneella. Niin digitointi, puhtaaksi kirjoittaminen kuin myös anonymisointi ovat alkuperäisten tutkijoiden tekemiä.

Taustatietoina on mainittu sukupuoli, syntymävuosi tai ikä, sekä mahdollinen nimimerkki. Taustatietojen laajuus vaihtelee riippuen kirjoittajasta. Lisätietona on mainittu mm. jos teksti on kirjoitettu puhtaaksi käsinkirjoitetusta alkuperäistekstistä.

Aineistosta on laadittu erillinen html-hakemisto, jonka avulla aineiston tekstejä on helppo selata.

Asiasanat

ajankäyttö; eläkeläiset; elämänkaari; erolapset; ikääntyminen; isovanhemmuus; kasvattilapset; kasvatus; kummilapset; lapsenlapset; lapset (perheenjäsenet); lapsettomuus; läheisyys; perheet; sukulaisuus; tunteet; vanhuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Fågel, Stina (Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos)

Tuottajat

  • Väestöliitto. Väestöntutkimuslaitos

Aineistonkeruun ajankohta

2009-01 – 2009-02-12

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Mediatyyppi: teksti

Perusjoukko/otos

Kirjoituskilpailuun osallistuneet henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Aineisto koostuu avoimeen kirjoituskilpailuun lähetetyistä teksteistä.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

185 kirjoitusta pdf-tiedostoina. Lisäksi aineistosta laadittu html-hakemisto.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Alkuperäisen tutkijan toimesta aineistosta on poistettu suorat ja epäsuorat tunnistetiedot. Anonymisointi on tehty skannatuissa teksteissä tussikynällä. Puhtaaksi kirjoitettuihin ja sähköisessä muodossa toimitettuihin teksteihin tehtyä anonymisointia ei ole dokumentoitu eikä anonymisoituja kohtia voi paikantaa. Tussilla anonymisoituja kohtia on tietoarkistossa tarvittaessa digitaalisesti vahvistettu mustilla palkeilla.

Alkuperäisistä 189 kirjoituksesta toimitettiin arkistoitavaksi 185 kirjoitusta. Neljän kirjoituksen digitointi oli epäonnistunut.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Fågel, Stina (Väestöliitto): Isovanhemmuuden uudet haasteet -kirjoituskilpailu 2009 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-01-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2815

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Jatkokäyttäjien tulee lähettää yksi kappale valmista tutkimusjulkaisua osoitteeseen: Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos, PL 849, 00101 HELSINKI.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Fågel, Stina, Rotkirch, Anna ja Söderling, Ismo (2010): Farkkumummoja ja pehmovaareja - uusia ikkunoita isovanhemmuuteen. Väestöliitto. Forssan kirjapaino Oy. Forssa.

Tontti, Sari (2011). Isoäitien ja lastenlasten välisen yhteydenpidon haasteita ja esteitä. Pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteet. Käyttäytymistieteiden laitos.

Partanen-Vainio, Marija (2015). Isovanhemmat lapsenlapsen kasvattajina ja kehityksen ohjaajina - "Isovanhemmuuden uudet haasteet -kirjoituskilpailu 2009" -teksteissä. Turku: Turun yliopisto. Kasvatustieteen aineopinnot.

Ryhänen, Miia (2015). Isovanhemmuuden kokemukset: menetettyjä ja löydettyjä perhe- ja läheissuhteita. Helsinki: Helsingin yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Sammalkangas, Helena (2015). Isovanhemmat käsintekemisen perinteiden siirtäjinä. Yhdessätekeminen opettaa luovuutta. Tampere: Tampereen avoin yliopisto. Kasvatustieteen kandidaatintutkielma.

Merimäki-Tanskanen, Heidi (2016). Isoisää etsimässä. Merkityksiä marginaalista. Tampere: Tampereen yliopisto. Kasvatustieteen kandidaatintutkielma.

Perko, Mari (2015). Voi sitä mummutella muidenkin lapsia. Kokemuksia lapsenlapsettomuudesta. Tampere: Tampereen yliopisto. Kasvatustieteiden yksikkö. Kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen kandidaatintutkielma.

Toivonen, Kirsti (2016). Isovanhemmat lastensa perheiden tukena. Kokkola: Kokkolan yliopistokeskus. Sosiaalityön pro gradu -tutkielma.

Paatelainen, Tarja (2016). Kielletty isovanhemmuus isoäitien kokemana. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma.

Rinne, Leena (2016)."On ollut pakko opetella ajattelemaan avarammin". Narratiivinen tutkimus vanhempien eron vaikutuksista isovanhempien ja lastenlasten välisiin suhteisiin. Sosiaalityön kandidaatintutkielma. Kokkola: Kokkolan yliopistokeskus.

Nyyssönen, Noora (2017). "Niin meistä tuli 'varamummi' ja 'varavaari'" Varaisovanhemmuuden ja biologisen isovanhemmuuden suhde varaisovanhempien kertomuksissa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiologian kandidaatintutkielma.

Ekqvist, Pia (2017). Isovanhemmuuden merkitys ja vaikutus identiteettiin. Kokkola: Jyväskylän yliopisto: Kokkolan yliopistokeskus Chydenius. Kasvatustieteen proseminaari -tutkielma.

Rosenqvist, Tellu (2019), Jaetusta arjesta etäyhteydenpitoon. Lapsenlapsistaan etäällä asuvien isovanhempien kokemuksia isovanhemmuudesta. Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma.

Perko, Mari (2019). Isovanhemmuus lapsenlapsettomuuden kontekstissa. Tampere: Tampereen yliopisto. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-201906282316.

Siekkinen, Suvi (2020). Isovanhemmuus muutosten tuulessa. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Sosiologian kandidaatintutkielma

Lehdonkangas, Anissa (2021). "Meille parina isovanhemmuus on ollut avioliiton jälkiruoka": Isovanhempien kokemuksia parisuhteesta. Yhteiksuntatutkimuksen kandidaatin tutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi:tuni-202104273710

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.