FSD2851 Henkilöstöpalveluyritysten työntekijöiden haastattelut 2013

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Henkilöstöpalveluyritysten työntekijöiden haastattelut 2013

Aineistonumero

FSD2851

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2851

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Koivunen, Tuija (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Kinnunen, Taina (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Parviainen, Jaana (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)

Sisällön kuvaus

Aineisto sisältää henkilöstöpalveluyrityksissä suorarekrytoinnin parissa työskentelevien henkilöiden haastatteluja. Haastattelut on tehty kolmen yrityksen eri toimipisteissä. Haastateltavien joukossa on yrityksen perustaja, kaksi rekrytointikonsulttia, kaksi henkilöstökonsulttia, yksikön päällikkö, psykologi, aluepäällikkö ja tiiminvetäjä. Haastatteluissa käydään läpi rekrytointiprosessia erityisesti tietotekniikka-alalla.

Haastattelujen alussa haastateltavilta kysytään heidän taustastaan, kuten koulutuksesta, työkokemuksesta ja nykyisestä työkuvasta. Tämän jälkeen kysytään suorarekrytointiprosessiin liittyviä kysymyksiä esimerkiksi toimeksiannosta sekä rekrytointiprosessin kulusta ja kestosta. Seuraavaksi tiedustellaan rekrytoitaviin henkilöihin kohdistuvista emotionaalisista, sosiaalisista ja esteettisistä vaatimuksista. Kysytään esimerkiksi vaikuttavatko sosiaaliset taidot, ulkonäkö, etninen tausta, vaatetus, yleinen olemus tai ikä ja sukupuoli työn saantiin. Haastattelun lopuksi kysytään vielä rekrytointialan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä ja tiedustellaan omaan urakehitykseen vaikuttavia tekijöitä.

Taustatietoina on kerrottu haastattelupäivämäärä, haastateltavan sukupuoli ja ammattinimike tai rooli yrityksessä sekä yrityksen tunniste.

Aineisto on kerätty osana Suomen Akatemian rahoittamaa "Working Body in the Post-Industrial Economy" (WORKBOD) -tutkimushanketta.

Asiasanat

etnisyys; henkilöstöhankinta; konsultointi; konsulttitoimistot; palkkatyö; persoonallisuus; rekrytointi; ruumiillisuus; sosiaaliset taidot; tietotekniikka-ala; toimeksianto; työ; työelämä; työhönotto; työnantajat; työnhaku; työntekijät; työttömyys; ulkoistaminen; ulkonäkö

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Koivunen, Tuija (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Kinnunen, Taina (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)
  • Parviainen, Jaana (Tampereen yliopisto. Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö)

Aineistonkeruun ajankohta

2013-03 – 2013-04

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Tapahtuma/prosessi/toiminta

Perusjoukko/otos

Henkilöstöpalveluyrityksissä suorarekrytoinnin parissa työskentelevät henkilöt

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Haastatettavaksi on valikoitu kolmessa eri henkilöstöpalveluyrityksessä suorarekrytoinnin parissa työskenteleviä ihmisiä.

Aineistonkeruun tekniikka

Haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

8 haastattelulitteraatiota rtf- ja html-tiedostoina.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineiston tekijät ovat poistaneet litteraatioista henkilöiden ja yritysten nimet.

Arkistoidusta aineistosta on poistettu kaksi haastattelua, koska kyseisiä haastateltavia oli informoitu epätäydellisesti liittyen heidän haastattelujensa jatkokäyttöön.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Koivunen, Tuija (Tampereen yliopisto) & Kinnunen, Taina (Tampereen yliopisto) & Parviainen, Jaana (Tampereen yliopisto): Henkilöstöpalveluyritysten työntekijöiden haastattelut 2013 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2013-08-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2851

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Haastattelusta julkaistavista sitaateista ei saa tunnistaa haastateltavaa tai hänen mainitsemiaan muita henkilöitä. Haastatteluotteista ei saa myöskään paljastua yritys, jossa haastateltava työskentelee, eikä toimeksiantaja- eli asiakasyritys.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Koivunen, Tuija & Ylöstalo, Hanna & Otonkorpi-Lehtoranta, Katri (2015). Informal practices of inequality in recruitment in Finland. Nordic Journal of Working Life Studies, vol 5, no 3, pp. 3-21. http://dx.doi.org/10.19154/njwls.v5i3.4804

Liinamo, Sara (2021) Persoonallisuustesti sosiaalisena konstruktiona. Diskurssianalyyttinen tutkimus psykologisesta testaamisesta osana rekrytointia. Tampere: Tampereen yliopisto. https://trepo.tuni.fi/handle/10024/130420

Liinamo, Sara & Peteri, Virve (2021) Persoonallisuustestauksen ristiriitaiset ideaalisubjektit, Kulttuurintutkimus 38(2-3), 3-18. Saatavissa: https://journal.fi/kulttuurintutkimus/article/view/100290.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.