FSD2862 Vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuus 2013: omaiset

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuus 2013: omaiset

Dataset ID Number

FSD2862

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2862

Data Type

Quantitative

Authors

  • Suominen, Petteri (Asumispalvelusäätiö ASPA)
  • Hyvärinen, Sanni (Asumispalvelusäätiö ASPA)

Abstract

Aineisto käsittelee vammaisten, mielenterveyskuntoutujien sekä muista syistä apua ja tukea tarvitsevien omaisten näkemyksiä turvallisuudesta.

Aluksi kartoitettiin omaisten taustatekijöitä, kuten ikää, sukupuolta, syytä, joka ensisijaisesti aiheuttaa läheiselle avun tai tuen tarvetta, suhdetta läheiseen, etäisyyttä läheisestä sekä aikaa, jonka läheinen on nykyisessä asunnossaan asunut. Omaisilta tiedusteltiin, millaiset asiat huolestuttavat läheisen elämässä, kuten kotiaskareista selviytyminen tai tulipalon syttyminen, sekä onko läheinen koskaan käyttäytynyt aggressiivisesti tätä kohtaan. Tämän jälkeen vastaajilta kysyttiin millaiset seikat, kuten onnettomuudet ja väkivallan pelko, aiheuttavat läheiselle turvattomuutta kodin ulkopuolella ja mikä muu mahdollisesti huolestuttaa läheisen asumisessa.

Seuraavaksi omaisilta kysyttiin läheisen turvallisuudesta. Heiltä tiedusteltiin, tietääkö läheinen, kuinka toimia turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa, ottaako läheinen vastuuta turvallisuudestaan sekä millaiset seikat, kuten palovaroitin, riittävä valaistus, kameravalvonta tai tapahtumien järjestäminen asuinyhteisössä parantaisivat läheisen turvallisuutta kotona ja asuinalueella. Asumiseen liittyen kysyttiin läheisen asumismuotoa ja tukea saavien omaisilta tarkemmin luottamusta työntekijöiden ammattitaitoon sekä mielipiteitä esimerkiksi työntekijöiden auttamisvalmiudesta ja avun riittävyydestä. Omaisilta kysyttiin myös, voivatko he itse auttaa ja neuvoa läheistään turvallisuusasioissa ja toimiiko läheinen neuvojen mukaisesti. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka usein he tapaavat läheistään sekä syitä siihen, jos vastaaja ei mielestään tavannut läheistään riittävän usein. Tämän jälkeen kartoitettiin vielä luottamusta siihen, että eri tahot, kuten sosiaalipalvelut, mielenterveyspalvelut ja poliisi toimivat kansalaisten parhaaksi sekä annettiin mahdollisuus kertoa muita turvallisuuteen liittyviä asioita.

Keywords

asumispalvelut; kehitysvammaiset; luottamus; mielenterveyskuntoutujat; omaiset; paloturvallisuus; palveluasunnot; pelko; sosiaalipalvelut; turvallisuus; turvattomuus; vammaiset

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Suominen, Petteri (Asumispalvelusäätiö)
  • Hyvärinen, Sanni (Asumispalvelusäätiö)

Data Producers

  • Asumispalvelusäätiö

Time Period Covered

2013

Collection Dates

2013-01 – 2013-02

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Tuettujen asumispalvelujen käyttäjien omaiset

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kysely toteutettiin avoimena internet-kyselynä, joka julkaistiin seuraavien tahojen internetsivuilla: ASPA Palvelut Oy, Asumispalvelusäätiö ASPA, CP-Liitto ry, Helsingin kehitysvammatuki 57 ry, Lempäälän Ehtookoto ry, Mielenterveyden keskusliitto ry, Näkövammaisten keskusliitto ry, Sosiaalipedagogiikan säätiö, Ylä-Savon autismi- ja aspergeryhdistys, Kehitysvammaisten tukiliitto ry ja Omaiset mielenterveystyön tukena ry. Lisäksi kysely julkaistiin kehitysvamma-alan verkkopalvelussa (www.verneri.net) sekä ASPA kehittää -Facebook-sivulla.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD2861 Vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuus 2012: asukkaat

FSD2863 Vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuus 2012: työntekijät

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta puuttuu kysymyksen 7 alakohta h.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Suominen, Petteri (Asumispalvelusäätiö ASPA) & Hyvärinen, Sanni (Asumispalvelusäätiö ASPA): Vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuus 2013: omaiset [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2014-08-14). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2862

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Suominen, Petteri & Hyvärinen, Sanni (2013). Palovaroitin, parisuhde vai pamppu. Selvitys vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Helsinki: Asumispalvelusäätiö ASPA. ASPA-julkaisuja 02/2013.

Related Publications Tooltip

Suominen, Petteri & Hyvärinen, Sanni (2013). Palovaroitin, parisuhde vai pamppu. Selvitys vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä. Helsinki: Asumispalvelusäätiö ASPA. ASPA-julkaisuja 02/2013.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.