FSD2942 Kuntien innovaatiojärjestelmä 2011

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Kuntien innovaatiojärjestelmä 2011

Dataset ID Number

FSD2942

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2942

Data Type

Quantitative

Authors

  • Sotarauta, Markku (Tampereen yliopisto. Johtamiskorkeakoulu)

Abstract

Aineistossa Kuntien innovaatiojärjestelmä 2011 tarkastellaan kuntien uudistumista tukevia ja estäviä tekijöitä johtavissa asemissa olevien kuntatoimijoiden näkökulmasta. Aineisto on kerätty Tampereen yliopiston alueellisen kehittämisen tutkimusyksikön, Senten, tutkimusprojektissa, jossa tavoitteena on ollut koko Suomen kuntajärjestelmän tilanteen kartoittaminen kunta-alan ammattilaisten kokemuksiin perustuen. Tutkimuksen on rahoittanut Kunnallisalan kehittämissäätiö. Kyselyn teemoina ovat uudistusten kohde, uudistusten esteet, strategia, tutkimus- ja kehittämistoiminta, tiedon lähteet sekä yhteistyö.

Kyselyn alussa vastaajalta kysytään kokemuksia uudistusten kohteista omassa työssä. Vastaaja arvioi miten tärkeäksi kokee muun muassa palvelujen tarjoamisen uusille kohderyhmille tai olemassa olevien palvelujen tarjoamisen uusilla tavoilla vanhoille kohderyhmille. Lisäksi vastaaja arvioi miten tärkeitä uudistamisen kohteita oman työn kannalta ovat muun muassa organisaatiorakenne, uuden teknologian hyödyntäminen, kuntalaisten osallisuus tai palveluprosessien sujuvuus ja kustannustehokkuus. Vastaaja saa myös kertoa miten erilaiset henkilöstöjohtamisen ulottuvuudet määrittyvät kuntaorganisaation uudistumiskyvyn näkökulmasta. Ensimmäisen teeman lopussa vastaaja arvioi palvelutarpeen ja käytettävissä olevien resurssien suhdetta.

Seuraavaksi vastaajalta kysytään uudistusten esteistä. Kyselyssä kartoitetaan miten tärkeitä erilaiset kehittämistavoitteet, kuten palvelujen vähentäminen, toiminnan uudelleen organisoiminen tai kuntien väliseen yhteistyöhön panostaminen, ovat vastaajan johtamassa organisaatiossa. Lisäksi vastaajalta kysytään toimintojen ja palvelujen uudistamiseen motivoivista tekijöistä, kuten lainsäädännöstä, hallinnollisista muotivirtauksista ja muuttuneista palvelutarpeista. Strategiaan liittyvissä kysymyksissä keskitytään tekijöihin, jotka vaikeuttavat eniten palvelujärjestelmän uudistamista. Tällaisiksi esitetään esimerkiksi taloudellisia resursseja, henkilöstötekijöitä, valtion suunnalta tulevaa sääntelyä sekä uudistuksiin kohdistuvaa sitoutumisen haastetta.

Tutkimus- ja kehittämistoimintaan liittyen vastaajalta kysytään uudistamiseen kohdennetun tutkimuksen ja rahallisten resurssien olemassa olosta. Vastaajalta kysytään lisäksi resursoinnin eri muotojen tärkeydestä organisaation uudistamisessa. Vastaaja saa myös arvioida henkilöstön kouluttamiseen käytettyjä resursseja oman organisaationsa näkökulmasta. Seuraavaksi kysytään erilaisten tiedon lähteiden, kuten tieteellisten julkaisujen, kunta-alan tiedotuksen, koulutusten tai television ajankohtaisohjelmien, tärkeydestä omassa työssä. Lopuksi vastaajalta kysytään vielä eri yhteistyökumppaneiden, kuten asiakkaiden, valtiovarainministeriön, Kuntaliiton tai Kunnallisalan kehittämissäätiön, tärkeyttä organisaation uudistamisen näkökulmasta.

Taustamuuttujina ovat vastaajan työskentelykunta (luokiteltu Tilastokeskuksen vuoden 2009 kuntaluokituksen perusteella), työnkuva, nimike, koulutus, sukupuoli sekä ikä.

Keywords

innovaatiojärjestelmät; innovaatiot; innovaatiotoiminta; julkinen sektori; julkiset palvelut; kehittäminen; kunnallishallinto; kunnat; kunta-ala; palvelurakenne

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Sotarauta, Markku (Tampereen yliopisto. Johtamiskorkeakoulu)

Time Period Covered

2011

Collection Dates

2011-05-05 – 2011-06-25

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Organisaatio

Universe

Suomen kuntien kunnan- tai kaupunginjohtajat, sektorien ja suurten yksikköjen johtajat sekä kunnan- tai kaupunginvaltuustojen ja -hallitusten puheenjohtajat (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Kyselyyn kutsuttiin osallistumaan kaikkien manner-Suomen kuntien johtoryhmien jäsenet. Kysely avattiin internetissä 5.5.2011. Vastauspyynnöt lähetettiin kolmessa erässä kolmen viikon sisällä kyselyn avaamisesta. Toisen vastauspyyntökierroksen viestit lähetettiin aikavälillä 29.5. - 10.6.2011. Kun lähetettyjen vastauspyyntöjen määrästä poistetaan virheellisten osoitteiden, työtehtävien vaihdon, virkavapauksien tai muiden vuoksi palautuneet viestit, pyyntö kyselyyn osallistumisesta tavoitti 1 592 henkilöä.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

33,5

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.1

Completeness of Data and Restrictions

Muuttujan q18 (vastaajan työskentelykunta) vastaukset on luokiteltu vastaamaan tutkimusraportissa (kts. Käytön ja kuvailun oheismateriaalit koodikirjasta) esitettyä luokittelua, joka perustuu Tilastokeskuksen vuoden 2009 kuntaluokitukseen ja siihen lisättyyn uuteen luokkaan yli 100 000 asukkaan kaupungeille. Muuttujapatteri q20 (Minkä asioiden kanssa työskentelet ensisijaisesti?) on jätetty dikotomiseen muotoon, eli vastausvaihtoehdot on arkistoitu toisistaan eroteltuina omina muuttujinaan (q20_1, q20_2, q20_3, q20_4, q20_5 ja q20_6), sillä merkittävä osa vastaajista on valinnut useamman kohdan toimialakseen ensisijaisen alan sijaan.

Aineistosta puuttuvat vastaukset muuttujille q10 ja q11.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Sotarauta, Markku (Tampereen yliopisto): Kuntien innovaatiojärjestelmä 2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.1 (2015-07-27). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2942

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Sotarauta, Markku & Saarivirta, Toni & Kolehmainen, Jari (2011). Mikä estää kuntien uudistumista? Helsinki: Kunnallisalan kehittämissäätiö. Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisuja; 66.

Related Publications Tooltip

Sotarauta, Markku & Saarivirta, Toni & Kolehmainen, Jari (2011). Mikä estää kuntien uudistumista? Helsinki: Kunnallisalan kehittämissäätiö. Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisuja; 66.

Sotarauta, Markku & Saarivirta, Toni & Kolehmainen, Jari (2012). Kuntakenttä itsensä vankina: Raportti kuntien innovaatiojärjestelmästä. Tampere: Tampereen yliopisto. Sente-julkaisu; 34.

Niemelä, Emilia (2016) Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiseen ja uudistamiseen vaikuttavat tekijät kunnallisten sosiaali- ja terveysjohtajien näkökulmasta. Sosiaalityön kandidaatin tutkielma. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, Jyväskylän yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.