FSD2947 Opiskelijabarometri 2012

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Opiskelijabarometri 2012

Aineistonumero

FSD2947

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2947

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Saari, Juhani (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus))
  • Kettunen, Heidi (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus))

Sisällön kuvaus

Opiskelijabarometri 2012 kartoittaa korkeakouluopiskelijoiden opintoihin, tyytyväisyyteen, opiskelumotivaatioon ja hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Opintoihin liittyen vastaajia pyydettiin arvioimaan, miten tyytyväisiä he ovat valitsemaansa opintoalaan ja ovatko he suunnitelleet vaihtavansa opintoalaa. Tämän jälkeen kysyttiin kuinka paljon aikaa vastaajat käyttävät opiskeluun, miten vastaajien opinnot ovat edenneet, mikä on syy mahdollisiin viivästyksiin ja miten he kokevat erilaisten opintojen tukijärjestelmien ja verkostojen vaikutuksen opiskelujen etenemisen kannalta.

Seuraavaksi selvitettiin vastaajien opintomenestystä ja opiskelukykyä. Tätä selvitettiin pyytämällä arvioimaan omaa opiskelutyyliä ja erilaisia opiskeluun liittyviä väittämiä, kuten esimerkiksi ovatko vastaajat innoissaan opiskelusta, millaiset tiedonhakutaidot vastaajilla on, tuottaako opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen vaikeuksia ja onko vastaaja kokenut opintosuorituksen arvioinnin oikeudenmukaiseksi ja tasapuoliseksi.

Tämän jälkeen selvitettiin opiskelijoiden arvoja ja asenteita. Vastaajia pyydettiin ottamaan kantaa eri aiheita koskeviin väittämiin. Aiheita olivat muun muassa tuloerot, maahanmuutto, ympäristön suojeleminen, EU-jäsenyys ja vasemmisto-oikeisto-ulottuvuus. Lisäksi kysyttiin miten usein vastaajat ovat käyttäneet äänioikeuttaan, voiko toisiin ihmisiin luottaa ja mistä ihmisten huono-osaisuus johtuu.

Seuraavaksi esitettiin kysymyksiä sosiaalisen hyvinvoinnin, liikunnan ja terveyden aihepiireistä. Vastaajilta kysyttiin muun muassa miten usein he näkevät ystäviä, kuinka paljon he ovat tekemisissä oman alan opiskelijoiden kanssa, tuntevatko he olonsa yksinäiseksi, ovatko he kokeneet syrjintää tai kiusaamista ja tuntevatko vastaajat voivansa puhua ongelmistaan läheisten kanssa. Liikunnallisuutta ja terveyttä selvitettiin kysymällä miten usein vastaajat harrastavat liikuntaa, millaiseksi he kokevat terveydentilansa yleisesti ottaen ja onko heillä jokin opintoihin vaikuttava fyysinen tai psyykkinen haitta. Lisäksi kysyttiin muun muassa miten stressaantuneita vastaajat olivat, tuntevatko he itsensä masentuneeksi ja kuinka monta annosta alkoholia vastaajat tyypillisesti nauttivat viikon aikana.

Seuraavaksi selvitettiin korkeakouluopiskelijoiden asumista, toimeentuloa ja työssäkäymistä. Aluksi kysyttiin miten opiskelijat asuvat, miten rahat riittivät viimeisen vuoden aikana. Tämän jälkeen pyydettiin arvioimaan keskimääräisiä lukuvuoden aikaisia kuukausituloja, asumismenojen suuruutta ja sitä, mikä olisi pienin kuukausittainen rahamäärä, jolla vastaajat arvioisivat tulevansa toimeen. Tämän jälkeen kysyttiin kuinka tyytyväisiä vastaajat ovat nykyiseen asumiseensa ja kuinka monena kuukautena he arvioivat nostavansa opintotukea kuluvan kalenterivuoden aikana. Työssäkäyntiä selvitettiin kysymällä muun muassa kuinka monta tuntia vastaajat tekevät ansiotöitä keskimäärin lukukauden ja kuinka monta tuntia kesän aikana. Tämän jälkeen kysyttiin esimerkiksi minkä alan töissä vastaajat työskentelevät, kokevatko he nykyisestä työstä saadun kokemuksen hyödylliseksi valmistumisen jälkeisessä työllistymisessä, arvelevatko he työssäkäynnin vaikuttavan opiskelujen etenemiseen. Lisäksi kysyttiin mitä he pitävät tärkeimpänä ja mitä toiseksi tärkeimpänä työn kannalta. Vastaajia pyydettiin myös arvioimaan miten todennäköisenä he pitävät valmistumisen jälkeen esimerkiksi omalle alalle työllistymistä, pätkätöitä, alan vaihtamista, vakituisen työpaikan löytämistä, työttömyyttä ja ulkomailla työskentelyä.

Taustatietoina kysyttiin muun muassa syntymävuosi, sukupuoli, mistä maakunnasta on muuttanut opiskelemaan, minä vuonna aloittanut korkeakouluopinnot ensimmäisen kerran, arviota opintopistekertymästä, onko vastaaja pitänyt lukukauden mittaisia taukoja opinnoista, perhesuhteita ja isän ja äidin koulutustasoa. Aineisto sisältää myös rekistereistä saatuja tietoja kuten vastaajien kansalaisuus, äidinkieli asuinmaakunta, koulutusala, asiointikieli ja opintopistekertymä.

Asiasanat

arvot; asenteet; asuminen; hyvinvointi; korkeakouluopiskelu; opiskelijat; terveys; toimeentulo; tulevaisuudenodotukset; työssäkäynti

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö

Tuottajat

  • Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö

Ajallinen kattavuus

2012

Aineistonkeruun ajankohta

2012-11-01 – 2013-01-10

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaisten korkeakoulujen syksyllä 2012 läsnäolevat perustutkinto-opiskelijat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

4092 yliopisto-opiskelijan ja 2099 ammattikorkeakouluopiskelijan tutkimusotos poimittiin satunnaisotannalla oppilaitosten opiskelijarekistereistä

Kolmen viikon kuluttua kyselyn alkamisesta poimittiin kyselyyn vastaamattomien joukosta satunnaisotannalla 500 opiskelijaa ja vastauspropensiteettimallinnuksella 500 opiskelijaa, joille lähetettiin postitse kyselylomake.

Kyselyyn vastasi yhteensä 1580 yliopisto-opiskelijaa ja 657 ammattikorkeakouluopiskelijaa.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

36,13

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.1

Katso myös

FSD1115 Opiskelijabarometri 1997

Aineiston käytössä huomioitavaa

Alkuperäisestä suunnitellusta otoksesta jäi puuttumaan yliopistoista Maanpuolustuskorkeakoulu ja Kuvataideakatemia sekä ammattikorkeakouluista Poliisiammattikorkeakoulu, Mikkelin AMK, Satakunnan AMK, Tampereen AMK ja Kymenlaakson AMK. Otoksen edustavuus on siten heikompi ammattikorkeakoulujen osalta.

Aineistossa on mukana myös niiden vastaajien vastaukset, jotka eivät ole täyttäneet kyselylomaketta loppuun asti. Opiskelijabarometri 2012 tutkimusraportissa nämä vastaukset on jätetty pois ja siksi arkistoidun aineiston frekvenssijakaumat eroavat raportissa esitetyistä.

Muuttuja bv3 sisältää opiskelun aloitusvuoden korjattuna siten, että vastaajien antamia tietoa on verrattu rekisteritietoihin. Mikäli vastausten ja rekisteritietojen välillä on havaittu ristiriitaa vastaajan itsensä antama tieto on katsottu ensisijaiseksi.

Kyselylomakkeen 10-portaisissa arvoasteikkomuuttujissa q16, q18, q19_1, q19_2, q19_3, q22, q23, q24, q38, q54 on kirjekyselyssä käytetty erimittaista asteikkoa kuin internet-kyselylomakkeessa. Arkistoidussa aineistossa kyseisistä muuttujista on tästä syystä poistettu arvot postimuistutuksen jälkeen vastanneiden osalta n=91.

Aineisto sisältää kaksi muuttujaa, joita ei ole lomakkeessa q44_kom ja q45_kom. Nämä muuttujat sisältävät q44_1 ja q45_1 muuttujien tiedot avovastauksina. Muuttujia bv1, bv2, q43_5 on arkistoinnin yhteydessä karkeistettu tunnistamisriskin vähentämiseksi.Oppilaitoksen rekistereistä saaduista tiedosta poistettiin arkistoinnin yhteydessä korkeakoulu, jossa vastaaja opiskelee, syntymävuosi, sukupuoli ja opintoihin kirjautumispäivämäärä.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan weight_f. Se on luotu korjaamaan erot sekä korkeakoulukohtaisissa sisältymistodennäköisyyksissä, jotka aiheutuivat otanta-asetelmasta että vastauskadon aiheuttamat vinoumat malliperusteisesti. Vastauskadon painotus perustuu logistiseen regressiomalliin siten, että se ennustaa kyselyyn vastaamista käytettävissä olevien taustatietojen avulla (vastauspropensiteetti). Ne opiskelijat, joille ennustettiin pieni vastauspropensiteetti, edustavat aineistossa useampaa opiskelijaa kuin ne, joiden estimoitu propensiteetti on suurempi. Paino perustuu seuraaviin jakaumiin: ikä, sukupuoli, korkeakoulu, opintoala, opintopistekertymä, tutkintotaso, ja opintojen aloitusvuosi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Saari, Juhani (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)) & Kettunen, Heidi (Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö (Otus)): Opiskelijabarometri 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.1 (2016-11-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2947

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Muuttujassa bv5 käytetty koulutusalaluokitus: Opetushallinnon koulutusluokitus, koulutusala 2002. Käsikirjoja 1. Helsinki: Tilastokeskus, 2007.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Opiskelijabarometri 2012. Katsaus korkeakouluopiskelijoiden opintoihin, arkeen ja hyvinvointiin (2013). Toim. Saari, Juhani & Kettunen, Heidi. Helsinki: Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus; 39/2013.

Saari, Juhani; Mikkonen, Janne & Vieno, Atte (2013). Löytöretkiä tuntemattomalle mantereelle. Yliopisto-opiskelijoiden opiskeluaikainen työssäkäynti ja tulevaisuusodotukset. Helsinki: Työ- ja elinkeinoministeriö. Työpoliittinen aikakauskirja, 44.

Saari, Juhani; Ansala, Jussi; Pulkkinen, Suvi & Mikkonen, Janne (2014). Korkeakoululiikunnan barometri 2013. Korkeakoululiikunnan suositusten toteutuminen ja opiskelijoiden liikunta-aktiivisuus. Helsinki: Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry.

Klemettilä, Panu & Sulasalmi, Olli (2016). Korkeakouluopiskelijoiden toimijuuskokemusten yhteydet opiskelumotivaatioon. Oulu: Oulun yliopisto. Kasvatustieteiden tiedekunta. Pro gradu -tutkielma.

Nikkanen, Iida (2018). Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden henkinen hyvinvointi ja käsitykset tulevaisuuden työllistymisestä. Kandidaatintutkielma. Turun yliopisto.

Rinne, Hanna & Korkeamäki, Johanna & Villa, Tiia (2021). Korkeakouluopiskelijoiden koetut oppimisvaikeudet ja niiden yhteys elämän eri osa-alueisiin. Kuntoutus 44(1): 24-36.

Nikkanen, Iida (2021). Suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Pro gradu -tutkielma. Turun yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe202102165078

Maria Valaste (2022). Motivaation vaikutus opintojen etenemiseen. Yliopistopedagogiikan kasvatustieteen aineopintojen tutkielma (ent. kandidaatin tutkielma). Helsinki: Helsingin yliopisto

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.