FSD2959 Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012

Dataset ID Number

FSD2959

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2959

Data Type

Quantitative

Authors

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS))
  • Pesonen, Tommi (Oy 4Pharma Ltd)

Abstract

Tutkimuksessa kartoitettiin korkeakouluopiskelijoiden fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveydentilaa, keskeisiä terveyskäyttäytymisen piirteitä sekä terveyspalvelujen käyttöä ja mielipiteitä palvelujen laadusta. Lisäksi selvitettiin terveyteen, terveyskäyttäytymiseen ja opiskelukykyyn liittyviä tekijöitä, kuten sosiaalisia suhteita, opiskelua ja toimeentuloa. Erityisteemoina olivat oppimisvaikeudet, peliriippuvuus ja netin käyttö, pään ja kasvojen alueen kivut (narskuttelu), paniikkiahdistuneisuus, seksuaalisuuden ongelmat, vulvodynia, kiusaamis-, vainoamis- ja väkivaltakokemukset sekä liikunnan kulttuuriset ja sosiaaliset merkitykset. Lisäksi pyritään saamaan tietoa maahanmuuttajaopiskelijoista.

Tutkimuskysymykset oli jaoteltu eri osa-alueisiin. Ensiksi kartoitettiin vastaajien terveydentilaa, käsityksiä terveyspalveluista ja liikuntatottumuksia. Seuraavat osiot käsittelivät ravintoa sekä hampaiden hoitoa, narskuttelua ja kasvokipuja. Tämän jälkeen kysymykset liittyivät tupakkaan, alkoholiin ja huumeisiin sekä niiden käyttöön. Rahapelaamisesta ja sen mahdollisesti mukanaan tuomista ongelmista tiedusteltiin seuraavassa osiossa. Tämän jälkeisissä osioissa käsiteltiin opiskelua, toimeentuloa ja työssäkäyntiä, ihmissuhteita, oppimisvaikeuksia sekä Internetin käyttöä. Seuraavaksi vastaajilta kysyttiin heidän kokemuksiaan kiusaamisesta, vainoamisesta ja väkivallasta. Kyselyn loppupuolen osiot käsittelivät seksuaalisuutta ja liikunnan roolia opiskelijoiden elämässä. Tutkimuksessa on käytetty muiden muassa seuraavia mittareita: GHQ12 (General Health Questionnaire), AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test), Index of Diet Quality (IDQ), FSFI-6 (Female Sexual Function Index) ja Salli Saaren kehittämä mielenterveysseula. Mittarit on eritelty yksityiskohtaisesti tutkimusjulkaisussa.

Taustamuuttujina olivat mm. ikä, sukupuoli, opiskelumaakunta, korkeakoulu ja koulutusala.

Keywords

ihmissuhteet; internet; kiusaaminen; korkeakouluopiskelu; liikunta; mielenterveys; ongelmapelaaminen; oppimisvaikeudet; päihteet; rahapelit; ruokatottumukset; sairaudet; seksuaaliterveys; sosiaaliset suhteet; terveydentila; terveyspalvelut; vainoaminen; väkivalta

Topic Classification

Series

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimukset

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö)
  • Pesonen, Tommi (Oy 4Pharma Ltd)

Data Producers

  • Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Sosiaali- ja terveysministeriö
  • Suomen Ammattikorkeakouluopiskelijayhdistysten liitto - SAMOK ry

Time Period Covered

2012

Collection Dates

2012-02-13 – 2012-06-26

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Alle 35-vuotiaat perustutkintoa suorittavat läsnä oleviksi lukuvuonna 2011 - 2012 ilmoittautuneet suomalaiset ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat (excluding Maanpuolustuskorkeakoulu, Högskolan på Åland, Poliisiammattikorkeakoulu)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 ammattikorkeakouluissa opiskeli vuonna 2011 yhteensä 131 838 perustutkinto-opiskelijaa. Yliopistoissa oli alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittamassa kaikkiaan 144 441 opiskelijaa (SVT 2012). Syksyllä 2011 oli YTHS:n piirissä 130 781 yliopisto-opiskelijaa. Näissä luvuissa ovat myös yli 35-vuotiaat mukana. Maanpuolustuskorkeakoulu, Högskolan på Åland ja Poliisiammattikorkeakoulu eivät kuuluneet kohdejoukkoon eivätkä ole mukana em. opiskelijamäärissä.

Yliopisto-opiskelijoiden otanta tehtiin YTHS:n asiakasrekisteristä ja ammattikorkeakouluissa opiskelevien otos saatiin oppilaitosten opiskelijarekistereistä. Mukaan otettiin opiskelijat, joiden syntymävuosi oli 1977 tai myöhempi, eli he olivat lukuvuoden 2011 - 2012 alkaessa alle 35-vuotiaita. Kriteerinä oli myös ilmoittautuminen läsnä olevaksi lukuvuonna 2011 - 2012. Otoksessa sai olla mukana ammattikorkeakouluista sekä nuorten että aikuisten koulutuksessa olevia, kunhan ikäraja täyttyi.

Yliopisto-opiskelijoiden otanta tehtiin joulukuussa 2011 ositettuna satunnaisotantana. Osittaminen suoritettiin yliopisto-opiskelijoilla YTHS:n terveyspalveluyksiköitten mukaisesti paikkakunnittain.

Ammattikorkeakouluja oli mukana 25 ja kaikille lähetettiin 18. lokakuuta 2011 tutkimuslupa- ja osoitetietopyyntö ja kaikilta saatiin tiedot. Osittaminen tehtiin ammattikorkeakouluopiskelijoilla korkeakouluittain siten, että suhteellinen osuus kohdejoukosta oli näissä sama.

Otannan koko oli YTHS:n rekisteristä ja ammattikorkeakouluista molemmista 4999 opiskelijaa. Otos kattoi 3,6 % kaikista perustutkintoa suorittavista opiskelijoista. Otoksesta poistettiin 6 opiskelijaa (3 yo ja 3 amk), joista kolme kieltäytyi osallistumasta tutkimukseen (1 yo ja 2 amk) ja kolmelle kyselyä ei saatu perille sähköisesti eikä paperiversiona (2 yo, 1 amk). Lopullisen otoksen koko oli 9992 opiskelijaa.

Otoksesta 46,6 % oli miehiä ja 53,4 % naisia.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

44

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

728 variables and 4403 cases.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistoon on tehty tunnisteellisuussyistä seuraavat toimenpiteet. Aineistosta on poistettu valmistumismuuttuja (k94b). Aineistossa luokiteltiin karkeammiksi luokiksi ikä (k1), opiskelupaikkakunta (k6a), yliopistojen koulutusala (k8a, kansallisen koulutusalaluokituksen mukaisesti) ja läsnäoloaika korkeakoulussa (k94). Lisäksi dikotomisissa muuttujissa yhdistettiin syömishäiriöt (k12_24_1 - k12_24_3) ja oppimisvaikeudet (k116_1 - k116_8) summamuuttujiin k12_24 ja k116. Myös pienet yliopistot/yksiköt: Sibelius-Akatemia, Kuvataideakatemia ja Teatterikorkeakoulu yhdistettiin yhdeksi muuttujaksi k17a_17. Pituusmuuttujasta (k14) ja painomuuttujasta (k15) tehtiin miehille ja naisille omat muuttujat k14a, k14b, k15a ja k15b, ja muuttujien ääriarvot luokiteltiin. Samoin lasten lukumäärä -muuttujan (k109) suurimmat arvot luokiteltiin. Aineistosta on poistettu lähes kaikki avovastaukset. Jääneistä avovastauksista poistettiin tunnisteet. Tietoarkiston merkinnät on tehty [hakasulkein].

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Kunttu, Kristina (Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)) & Pesonen, Tommi (Oy 4Pharma Ltd): Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-06-20). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD2959

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Jatkokäyttäjien tulee lähettää aineiston tekijälle yksi kappale julkaisuista (sähköisenä tai painettuna), joissa ovat käyttäneet tätä aineistoa. Julkaisujen postitusosoite on: Johtajaylilääkäri, etunimi.sukunimi@yths.fi, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, Töölönkatu 37 A, 00260 Helsinki. Tarkemmat yhteystiedot osoitteessa: https://www.yths.fi/yhteystiedot/hallinto/

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Kunttu, Kristina & Pesonen, Tommi (2013). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47 [verkkodokumentti]. Helsinki: YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. Saatavissa: http://www.yths.fi/filebank/1864-KOTT_2012_verkkoon.pdf [viitattu 6.10.2014]

Related Publications Tooltip

Osaa aineistoon liittyvistä julkaisuista ei ole eritelty. Julkaisulista koskee kaikkia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus -hankkeen aineistoja.

Kunttu, Kristina & Pesonen, Tommi (2013). Student Health Survey 2012. A National Survey among Finnish University Students [online]. Helsinki: Finnish Student Health Service. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47. http://www.yths.fi/filebank/2263-KOTT2012_in_English.pdf [cited 5.8.2014]

Kunttu, Kristina & Pesonen, Tommi (2013). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2012. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 47 [verkkodokumentti]. Helsinki: YTHS Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö. http://www.yths.fi/filebank/1864-KOTT_2012_verkkoon.pdf [viitattu 6.10.2014]

Sirkka, Ossi (2017). Kannabista käyttävien korkeakouluopiskelijoiden arvostukset elämän eri osa-alueita kohtaan. Tampere: Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatutkimus. Kandidaatin tutkielma.

Selin, Arla (2018). Yhteisö ja ystävät opiskelijan voimavarana - kvantitatiivinen tutkielma opiskelu-uupumukselta suojaavista tekijöistä. Sosiaalipsykologian kandidaatintutkielma, Tampereen yliopisto.

Rinne, Hanna & Korkeamäki, Johanna & Villa, Tiia (2021). Korkeakouluopiskelijoiden koetut oppimisvaikeudet ja niiden yhteys elämän eri osa-alueisiin. Kuntoutus 44(1): 24-36.

Julin, Veera (2021) Sänkta priser och bättre tillgänglighet - ökade konsumtionen? : En empirisk studie av hur finska universitetsstuderande påverkats av alkoholpolitiska åtgärder i början av millennieskiftet. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021051730170.

Almonkari, M. & Kunttu, K. (2012). Korkeakouluopiskelijoiden jännittämiskokemusten yhteys opiskelukykyyn. Prologi. Puheviestinnän vuosikirja 2012:7-27.

Heiskanen H. (2013). Livelihood and physical activity among Finnish higher education students. Master's Thesis, University of Jyväskylä, Department of Sport Sciences.

Hentilä A. & Miettinen I. & Kunttu K. & Tammelin T. & Venojärvi, M. & Korpelainen R. (2015). Muutokset korkeakouluopiskelijoiden kunto- ja hyötyliikunnassa vuosina 2000-2012. Liikunta & Tiede 2015:52(1), 64-69.

Kleemola L. (2005). Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen hyvinvointi ja päihteiden käyttö. Tampereen yliopisto, psykologian laitos, Seminaarityö

Kuitunen, Elina (2015). Univaikeuksien trendit ja yhteys psyykkisiin häiriöihin korkeakouluopiskelijoilla vuosina 2000-2012. Turku: Turun yliopisto. Psykologian pro gradu -tutkielma.

Kunttu K. (2004). Vapaaehtoista juomista? Opiskelijoiden alkoholinkäyttötottumukset. www.health.fi

Opiskeluyhteisön terveydeksi (2007). Kunttu K. (toim). Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön oppaita 2, 2007.

Lagström, H. (2011). Opiskelijoiden ruokatottumukset. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011:190-194.

Miettinen, I. & Kunttu, K. (2011). Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 198-201.

Oksanen, A.-M. & Laimi, K. & Löyttyniemi, E. & Kunttu, K. (2014). Trends of weekly musculoskeletal pain from 2000 to 2012: National study of Finnish university students. European Journal of Pain 2014; Early view Online 30 MAR 2014. DOI: 10.1002/j.1532-2149.2014.492.x

Piha, J. & Kunttu, K. & Hurme, S. (2008). Premature ejaculation among 1,110 university students. Sexologies 2008;17:129-130.

Pirskanen, M. & Pietilä, A.-M. (2011). Päihteiden käyttö ja päihteettömyyden edistäminen. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 179-88.

Puusniekka, R. & Kunttu, K. (2011). Miltä opiskelukyky näyttää tutkimusten valossa? Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 36-40.

Pörhölä M. (2011). Kouluaikaisten kiusaamiskokemusten vaikutus nuoren aikuisen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 46-48.

Rönnemaa, A.-M. (2011). Rokotukset ja matkailuneuvonta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 117-119.

Tossavainen, M. (2015). Kun aikuisen internetin käyttö on haitallista. Suomen Lääkärilehti 2015: 70 (6); 324-325.

Virtala, A. & Vilska, S. & Huttunen, T. & Kunttu, K. (2011). Childbearing, the desire to have children, and awareness about the impact of age on female fertility among Finnish university students. The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care April 2011;16: 108-115.

Virtala, A. & Vilska, S. & Huttunen, T. & Kunttu, K. (2012). The desire for children and awareness about the impact of age on female fertility. Gynaecology Forum Vol. 17, No. 3, 2012.

Virtala, A. & Kunttu, K. & Huttunen, T. & Virjo, I. (2006). Childbearing and the desire to have children among university students in Finland. Acta Obstetricia et Gynecologica 2006; 85:312-316.

Paajanen, Pirjo & Kunttu, Kristiina & Rönnemaa, Anna-Maija & Huttunen, Teppo (2015). Astmaa sairastavien korkeakouluopiskelijoiden hoitotasapaino sekä lääkkeiden ja palvelujen käyttö. Yleislääkäri 30(7), 29-34.

Pörhölä, M. & Cvancara, K. & Kaal, E. & Tampere, K. & Torres, B. (2016). Cross-cultural comparisons of bullying among university students: perspectives from Argentina, Estonia, Finland and United States. In Bullying among university students : cross-national perspectives (eds. H. Cowie & C.-A. Myers), 127-142. Abingdon: Routledge.

Pörhölä, Maili (2016). Do the roles of bully and victim remain stable from school to university? Theoretical considerations. In Bullying Among University Students : Cross-national perspectives (eds. Helen Cowie & Carrie Anne Myers), 35-46. Abingdon: Routledge.

Tossavainen, Marjo (2015). Rahapeliongelmien riskit ja erityispiirteet korkeakouluopiskelijoilla. Teoksessa Rahapeliriippuvuus (toim. Hannu Alho & Pekka Heinälä & Kalervo Kiianmaa & Tuuli Lahti & Antti Murto). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim.

Tossavainen, Marjo & Kunttu, Kristiina & Pesonen, Tommi & Lintonen, Tomi & Raisamo, Susanna (2015). Rahapeliongelmat ja psyykkinen oireilu korkeakouluopiskelijoilla. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 52(3), 224-236.

Almonkari M: Sosiaalinen jännittäminen opiskelutilanteissa. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 5.6.2017

Grénman M, Räikkönen J. (2017): Taking the first step - From Physical inactivity towards a healthier lifestyle through leisure walking. In the Routledge´s International Handbook of Walking, M. Hall, Y. Ram, N. Shoval (Eds.). Routledge.

Kunttu K, Pesonen T, Saari J. (2017): Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016. Student Health Survey 2016. A national survey among Finnish university students. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön julkaisuja 48, Helsinki.

Lagström H, Luoto S, Mäkelä J, Iirola J, Kunttu K.: Terveyttä edistävään ruokavalioon yhteydessä olevat tekijät korkeakouluopiskelijoilla. Sosiaalilääk. Aikak. 2017; 54 (2): 104120.

Oksanen A, Laimi K, Björklund K, Löyttyniemi E, Kunttu K.: A 12-year trend of psychological distress: National study of Finnish university students. Cent Eur J Public Health 2017; 25(2):113-119.

Pörhölä M.: Kiusaaminen opiskelijoiden keskuudessa. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim, 2017 (ote00046).

Salmela-Aro K, Read S.: Study engagement and burnout profile in higher education. Burnout Research2017; 7: 21-28.

Salminen E.: Korkeakouluopiskelun ja vanhemmuden yhteensovittaminen Suomessa: hyvinvointia ja haasteita. Yhteiskuntatutkimuksen pro gradu -tutkielma. Tampereen yliopisto 2017

Tossavainen M.: Haitallinen netinkäyttö ja rahapelaaminen julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Kustannus Oy Duodecim 7.4.2017

Huhtela O., Näpänkangas R., Joensuu T., Raustia A., Kunttu K., Sipilä K.: Self -raported bruxism and symptoms of temporomandibular disorders in Finnish university students J Oral Facial Pain Headache. 2016. Tutkielma.

Pohjola V., Rekola A., Kunttu K., Virtanen J.I.: Association between dental fear and oral health habits and treatment need among university students in Finland: a national study, BMC Oral Health. 2016. 16:26, DOI:10.11.86/s12903-016- 0179-y

Keskitalo S. (2016): Opiskelu-uupumuksen ja opiskeluinnon yhteys yliopisto-opiskelijoiden työssäkäyntiin ja opintojen etenemiseen. Pro Gradu -tutkielma.

Saarinen P.: Korkeakoulukiusaamisen yhteys opiskelijan opiskelukykyyn ja opintomenestykseen, Puheviestinnän pro gradu -tutkielma, Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto 2016.

Ala-Vennan S. (2015): Korkeakouluopiskelijoiden kuntoliikuntatottumukset ja opiskelu-uupumus, Pro gradu -tutkielma

Hentilä A., Miettinen I., Kunttu K., Tammelin T., Venojärvi M., Korpelainen R.: Muutokset korkeakouluopiskelijoiden kunto- ja hyötyliikunnassa vuosina 2000-2012. Liikunta & Tiede 2015:52(1), 64-69.

Kuitunen E. (2015): Univaikeuksien trendit ja yhteys psyykkisiin häiriöihin korkeakouluopiskelijoilla vuosina 2000-2012, Pro gradu -tutkielma

Pörhölä M., Cvancara K., Kaal E., Tampere K., Torres B.: Cross-cultural comparisons of bullying among university students: perspectives from Argentina, Estonia, Finland and United States. Kirjassa Cowie Helen, Myers Carrie Anne (toim.) Bullying Among University Students. Cross-national perspectives, Routledge 2015

Tossavainen M.: Kun aikuisen internetin käyttö on haitallista. Suomen Lääkärilehti 2015: 70 (6); 324-325.

Oksanen AM, Laimi K, Löyttyniemi E, Kunttu K. Trends of weekly musculoskeletal pain from 2000 to 2012: National study of Finnish university students. European Journal of Pain 2014; Early view Online 30 MAR 2014. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejp.2014.18.issue-9/issuetoc

Heiskanen H. Livelihood and physical activity among Finnish higher education students. Master's Thesis, University of Jyväskylä, Department of Sport Sciences, 2013.

Lehtonen K, Hakonen H. (2013). Basic information on civic activity in Finnish sports: Participation and volunteer work i sports clubs. English summary. LIKES -Researsh Center for Sport and Health Sciences, Jyväskylä, Finland. Liikunnan kansalaistoiminnan tietopohja, Liikunnan harrastaminen ja vapaaehtoistyö urheiluseuroissa

Almonkari M, Kunttu K. Korkeakouluopiskelijoiden jännittämiskokemusten yhteys opiskelukykyyn. Prologi. Puheviestinnän vuosikirja 2012:7-27.

Virtala A, Vilska S, Huttunen T, Kunttu K. The desire for children and awareness about the impact of age on female fertility. Gynaecology Forum Vol. 17, No. 3, 2012.

Björklund K, Heiskanen M, Kokko M. Opiskelija internetissä - kuin kala vedessä vai kiinni verkossa. Korkeakouluopiskelijoiden rahapelaaminen ja internetin käyttö. YTHS ja THL. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportteja 16/2011.

Lagström H. Opiskelijoiden ruokatottumukset. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011:190-194.

Miettinen I, Kunttu K. Korkeakouluopiskelijoiden liikunta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 198-201.

Nieminen A. A comparative analysisis of questionnaires assessing mental health, stress and burnout. Master thesis, Hogeschool Universiteit Brussel, May 2011.

Pirskanen M, Pietilä A-M. Päihteiden käyttö ja päihteettömyyden edistäminen. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 179-88.

Puusniekka R, Kunttu K. Miltä opiskelukyky näyttää tutkimusten valossa? Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 36-40.

Pörhölä M. Kouluaikaisten kiusaamiskokemusten vaikutus nuoren aikuisen hyvinvointiin ja ihmissuhteisiin. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 46-48.

Rönnemaa A.-M. Rokotukset ja matkailuneuvonta. Kirjassa Kunttu K, Komulainen A., Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys. Kustannus Oy Duodecim, 2011: 117-119.

Virtala A, Vilska S, Huttunen T, Kunttu K. Childbearing, the desire to have children, and awareness about the impact of age on female fertility among Finnish university students. The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care, 2011; Early Online, 1-8. pdf

Virtala A, Vilska S, Huttunen T, Kunttu K. Childbearing, the desire to have children, and awareness about the impact of age on female fertility among Finnish university students. The European Journal of Contraception and Reproductive Health Care April 2011;16: 108-115.

Björklund K.: Stalking and violence victimization among Finnish university students. (Dissertation) Helsinki: University of Helsinki, Institute of Behavioural Sciences, Studies in Psychology 65:2010. Tiivistelmä

Björklund K, Häkkänen-Nuholm H, Huttunen T, Kunttu K.: Violence victimization among Finnish university students: prevelence, symptoms and health care usage. Social Science & Medicine 2010 May;70(9):1416-22. Epub 2010 Feb 12.

Håkans F, Laurén A.: Stress och förvärvsarbete bland universitetsstuderande. Avhandling pro gradu. Samhällsvetenskapliga fakultetsområdet, Åbo Akademi, 2010.

Salmela-Aro K, Kunttu K.: Study burnout and engagement in higher education. Unterrichtswissenshaft 2010; 38(4):318 - 333.

Jauhiainen J, Korkeaoja L, Lavikainen E, Niemelä A, Penttilä J (2009): Silmäyksiä perheellisten korkeakouluopiskelijoiden tilanteeseen. Opiskelijajärjestöjen tutkimussäätiö Otus rs 32/

Kunttu K, Huttunen T.: Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2008. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 45, 2009.

Salmela-Aro K.: Opiskelu-uupumusmittari SBI-9 yliopisto-ja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 46, Helsinki 2009.

Castren J.: Sähköinen viestintä ja verkkoneuvontapalvelu osana yliopisto-opiskelijoiden terveydenhuoltoa (väitöskirja). Acta Universitatis Tamperensis 1367. Tampereen yliopisto. Tampere: 2008.

Castren J, Huttunen T, Kunttu K.: Users and non-users of web-based health advice service among Finnish university students - chronic conditions and self-reported health status (a cross-sectional study). BMC Medical Informatics and Decision Making 2008, 8:8, Published: 31 January 2008, http://www.biomedcentral.com/1472-6947/8/8

Piha J, Kunttu K, Hurme S.: Premature ejaculation among 1,110 university students. Sexologies 2008;17:129-130.

Almonkari M.: Jännittäminen opiskelun puheviestintätilanteissa (väitöskirja). Jyväskylän yliopisto: Jyväskylä studies in humanities 86, 2007

Castrén J, Huttunen T, Kunttu K.: Yliopisto-opiskelijat ja sähköiset terveyspalvelut. Suomen Lääkärilehti 2007;62 (27-31): 2679-83.

Virtala A, Kunttu K, Huttunen T, Virjo I.: Sexual intercourse and current contraceptive use among university students in Finland. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology. Feb.8;2007.

Virtala A.: Family planning among university students in Finland (Yliopisto-opiskelijoiden perhesuunnittelu Suomessa). Acta Universitatis Tamperensis; 1218, Tampereen yliopisto, Tampere 2007.

Kunttu K, Almonkari M, Kylmälä M, Huttunen T.: Yliopisto-opiskelijoiden esiintymisvarmuus ja esiintymisjännitys opiskeluterveydenhuollon näkökulmasta. Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 2006;43-320-330.

Kunttu K, Martin M, Almonkari M.: Nykyopiskelijakin jännittää esiintymistä, mikä avuksi? Suomen Lääkärilehti 2006; 61 (44): 4585 - 4588. Taustatietona YOTT2004 ym.

Saari M.: Alkoholi osana seurallista yhdessäoloa vai stressin lievittäjänä? Stressin, sukupuolen ja sosiaalisten suhteiden yhteydet yliopisto-opiskelijoiden alkoholinkäyttöön. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma, Sosiaalipsykologian laitos, Helsingin yliopisto, 2006.

Virtala A, Kunttu K.: Jäävätkö yliopisto-opiskelijoiden toiveet lasten saamisesta haaveeksi? Suomen Lääkärilehti 2006; 61;27-32.

Virtala A, Kunttu K, Huttunen T, Virjo I .: Childbearing and the desire to have children among university students in Finland. Acta Obstetricia et Gynecologica 2006; 85:312-316.

Kleemola L.: Korkeakouluopiskelijoiden psyykkinen hyvinvointi ja päihteiden käyttö. Tampereen yliopisto, psykologian laitos, Seminaarityö 2005.

Koski M, Lusenius M, Viiri E.: Yliopisto-opiskelijoiden ruokatottumuksia 2000 ja 2004. Turun ammattikorkeakoulu, hoitotyön koulutusohjelma, opinnäytetyö 2005.

Kunttu K.: Kaad liiveihis ryypp... Myötäote, Elämäntapaliiton mielipidelehti 2005; (3): 8 - 9. Taustatietona YOTT2000 ja 2004 ym.

Kunttu K.: Opintojen ohjaus ja opiskelijan hyvinvointi. Julkaisussa Hukari A. toim. Opettajatuutorin opas, Teknillinen korkeakoulu, 2005: 29 - 33. Taustatietona YOTT2004.

Kunttu K, Virtala A.: Opiskelijaterveydenhuolto, julkaisussa Yleislääketiede, Kustannus Oy Duodecim, 2005:328 - 336. Taustatietona YOTT2000 ja 2004.

Kunttu K, Huttunen T.: Yliopisto-opiskelijoiden terveystutkimus 2004. Helsinki: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 40 , 2005. Liitetaulukot

Laaksonen E.: Yliopisto- opiskelijoiden psyykkinen oireilu ja siihen yhteydessä olevat tekijät. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 38, Helsinki 2005.

Mannisenmäki E, Valtari M.: Valmistumisen vallihaudalla - Opintojen kesto 2000-luvun hyvinvointivaltiossa (Sitra 274) Edita Publishing Oy 2005.

Rousku M.: Yliopisto-opiskelijoiden terveyskäyttäytyminen. Tutkimus sukupuolten välisistä terveyseroista. Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntapolitiikka, seminaarityö 2005.

Kunttu K. (toim.): Oireilevan opiskelijan viesti? Tutkimuksia Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000-aineistosta. Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia 63, Kela. Helsinki 2004.

Kunttu K, Huttunen T.: Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2000. Kansaneläkelaitos, Sosiaali- ja terveysturvan katsauksia. 45, Helsinki 2001.

Kunttu K, Huttunen T.: Turun ammattikorkeakoulun opiskelijaterveystutkimus 2000. Turun ammattikorkeakoulun raportteja 3, Turku 2001.

Tossavainen M.: Raising up or overbearing down - a bidirectional effect of internet on students' wellbeing. 1st International-Anatolian Congress on Sexual Health and Disorders 1.-3.5.2015.

Vuorinen A, Kunttu K, Tipuri M, Kokko M, Pesonen T. Oral health behaviour determinants among internet heavyusers of university students. European Association of Dental Public Health EADPH-Congress 12.-13.6.2014, Göteborg.

Halme N, Kunttu K. (2018). Miltä suomalaisten opiskelijoiden opiskelukyky näyttää tutkimuksen valossa? Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Saatavissa Internetissä, vaatii käyttäjätunnuksen. Artikkelin tunnus: ote00009 (003.004).

Kunttu K, Makkonen K. (2018). Opiskelijoiden sairaudet ja koettu terveys. Julkaisussa Kunttu K, Komulainen A, Makkonen K, Pynnönen P. (toim.) Opiskeluterveys (online). Helsinki: Kustannus Oy Duodecim. Saatavilla Internetissä, vaatii käyttäjätunnuksen. Artikkelin tunnus ote00059 (014.001).

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.