FSD3076 Itä-Suomen nuorisopuntari 2014-2015

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Itä-Suomen nuorisopuntari 2014-2015

Dataset ID Number

FSD3076

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3076

Data Type

Quantitative

Authors

  • Mikkelin ammattikorkeakoulu

Abstract

Itä-Suomen nuorisopuntari kartoittaa itäsuomalaisten nuorten hyvinvointia, arvoja ja asenteita. Vuoden 2014-2015 puntari keskittyy kuntien ja kaupunkien palvelutarjontaan sekä siihen, käyttävätkö nuoret kyseisiä palveluja asuinkunnassaan.

Ensimmäisessä osiossa kysyttiin julkisen sektorin palveluiden käytöstä. Kunnallisiin palveluihin katsottiin kuuluvan muun muassa terveydenhoito, koulu- tai oppilasterveydenhuolto, sosiaalipalvelut, kulttuuripalvelut, kirjasto- ja mediapalvelut, liikuntapalvelut, vapaa-aikapalvelut sekä nuorten vaikutusryhmät. Vastaajia pyydettiin arvioimaan kuinka paljon he käyttävät kyseisiä palveluja sekä onko niitä kotipaikkakunnalla riittävästi tarjolla. Toisessa osiossa kysyttiin viranomaispalvelujen käytöstä ja riittävyydestä kotikunnassa. Viranomaispalveluiksi eriteltiin esimerkiksi opintotuki ja sen hakeminen Kelalta, työvoimapalvelut, terveys- ja sosiaaliturva, poliisipalvelut, lainopilliset palvelut sekä asevelvollisuus- ja siviilipalveluasiat. Lisäksi kysyttiin edellä mainittujen palvelujen ensisijaista asiointitapaa.

Seuraavaksi käsiteltiin seurojen ja järjestöjen järjestämien palvelujen käyttöä ja tarjontaa. Seurojen ja järjestöjen palveluja ovat esimerkiksi erilaiset liikuntapalvelut, kulttuuripalvelut, harrastepiirit, perhepalvelut, yhteiskunnallinen vapaaehtoistoiminta, iltapäivätoiminta, vaikuttamistoiminta ja poliittinen toiminta. Kyselyssä kysyttiin myös seurakuntien ja kirkkojen palveluiden käytöstä ja riittävyydestä. Seurakuntien ja kirkon järjestämiin palveluihin kuuluivat muun muassa liikuntakerhot, hengellinen toiminta, vapaaehtoistoiminta, kirkollisiin juhliin liittyvä toiminta, rippikoulutoiminta sekä kirkon nuorisotyö.

Viidenteen palveluryhmään luokiteltiin kaupalliset palvelut, kuten yksityiset terveyspalvelut ja hammashoito, yksityiset kulttuuripalvelut, kulutukseen liittyvät tavarapalvelut, päivittäistavarakauppa ja verkkokauppa. Myös näistä kaikista kysyttiin vastaajan käyttöastetta ja kotipaikkakunnan tarjontaa.

Lisäksi kyselyssä haluttiin selvittää palveluiden kehittämisestä ja käyttökokemuksista. Viimeisessä osiossa kysyttiin, puuttuiko nuorten mielestä heidän asuinpaikaltaan sellaisia palveluita, joita he haluaisivat käyttää. Kysyttiin myös, millä tavoin paikkakunnan palveluita mahdollisesti voisi kehittää. Nuoret saivat myös arvioida omia vaikutusmahdollisuuksiaan tarjottaviin palveluihin. Lopuksi tiedusteltiin, miten nuorten mielestä asuinpaikkakunta pärjäisi vertailussa muiden kuntien kanssa parhaiden palveluiden suhteen.

Taustamuuttujia tutkimuksessa olivat ikä, sukupuoli, koulutusaste, asuinpaikka, perhemuoto sekä äidin ja isän koulutusasteet.

Keywords

Itä-Suomi; alueellisuus; asuinympäristö; julkiset palvelut; järjestötoiminta; kehittäminen; käyttäjäkokemus; nuoret; palvelut; seurakuntatyö; vaikuttaminen

Topic Classification

Series

Itä-Suomen nuorisopuntarit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Mikkelin ammattikorkeakoulu. Kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaalialan laitos

Time Period Covered

2014 – 2015

Collection Dates

2014 – 2015

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi, Itä-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15-25-vuotiaat Itä-Suomessa asuvat nuoret

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: ositettu ryväsotanta

Kyselyyn vastasivat Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan nuoret. Kysely toteutettiin otantana alueen peruskoulujen 9. luokissa, toisen asteen oppilaitoksissa, kansanopistoissa, nuorten työpajoilla, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa. Vastaajia oli yhteensä 1711.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Aineistosta on poistettu asuinkuntamuuttujat q4 ja bv1. Aineistoon on jätetty asuinpaikan tyyppiä, maakuntaa ja liitoskuntaa kuvaavat taustamuuttujat, jotka eivät sisälly kyselylomakkeeseen.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Mikkelin ammattikorkeakoulu: Itä-Suomen nuorisopuntari 2014-2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-09-02). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3076

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Anttonen, Elisa & Eriksson, Susan & Liikanen, Veli & Penttinen, Pekka & Ronkainen, Jussi (2015). "On hyvä, että täällä edes jotain on". Nuorten näkemykset Itä-Suomen palveluista. Itä-Suomen nuorisopuntari 2015. Toim. Eriksson, Susan. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu. Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (Juvenia).

Related Publications Tooltip

Anttonen, Elisa & Eriksson, Susan & Liikanen, Veli & Penttinen, Pekka & Ronkainen, Jussi (2015). "On hyvä, että täällä edes jotain on". Nuorten näkemykset Itä-Suomen palveluista. Itä-Suomen nuorisopuntari 2015. Toim. Eriksson, Susan. Mikkeli: Mikkelin ammattikorkeakoulu. Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus (Juvenia).

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.