FSD3083 Vapaa-ajan asuminen Suomessa: väestökysely 2012

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Vapaa-ajan asuminen Suomessa: väestökysely 2012

Aineistonumero

FSD3083

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3083

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Pitkänen, Kati (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
  • Hiltunen, Mervi J. (Itä-Suomen yliopisto)
  • Hall, C. Michael (Itä-Suomen yliopisto)
  • Paloniemi, Riikka (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
  • Rehunen, Antti (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
  • Rinne, Janne (Suomen ympäristökeskus (SYKE))
  • Strandell, Anna (Suomen ympäristökeskus (SYKE))

Muut tekijät

  • Adamiak, Czeslaw (Itä-Suomen yliopisto)
  • Vepsäläinen, Mia (Itä-Suomen yliopisto)

Sisällön kuvaus

Itä-Suomen yliopiston, Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ja Metsäntutkimuslaitoksen toteuttamassa aineistossa kartoitetaan suomalaisten vapaa-ajan asumista vuonna 2012. Kyselyn teemoja ovat muun muassa asumisen ympäristöt ja vapaa-ajan asuntojen käyttöön liittyvät tekijät. Tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia (SA 255424).

Kyselylomakkeen aluksi tiedusteltiin vastaajan taustatietoja ja vakituista asumista. Vakituiseen asumiseen liittyen kysyttiin asunnon tyyppiä, omistusmuotoa, kokoa ja asumisvuosia sekä muuttosuunnitelmia. Lisäksi tiedusteltiin, kuinka usein vastaaja on yöpynyt vapaa-ajalla kodin ulkopuolella, mitä majoitusmuotoja hän on käyttänyt ja missä paikoissa yöpynyt.

Lomakkeen seuraava osio käsitteli vastaajan mahdollisuuksia käyttää vapaa-ajan asuntoa. Kysyttiin muun muassa aikomuksista hankkia vapaa-ajan asuntoa, vapaa-ajan asunnon tyyppiä, sen rakennettua ja luonnonympäristöä sekä pinta-alaa ja varustetasoa. Haluttiin myös tietää, kuinka usein ja kuinka monta yötä vastaaja viettää aikaa vapaa-ajan asunnolla kuukausittain, mitä kulkuvälineitä hän käyttää sekä etäisyyttä vakituiselta asunnolta. Lisäksi kartoitettiin syitä vapaa-ajan asunnon käyttöön sekä erilaisten palveluiden tärkeyttä. Kysymyksiin oli mahdollista vastata kahden eniten käyttämänsä vapaa-ajan asunnon osalta.

Viimeisessä osiossa vertailtiin vakituisen ja vapaa-ajan asuntojen ympäristöjä. Tiedusteltiin kummankin asunnon osalta, kuinka tärkeänä vastaaja pitää esimerkiksi sitä, että saa olla perheen tai ystävien kanssa, pääsee irtautumaan arjesta ja laitteista, saa liikkua luonnossa ja kalastaa tai metsästää, asunto on hyvin varusteltu ja asuminen ympäristöystävällistä, ympäristö on turvallinen ja lapsi- ja lemmikkiystävällinen, liikenneyhteydet ovat hyvät tai työpaikka, koulu tai palvelut ovat lähellä. Lopuksi pyydettiin arvioimaan esimerkiksi liikenteen ja viheralueiden määrää vakituisen ja vapaa-ajan asuntojen ympäristöissä sekä vapaa-ajan asumisen ympäristövaikutuksia.

Aineistossa ovat taustamuuttujina vastaajan sukupuoli ja syntymävuosi, puolison syntymävuosi, täysi-ikäisten ja alle 18-vuotiaiden määrä kotitaloudessa, kotipaikkakunnan tilastollinen kuntaryhmitys ja maakunta sekä syntymämaa, koulutus, asema ja kotitalouden yhteenlaskettu bruttovuositulo.

Asiasanat

asuinympäristö; asuminen; kulkuneuvot; luonnonympäristö; majoitus; mökkeily; paikallisyhteisöt; palvelut; rakennettu ympäristö; vapaa-ajan asukkaat; vapaa-ajan asunnot; vapaa-ajan asunnot; vapaa-ajantoiminnat

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Itä-Suomen yliopisto. Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos
  • Suomen ympäristökeskus
  • Metsäntutkimuslaitos

Ajallinen kattavuus

2012

Aineistonkeruun ajankohta

2012-10-01 – 2012-10-31

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

15 - 85-vuotiaat Suomen kansalaiset Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Kysely lähetettiin 4000 Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmästä satunnaisotannalla poimitulle 15 - 85-vuotiaalle Suomen kansalaiselle Manner-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Vastaajien kotiosoitteeseen postitettiin suomen- ja ruotsinkielinen kyselylomake. Kyselystä lähetettiin muistutus kuukauden kuluttua. Vastauksia saatiin 1189 kappaletta.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Vastausprosentti

29,7

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

372 muuttujaa ja 1189 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Muuttujan q8 avovastauksista luokiteltu vaihtoehto "asumisoikeus-/osaomistusasunto". Kotipaikkakuntamuuttuja on tietosuojasyistä karkeistettu arkistoinnin yhteydessä kahteen muuttujaan: kotipaikkakunnan tilastollinen kuntaryhmitys ja maakunta. Lisäksi arkistoidessa on pudotettu pois vapaa-ajan asuntojen postinumeromuuttujat sekä "Syntymämaa: Muu, mikä?" -muuttuja.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Pitkänen, Kati (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Hiltunen, Mervi J. (Itä-Suomen yliopisto) & Hall, C. Michael (Itä-Suomen yliopisto) & Paloniemi, Riikka (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Rehunen, Antti (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Rinne, Janne (Suomen ympäristökeskus (SYKE)) & Strandell, Anna (Suomen ympäristökeskus (SYKE)): Vapaa-ajan asuminen Suomessa: väestökysely 2012 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2016-07-26). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3083

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Adamiak, Czeslaw & Vepsäläinen, Mia & Strandell, Anna & Hiltunen, Mervi & Pitkänen, Kati & Hall, Michael & Rinne, Janne & Hannonen, Olga & Paloniemi, Riikka & Åkerlund, Ulrika (2015). Vapaa-ajan asuminen Suomessa. Asukas- ja kuntakyselyn tuloksia vapaa-ajan asumisen nykytilasta ja kehittämistarpeista [verkkodokumentti]. http://hdl.handle.net/10138/155089 [viitattu 9.8.2016].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Adamiak, Czeslaw & Vepsäläinen, Mia & Strandell, Anna & Hiltunen, Mervi J. & Pitkänen, Kati & Hall, C. Michael & Rinne, Janne & Hannonen, Olga & Paloniemi, Riikka & Åkerlund, Ulrika (2015). Vapaa-ajan asuminen Suomessa. Asukas- ja kuntakyselyn tuloksia vapaa-ajan asumisen nykytilasta ja kehittämistarpeista [verkkodokumentti]. http://hdl.handle.net/10138/155089 [viitattu 9.8.2016].

Adamiak, Czeslaw & Hall, C. Michael & Hiltunen, Mervi J. & Pitkänen, Kati (2016). Substitute or addition to hypermobile lifestyles? Second home mobility and Finnish CO2 emissions. Tourism Geographies 18(2), 129-151. doi:10.1080/14616688.2016.1145250

Hiltunen, Mervi J. & Pitkänen, Kati & Halseth, Greg (2015). Environmental perceptions of second home tourism impacts in Finland. Local Environment. DOI: 10.1080/13549839.2015.1079701

Hiltunen, Mervi J. & Rehunen, Antti (2014). Second home mobility in Finland: Patterns, practices and relations of leisure oriented mobile lifestyle. Fennia - International Journal of Geography 192(1), 1-22. DOI: 10.11143/8384

Pitkänen, Kati (2013). Vapaa-ajan asumisen muutos nostaa esille tarpeen tarkastella asumisen monipaikkaisuutta. Hyvinvointikatsaus 2013(2), Tilastokeskus.

Pitkänen, Kati & Puhakka, Riikka & Semi, Jussi & Hall, C. Michael (2014). Generation Y and second homes. Continuity and change in Finnish outdoor recreation. Tourism Review International 18(3), 207-221. DOI: 10.3727/154427214X14101901317273

Strandell, Anna & Hall, C. Michael (2015). Impact of the residential environment on second home use in Finland - Testing the compensation hypothesis. Landscape and Urban Planning 133, 12-23. doi:10.1016/j.landurbplan.2014.09.011

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.