FSD3085 Nuorisobarometri 2015

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Nuorisobarometri 2015

Dataset ID Number

FSD3085

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3085

Data Type

Quantitative

Authors

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Abstract

Nuorisobarometrin teemana vuonna 2015 oli nuorten ajanhallinta. Kysymykset käsittelivät harrastuksia, arjen hallintaa, nukkumiseen käytettyä aikaa, tulevaisuutta, rahan puutetta ja tulonlähteitä.

Vastaajilta kysyttiin yksinäisyyden tuntemuksista, ystävistä, vapaa-ajan vietosta sekä kuulumisesta erilaisiin yhteisöihin. Tiedusteltiin myös, millaiseksi vastaajat muistavat kotinsa ollessaan peruskouluikäisiä sekä esitettiin määreitä ja pyydettiin kertomaan, miten ne kuvasivat vastaajan tämänhetkistä kotia ja kodin ilmapiiriä.

Kysyttiin myös tupakan, alkoholin ja huumeiden käytöstä sekä rahapelien pelaamisesta. Haluttiin myös tietää, oliko näillä ollut vaikutuksia vastaajan ihmissuhteisiin, terveyteen, opintoihin, työhön tai taloudelliseen tilanteeseen.

Vastaajien ruokailutottumuksia kartoitettiin erilaisilla väittämillä ja kysymällä, kuinka paljon eri tahot vaikuttivat vastaajien ruokailutottumusten terveellisyyteen. Lisäksi kysyttiin, kuinka tyytyväisiä vastaajat olivat vapaa-aikaansa, ihmissuhteisiinsa, fyysiseen ja psyykkiseen terveydentilaansa, ulkonäköönsä ja elämäänsä kaiken kaikkiaan.

Taustamuuttujia olivat sukupuoli, ikä, äidinkieli, äidin ja isän koulutustaso, opiskelu tällä hetkellä, suoritetut tutkinnot, palkkatyöhön osallistuminen sekä työttöminä olevien työttömyysjakson pituus. Lisäksi taustamuuttujiin sisältyi useita asuinpaikkaa ja asuinolosuhteita kuvaavia kysymyksiä.

Keywords

alkoholi (päihteet); arki; harrastukset; huumeiden käyttö; kulutusluotot; maksuhäiriöt; ruokailu; toimeentulo; tukimuodot; tulevaisuus; tupakka; tyytyväisyys; uni; yksinäisyys; ystävät

Topic Classification

Series

Nuorisobarometrit

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Taloustutkimus Oy

Time Period Covered

2015

Collection Dates

2014-12 – 2015-02

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Suomessa asuvat 15 - 29-vuotiaat nuoret (excluding Ahvenanmaa)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Väestötietojärjestelmästä poimittiin satunnaisotannalla 27 500 henkilön näyte Suomessa asuvista 15 - 29-vuotiaista. Näistä suomenkielisiä oli 21 712, ruotsinkielisiä 1 288, saamenkielisiä 1 ja muun kielisiä 4 499. Puhelinnumerot löydettiin kaiken kaikkiaan 15 001 näytteessä olleelle henkilölle. Näistä suomenkielisiä oli 12 927, ruotsinkielisiä 828 ja muun kielisiä 1 246.

15 001 henkilön puhelinnumeronäytteestä vääriä numeroita oli 523 (mm. faksit, modeemit) ja kiintiöön kuulumattomia 13. Toiseen ajankohtaan sovittuja soittoja, joita ei lopulta enää tarvittu vastaajamäärätavoitteiden tultua täyteen, oli 349. Kun nämä vähennetään puhelinnumerollisesta näytteestä, saadaan lopullisen näytteen kooksi 14 116 henkilöä.

Näistä tehtiin yhteensä 1 894 loppuunvietyä haastattelua. 5 436:een ei koskaan saatu yhteyttä. 50 numeroa oli joka yhteydenottokerta varattu. 123 tapauksessa vastaaja katkaisi puhelun välittömästi vastattuaan. Kaiken kaikkiaan 6 582 vastaajaa kieltäytyi haastattelusta.

Yleisimmät syyt kieltäytymiseen olivat ajanpuute (3 119), liian pitkä kysely (52) ja se, ettei tutkimus kiinnostanut tai huvittanut (3 131). Nuoria, jotka eivät periaatteessa osallistu kyselyihin, oli 41, sairaana oli 3, ja muun syyn takia kieltäytyi 236.

Collection Mode

Puhelinhaastattelu

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

22,3

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

196 variables and 1894 cases.

Data Version

2.0

Completeness of Data and Restrictions

Vastausprosentti on laskettu toteutuneiden haastattelujen osuutena kaikista haastatteluyrityksistä (eli toteutuneet + kieltäytyneet), joka oli 1894 / (1894 + 6582) * 100 % = 22,3 %. Vastausprosentin laskeminen on puhelinhaastattelujen tapauksessa tulkinnanvaraista.

Weighting

Aineistossa on painomuuttuja, joka painottaa aineiston sukupuolen, iän ja suuralueen mukaan.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Nuorisobarometri 2015 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3085

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Arjen jäljillä. Nuorisobarometri 2015 (2016). Toim. Myllyniemi, Sami [verkkodokumentti]. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisoasiain neuvottelukunta & Nuorisotutkimusverkosto. http://issuu.com/tietoanuorista/docs/nuorisobarometri_2015_issuu [viitattu 1.2.2016].

Related Publications Tooltip

Arjen jäljillä. Nuorisobarometri 2015. Toim. Myllyniemi, Sami. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta.

Huotari, Matti (2016). Lukion tilastomatematiikan opetuksesta GeoGebra-ohjelman avulla. Helsinki: Helsingin yliopisto. Matematiikan lopputyö.

Mäkinen, Jaakko (2017). Miten tähdeksi kasvetaan? Lapsuus ja nuoruus suomalaisten jalkapallotähtien elämäkerroissa 1995-2015. Turku: Turun yliopisto. Kulttuurihistorian pro gradu -tutkielma.

Pulkka, Outi (2017). Nuorten aikuisten kiintymystyylin yhteys sosiaalisiin suhteisiin. Kuopio: Itä-Suomen yliopisto. Sosiaalipsykologian pro gradu -tutkielma.

Sistonen, Laura (2017). Tuhansien murheellisten lainojen maa : nuorten velkaantumisen laajuus, siihen johtaneet syyt ja vanhempien taloudellisen avun laajuus. Turku: Turun yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. URN:NBN:fi-fe2017120455249

Varjola, S. 2021. Lastensuojelutaustaisten nuorten taloudellinen toimintakyky. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Pro gradu -tutkielma. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202106153752

Keski-Orvola, Laura (2022). Lastensuojelukontaktin ja perhetaustan yhteys koulukiusatuksi joutumiseen. Sosiaalityön maisterintutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.