FSD3096 Nuorten mediaosallistuminen Argentiinassa, Egyptissä, Suomessa ja Intiassa 2009-2011

The dataset is (B) available for research, teaching and study.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Nuorten mediaosallistuminen Argentiinassa, Egyptissä, Suomessa ja Intiassa 2009-2011

Dataset ID Number

FSD3096

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3096

Data Type

Quantitative

Authors

  • Kotilainen, Sirkku (Jyväskylän yliopisto)

Abstract

Aineiston tarkoituksena on kartoittaa nuorten mediaosallistumista. Nuorilta kysyttiin muun muassa median henkilökohtaisesta, sosiaalisesta ja julkisesta käytöstä sekä medialukutaidosta.

Aluksi vastaajilta tiedusteltiin, mitä mediavälineitä heillä on mahdollisuus käyttää kotona tai jossain muualla. Näihin välineisiin lukeutuivat esimerkiksi lehdet, radio, televisio, musiikkisoittimet, pelikonsolit, tietokone ja kännykkä. Lisäksi kysyttiin, kuinka usein vastaajat käyttävät näitä mediavälineitä. Tiedusteltiin myös mielipiteitä erilaisiin mediankäyttöön liittyviin väittämiin, jotka koskivat muun muassa mediataitoja, perheen mediankäytön sääntöjä, kiinnostusta mediasisältöjä kohtaan sekä faniutta.

Seuraavaksi kysyttiin, mitä medioita nuoret käyttävät etsiäkseen tietoa eri tarkoituksia varten, kuten koulutehtäviin, harrastuksiin, käytännön asioihin, ajankohtaisiin asioihin, murrosikään sekä tuotteisiin ja palveluihin liittyen. Lisäksi pyydettiin kertomaan, käyttävätkö nuoret tiettyjä mediavälineitä viettääkseen aikaa perheensä, kavereidensa, seurustelukumppaninsa tai virtuaalisten ystäviensä kanssa tai ottaakseen näihin yhteyttä.

Nuorilta kysyttiin myös muun muassa yhteiskunnallisia asioita, politiikkaa, kulttuuria, ympäristöasioita ja ihmisoikeuskysymyksiä koskevien mielipiteiden julkaisemisesta mediassa, kuten lehdissä, televisiossa, videoilla, radiossa, internetin keskusteluryhmissä, yhteisöpalveluissa tai muilla sivuistoilla tai puhelimen kautta. Nuorilta kysyttiin vielä, olisivatko he halunneet julkaista mielipiteitään enemmän kuin olivat tähän mennessä julkaisseet ja miksi julkaiseminen oli jäänyt haluttua vähemmälle. Mielipiteiden julkaisemisen lisäksi tiedusteltiin, julkaisevatko nuoret omia (luovia) tuotoksiaan, kuten tekstejä, musiikkia, piirustuksia, videoita tai tietokoneohjelmia esimerkiksi jossakin edellä luetelluista medioista. Lisäksi haluttiin saada selville, ovatko vastaajat julkaisseet mielipiteitään mediassa erilaisin keinoin, kuten kirjoittamalla lehtijuttuja, nettiadresseja tai blogia, tekemällä ohjelmia radioon tai televisioon tai julkaisemalla videoita esimerkiksi Youtubessa.

Medialukutaitoon liittyen kartoitettiin nuorten mielipiteitä muun muassa lehtiuutisten, televisio-ohjelmien, internetsivujen ja mainosten luotettavuudesta ja todenmukaisuudesta. Lisäksi pyydettiin mielipiteitä esimerkiksi siitä, tulisiko mediassa olla enemmän esillä nuorten elämää käsitteleviä aiheita ja siitä, antaako media usein väärän kuvan vieraista maista ja kulttuureista.

Seuraavaksi nuorilta kysyttiin, seuraavatko he eri aihepiirejä asia- ja fiktiivisessä mediassa, sekä keskustelevatko he aiheista muiden ihmisten kanssa. Aihepiireiksi lueteltiin muun muassa uutiset, politiikka ja yhteiskunta, ympäristö- ja ihmisoikeuskysymykset, urheilu ja kuntoilu, kauneus ja muoti, taide, tiede, historia, teknologia sekä julkisuuden henkilöt. Lisäksi tiedusteltiin, rajoittavatko tietyt tahot, kuten poliittiset vallanpitäjät, uskonto, koulu, perhe tai ystävät vastaajien mediankäyttöä.

Lopuksi kartoitettiin nuorten internetin käyttöä: kuinka usein he käyttävät internetiä eri paikoissa, kuten kotona, koulussa, kaverin luona, julkisessa paikassa tai kännykän kautta, sekä kuinka usein he käyttävät internetiä esimerkiksi etsiäkseen tietoa eri asioista, käyttääkseen sähköpostia, pikaviestiohjelmia tai yhteisöpalveluita, pelatakseen pelejä tai katsoakseen videoita tai elokuvia. Viimeisenä haluttiin vielä saada selville, kuinka usein nuoret käyttävät kännykkää esimerkiksi puheluihin, tekstiviesteihin, pelaamiseen, musiikin kuunteluun, internetin käyttöön tai videoiden katsomiseen.

Taustamuuttujina aineistossa ovat muun muassa ikä, sukupuoli, maa, asuinalueen tyyppi, vanhempien ammatit sekä etninen ryhmä ja kotona puhuttu kieli.

Keywords

internet; joukkoviestimet; matkapuhelimet; media; mediakasvatus; medialukutaito; mediankäyttö; mediataidot; nuoret; sosiaaliset suhteet; teknologia; tiedonhankinta; vuorovaikutus

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Data Collector

  • Kotilainen, Sirkku (Jyväskylän yliopisto)

Time Period Covered

2009 – 2011

Collection Dates

2009 – 2011

Nation

Suomi, Argentiina, Egypti, Intia

Geographical Coverage

Suomi, Argentiina, Egypti, Intia

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

11 - 18-vuotiaat Suomessa, Argentiinassa, Egyptissä ja Intian Gujaratissa asuvat nuoret

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Kustakin maasta valittiin pääkaupunki ja yksi maaseutukunta. Intiassa tämä valinta tehtiin kuitenkin vain Gujaratin osavaltiossa. Jokaisesta maasta oli tavoitteena saada tietty määrä ikähaarukkaan kuuluvia vastaajia.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

860 variables and 4367 cases.

Data Version

1.0

Completeness of Data and Restrictions

Arkistoidessa on myös tietosuojasyistä poistettu alkuperäisiä havaintotunnisteita kuvaavat muuttujat, asuinalueeseen liittyvä avomuuttuja (q26), vanhempien ammatteja koskevat avomuuttujat (q30, q31) sekä etnisiä ryhmiä ja kieliä koskevat avomuuttujat (q32, q33, q34). Vanhempien ammattitiedot löytyvät tutkijoiden luokittelemista ammattimuuttujista (q30, q31). Lisäksi aineistoon jätetyistä avovastauksista on anonymisoitu kohtia, ja ne on merkitty hakasulkein.

Egyptin osalta osa kysymyksistä on tallennettu erilliseen muuttujaan. Arkistoinnin yhteydessä osa näistä (q14c, q14d, q15a, q15v, q22l, q22q) poistettiin aineistosta epäselvien selitteiden vuoksi. Aineistoon jätettiin ne Egyptiä koskevat muuttujat (q12b, q12d, q12g, q12i, q23b-q23f), joista oli saatavilla kyselylomakkeen mukaiset kysymystekstit. Lisäksi kysymyksen q32 vaihtoehtoja ei Argentiinan osalta suomennettu tulkinnasta johtuvien ongelmien vuoksi.

Weighting

Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa, joista toinen liittyy koko aineistoon ja toinen Suomen osuuteen. Painomuuttujista ei ole saatavilla lisätietoa.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Kotilainen, Sirkku (Jyväskylän yliopisto): Nuorten mediaosallistuminen Argentiinassa, Egyptissä, Suomessa ja Intiassa 2009-2011 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-05-15). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3096

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Pathak-Shelat, Manisha & Kotilainen, Sirkku & Hirsjärvi, Irma (2015). A Polycentric Approach to Comparative Research: Reflections on an International Youth. Media Participation Study. Journal of Children and Media, 9:3, 386-393, DOI: 10.1080/17482798.2015.1053645

Kotilainen, Sirkku & Suoninen, Annikka (2014) "Youth media participation: global perspectives", Communication Management Quarterly CM, 29:8 (2014), 37-60 DOI: 10.5937/comman1329037K

Pathak-Shelat, Manisha & Kotilainen, Sirkku (2015) "Media and Information Literacies and the Well-being of Young People: Comparative perspectives" in Kotilainen, S. & Kupiainen, R. (eds.) Reflections on Media Education Futures: Contributions to the Conference Media Education Futures in Tampere, Finland 2014. Gothenburg: Nordicom, pp. 147-158.

Kotilainen, Sirkku & Suoninen, Annikka (2013) "Cultures of Media and Information Literacies among the Young. South-North Viewpoints" in Carlsson, U. & Culver, S.H. (eds.) Media and Information Literacy and Intercultural Dialogue, MILID Yearbook 2013, Gothenburg: Nordicom, pp. 141-162.

Kotilainen, Sirkku, Suoninen, Annikka, Hirsjärvi, Irma, Kolomainen, Saara (2011) "Youngsters' Expressions of Responsible Citizenship through Media Diaries", in Feilitzen, C. (ed.) Yearbook 2011, Gothenburg: Nordicom, pp. 213-225.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.