FSD3129 Lasten ja nuorten vapaa-aika 2016

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Lasten ja nuorten vapaa-aika 2016

Aineistonumero

FSD3129

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3129

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora)
  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto

Sisällön kuvaus

Lasten ja nuorten vapaa-aika 2016 haastattelututkimuksessa kerättiin tietoja lasten ja nuorten vapaa-ajasta, median käyttötavoista ja liikunnasta. Tutkimus on jatkoa aiemmin Nuorten vapaa-aikatutkimuksen nimellä kulkeneelle tutkimukselle, jonka nimi päivitettiin Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimukseksi kohderyhmän alaikärajan laskemisen vuoksi.

Aluksi esitettiin kysymyksiä lapsen tai nuoren vanhemmille tai huoltajille. Kysymykset käsittelivät kotitalouden rakennetta, sisarusten lukumäärää ja ikää sekä ketä kotitalouteen kuuluu. Tässä yhteydessä kysyttiin myös vanhempien tai huoltajien koulutustasoa.

Seuraavaksi kysymykset käsittelivät lapsen tai nuoren median käyttöä ja liikuntaa. Näihin kysymyksiin vastasivat alle 15-vuotiaiden vanhemmat tai huoltajat ja yli 15-vuotiaat itse.

Tämän jälkeen lapset tai nuoret vastasivat kysymyksiin itse. Kysymykset käsittelivät vapaa-ajan määrää, harrastuksia, seurassa, kerhossa tai yhdistyksissä toimimista ja median käyttöä. Kysyttiin myös, mitä erilaisia laitteita lapsilla tai nuorilla oli käytössään vapaa-ajalla, kuinka usein he näitä käyttivät ja mihin tarkoituksiin. Lisäksi kysyttiin, millaisiin eri tarkoituksiin internetia käytettiin.

Seuraavaksi kysymykset käsittelivät yhteydenpitoa ja yhteisöllisyyttä. Kysyttiin ystävien määrää, missä ystäviin on tutustuttu sekä median käytöstä yhteydenpitoon sukulaisten ja ystävien kanssa. Kysyttiin myös, kuinka usein vastaajat tapasivat ystäviään kasvokkain.

Liikuntaa käsittelevissä kysymyksissä kysyttiin kaikesta vapaa-ajalla tapahtuvasta liikunnasta, ei pelkästään erilaisista urheilulajeista. Kysyttiin, harrastaako vastaaja mitä tahansa liikuntaa ja kuinka usein sekä mitä liikuntamuotoja harrastetaan ja olisiko vastaajalla joku mieluisa liikuntalaji, mitä hän haluaisi harrastaa. Tiedusteltiin myös syitä olla harrastamatta liikuntaa.

Lopuksi vastaajia pyydettiin arvioimaan tyytyväisyyttään elämän eri osa-alueisiin.

Taustamuuttujina olivat muun muassa ikä luokiteltuna, maakunta, sukupuoli, kieli, perhemuoto, vanhempien tai huoltajien koulutustaso, kotitalouden rakenne, asuinpaikan tyyppi, opiskelutilanne, työssä käynti ja korkein suoritettu tutkinto.

Asiasanat

harrastukset; internet; lapset (ikäryhmä); liikunta; mediankäyttö; nuoret; sosiaaliset suhteet; vapaa-aika; vapaa-ajantoiminnat; ystävät

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Feedback Group Oy

Tuottajat

  • Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto
  • Nuorisoasiain neuvottelukunta
  • Valtion liikuntaneuvosto

Ajallinen kattavuus

2016

Aineistonkeruun ajankohta

2015-06

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

7 - 29-vuotiaat Suomessa asuvat suomea tai ruotsia puhuvat lapset ja nuoret (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Otos tehtiin Väestörekisterikeskuksessa satunnaisotantana ja tiedonkeruun toteutti Feedback Group Oy. Henkilökohtaiset haastattelut ja ruotsinkieliset puhelinhaastattelut toteutti Norstat Finland Oy.

10 - 29-vuotiaat haastateltiin puhelimitse, 7 - 9-vuotiaat henkilökohtaisin haastatteluin. 15 - 29-vuotiaissa tavoiteltiin suoraan nuorta, alle 15-vuotiaissa puolestaan tavoiteltiin vastaajan vanhempaa haastatteluluvan saamiseksi ja haastatteluajan sopimiseksi.

Puhelinhaastatteluja varten 10 - 29-vuotiaiden ikäryhmässä väestötietojärjestelmästä poimittiin näyte, josta puhelinnumero yhdistettiin 11.680 henkilöön. Puhelujen määrä eri numeroihin oli 8 256. Näistä 3 628 ei tavoitettu ja 87 tapauksessa numero ei toiminut. Puhelimitse tavoitettiin yhteensä 4 541 henkilöä, joista 3 496 (77 %) kieltäytyi haastattelusta ja 1 045 (23 %) antoi haastattelun.

Keruumenetelmä

Puhelinhaastattelu

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

2.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuussyistä ikä-muuttuja on luokiteltu ja kunta-muuttuja poistettu aineistosta.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Nuorisoasiain neuvottelukunta (Nuora) & Nuorisotutkimusseura: Lasten ja nuorten vapaa-aika 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 2.0 (2018-07-09). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3129

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Media hanskassa. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016 mediasta ja liikunnasta (2016). Toim. Merikivi, Jani & Myllyniemi, Sami & Salasuo, Mikko. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta & Valtion liikuntaneuvosto. Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan julkaisuja 55.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Media hanskassa. Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimus 2016 mediasta ja liikunnasta (2016). Toim. Merikivi, Jani & Myllyniemi, Sami & Salasuo, Mikko. Helsinki: Opetus- ja kulttuuriministeriö & Nuorisotutkimusverkosto & Nuorisoasiain neuvottelukunta & Valtion liikuntaneuvosto. Valtion nuorisoasiain neuvottelukunnan julkaisuja 55.

Takalahti, Iida (2020). Lasten ja nuorten käyttämän media-ajan yhteys viikoittaisen liikunnan määrään (2020). Matematiikan kandidaatin tutkielma. Oulu: Oulun yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-202101201048

Mäki, Juho (2021). Fyysisen aktiivisuuden yhteys elämäntyytyväisyyteen ja koettuun terveyteen toisen asteen opiskelijoilla. Kasvatustieteen kandidaatintutkielma. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto.

Litja, Nina (2023). Elämäntyytyväisyys 10-29-vuotiailla suomalaisilla elämän eri osa-alueiden ja liikunnan näkökulmasta. Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma. Turku: Turun yliopisto. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023031531787

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.