FSD3167 Ammatillisten opettajien näkemyksiä osaamisperusteisesta koulutuksesta 2017

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Ammatillisten opettajien näkemyksiä osaamisperusteisesta koulutuksesta 2017

Aineistonumero

FSD3167

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3167

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto)

Muut tekijät

  • Tutkimus toteutettu osana TAMK:n (Tampereen ammattikorkeakoulun) ammatillisen opettajakoulutuksen järjestämää Tutkesta toimintaan -koulutusprojektia.

Sisällön kuvaus

Kysely on tehty osana pro gradu -tutkielmaa ja toteutettu osana TAMK:n (Tampereen ammattikorkeakoulun) ammatillisen opettajakoulutuksen järjestämää Tutkesta toimintaan -koulutusprojektia. Tutkimuksella kartoitettiin, miten toisen asteen ammatilliset opettajat kokevat osaamisperusteiseen ajatteluun siirtymisen vaikuttaneen koulutuksen toteuttamiseen.

Kyselyn alussa kyseltiin yleisesti osaamisperusteisuudesta; muun muassa sitä, miten käsite mielletään, kuinka paljon se näkyy omassa organisaatiossa ja onko sillä ollut vaikutusta omaan työtaakkaan sekä onko omien työtehtävien vaatimuksiin vastaaminen edelleen mahdollista. Seuraavaksi kyselyssä esitettiin väitteitä liittyen opintojen henkilökohtaistamiseen sekä joustavuuteen. Opettajilta kysyttiin lisäksi, miten henkilökohtaistaminen näkyy työn arjessa ja kysyttiin mielipidettä joustavuuden sekä henkilökohtaistamisen merkityksestä tulevaisuuden työelämässä.

Seuraavaksi kyselyssä siirryttiin esittelemään väittämiä ammatillisen koulutuksen opettajuudesta ja sen muutoksista. Lisäksi vastaajia pyydettiin kuvailemaan, minkälaista osaamisperusteinen opettaminen on ja onko opettajan roolissa tapahtunut muutos osaamisperusteiseen koulutukseen siirryttäessä.

Seuraavaksi vastaajia pyydettiin arvioimaan erilaisia väittämiä osaamisperusteisesta arvioinnista, esimerkiksi 'Osaamisperusteinen arviointi on yksinkertaista'. Vastaajia pyydettiin lisäksi arvioimaan omin sanoin, miten osaamisperusteisuuteen siirtyminen on vaikuttanut arkisiin työtehtäviin. Lopuksi vastaajille annettiin vielä mahdollisuus kuvailla omin sanoin, miten osaamisperusteisuus on muuttanut suomalaista ammatillista koulutusta.

Taustamuuttujina kyselyssä ovat sukupuoli, ikä, organisaatio, työkokemus vuosina ja toimenkuva.

Asiasanat

ammatilliset opettajat; arviointi; henkilökohtaistaminen; joustavuus; opettajuus; toisen asteen koulutus; työelämälähtöisyys; työelämävalmiudet; työelämään tutustuminen; työn kuormittavuus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto)

Ajallinen kattavuus

2017

Aineistonkeruun ajankohta

2017-02-06 – 2017-03-16

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Satakunta, Tampere

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Satakunnan koulutuskuntayhtymän (Sataedu) ja Tampereen ammattiopiston (Tredun) ammatillisen toisen asteen opettajat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Kokonaisaineisto

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineistosta poistettiin arkistossa muuttujat bv5_2 "Opetettava yhteinen tutkinnon osa tai osat (avo)" ja bv5_3 "Opetettava tutkinnon osa tai osat (avo)", sillä ne sisälsivät kokonaisuuden kannalta liian tunnisteellista tietoa. Muuttujien bv2 "Ikä" ja bv4 "Työkokemus" ääripäät luokiteltiin lisäksi suurempiin ryhmiin, muuttujasta bv1 "Sukupuoli" luokiteltiin vaihtoehto "muu" toisen vaihtoehdon yhteyteen ja muuttujasta bv5_1 "Toimenkuva" luokiteltiin vaihtoehdot "YTO opettaja" ja "Molemmat" samaan vaihtoehtoon, jotta aineisto ei olisi tunnisteellinen. Osa aineiston avovastauksista ei näy datassa kokonaisuudessaan, sillä ne katkeavat 255 merkkiin. Kokonaiset avovastaukset sisältyvät kuitenkin myös erilliseen tekstitiedostoon.

Painokertoimet

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Vähätalo, Lauri (Tampereen yliopisto): Ammatillisten opettajien näkemyksiä osaamisperusteisesta koulutuksesta 2017 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2018-04-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3167

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Vähätalo, Lauri (2017). Osaamisperusteisuus osana uudistuvaa ammatillista koulutusta. Opetushenkilökunnan arvioita osaamisperusteisuudesta. [verkkodokumentti] Tampere: Tampereen yliopisto. Sosiologian pro gradu -tutkielma. http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/102578/1513684872.pdf?sequence=1 [Viitattu 20.4.2018].

Vähätalo, Lauri (2018). Osaamisperusteisuus toisen asteen ammatillisen koulutuksen arjessa. Teoksessa Osaaminen esiin. Ammatillisen koulutuksen reformi ja osaamisperusteisuus (toim. Harri Kukkonen ja Anu Raudasoja). Tampere: Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja A: Tutkimuksia 23. http://www.tamk.fi/web/tamk/-/julkaisu-osaaminen-esiin [Viitattu 20.4.2018].

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.