FSD3181 Päihdetutkimus 2014

The dataset is (D) available only by permission from the data depositor/creator.

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Päihdetutkimus 2014

Dataset ID Number

FSD3181

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3181

Data Type

Quantitative

Authors

  • Karjalainen, Karoliina (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Hakkarainen, Pekka (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Salasuo, Mikko (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)

Abstract

Päihdetutkimus 2014 tutkii suomalaisen aikuisväestön päihteiden käyttöä, niitä koskevia asenteita ja huumepoliittisia mielipiteitä.

Aluksi tutkimuksessa kartoitettiin vastaajien tupakointia kysymällä tupakoinnin säännöllisyydestä sekä nuuskan ja sähkösavukkeiden käytöstä. Seuraavaksi kysyttiin alkoholin käytön yleisyyttä sekä mm. tavallista annosmäärää alkoholikäyttökerralta.

Tutkimuksessa tiedusteltiin huumeisiin liittyviä asenteita kysymällä erilaisia väitekysymyksiä eriasteisesta päihdekäytöstä (esim. Kuinka suuri riski aiheutuu, jos ihmiset polttavat kannabista säännöllisesti?). Edelleen tiedusteltiin vastaajien asenteita tekojen rangaistavuuteen. Lisäksi selvitettiin vastaajien kiinnostusta käyttää erilaisia huumeita siinä tapauksessa, että ne olisivat laillisia.

Kyselyssä selvitettiin myös ihmisten kokemuksia huumeiden näkyvyydestä Suomessa. Vastaajilta kysyttiin mm. tuntevatko he huumeidenkäyttäjiä ja onko heille tarjottu huumeita. Edelleen oltiin kiinnostuneita kuinka helposti vastaajien mielestä erilaisia huumausaineita olisi hankkia. Lisäksi tiedusteltiin mitä, minkä ikäisenä ja kuinka usein vastaajat olivat käyttäneet erilaisia huumausaineita. Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita myös huumeiden käytöstä aiheutuneista ongelmista.

Tutkimuksessa kysyttiin myös lääkkeistä ja niiden väärinkäytöstä. Lisäksi selvitettiin mm. liuottimien käyttöä ja eri päihteiden sekakäyttöä. Dopingaineiden käytöstä oli oma osionsa. Kyselyssä tiedusteltiin yleisiä mielipiteitä huumelainsäädännöstä ja vastaajien kokemasta huumeiden uhasta yhteiskunnassa. Lopuksi tiedusteltiin vastaajien terveydentilasta, liikunnan harrastamisesta ja kokemista terveysongelmista.

Taustamuuttujina oli mm. sukupuoli, ikä, paikkakuntatyyppi, perhetyyppi, koulutus ja työmarkkina-asema.

Keywords

alkoholi (päihteet); doping; huumeet; huumeiden käyttö; kannabis; lääkkeiden väärinkäyttö; päihteet; sekakäyttö; terveydentila; tupakointi

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Data Collector

  • Tilastokeskus

Time Period Covered

2014

Collection Dates

2014-09-04 – 2014-12-12

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15-69-vuotiaat Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt (excluding Ahvenanmaalla asuvat ja laitosväestö)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta

Otos ositettiin iän mukaan 15-39-vuotiaisiin ja 40-69-vuotiaisiin, ja alueen mukaan HSY:n jätevesialueella asuviin ja sen ulkopuolella asuviin.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

50,0

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3512 Päihdetutkimus 2018

Completeness of Data and Restrictions

Aineistoista poistettu seuraavat muuttujat: [vastattu], [ikajako] ja [ika].

Weighting

Aineistossa on kaksi painomuuttujaa, [wcalr] ja [w_analyysi]. Painokertoimet on luotu kalibrointimenetelmällä. Painotuksen aluksi maa jaettiin tutkimuksessa käytetyn maantieteellisen jaon mukaan HSY-alueeseen ja sen ulkopuoliseen alueeseen. Näissä pääositteissa painot estimoitiin erikseen. HSY-alueella painotuksessa käytettiin neljän ikäluokan ja sukupuolen yhteisjakaumaa (4 ikäluokkaa: 15-24, 25-39, 40-54 ja 55-69) sekä vastaajan koulutusastetta, jossa oli viisi luokkaa (eli koulutusasteet 7 ja 8 yhdistetty). Muun maan osalta käytettiin edellä mainittujen muuttujien lisäksi tilastollista kuntaryhmitystä (3 luokkaa). Väestöön korottava paino on nimeltään [wcalr] ja analyysipaino on nimeltään [w_analyysi]. Ne ovat ominaisuuksiltaan identtiset, mutta jälkimmäinen on skaalattu otostasolle (ts. keskiarvo=1 ja summa havaintojen lukumäärä).

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Karjalainen, Karoliina (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Hakkarainen, Pekka (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Salasuo, Mikko (Nuorisotutkimusseura): Päihdetutkimus 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2017-11-03). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3181

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Aineistoa luovutetaan tutkimuskäyttöön (myös pro gradu -tutkielmiin) erillisellä luvalla. Aineistoa ei luovuteta harjoitusmateriaaliksi tutkimusmenetelmäopetukseen, harjoitustöihin tai kandidaatintutkielmiin.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Publications Tooltip

Karjalainen K, Lintonen T, Hakkarainen P. (2017). Illicit drug use is increasing among non-medical users of prescription drugs. Results from population-based surveys 2002-2014. Drug and Alcohol Dependence 2017; 178: 430-434.

Hakkarainen P, Karjalainen K, Ojajärvi A & Salasuo M. (2015). Huumausaineiden ja kuntodopingin käyttö ja niitä koskevat mielipiteet Suomessa vuonna 2014. Yhteiskuntapolitiikka 2015; 80: 319-333.

Hakkarainen P & Karjalainen K. (2017). Pilvee, pilvee. Kannabiksen käyttötavat, käyttäjät ja poliittiset mielipiteet. Yhteiskuntapolitiikka 2017; 82: 19-32.

Karjalainen K, Kuussaari K, Kataja K, Tigerstedt C & Hakkarainen P. Measuring concurrent polydrug use in general populations: A critical assessment. European Addiction Research 2017;23:163-169. https://doi.org/10.1159/000477802

Karjalainen K, Savonen J & Hakkarainen P. 2016. Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet. Huumeaiheiset väestökyselyt Suomessa 1992-2014. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 2/2016. Juvenes Print. Suomen Yliopistopaino Oy, Tampere. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-302-632-2

Ruokolainen O, Ollila H & Karjalainen K. Determinants of electronic cigarette use among Finnish adults: results from a population-based survey. Nordic Studies on Alcohol and Drugs 2017; 34: 471-480.

Hakkarainen P, Karjalainen K, Tigerstedt C (2018) Missä määrin ja kuinka usein alkoholia, huumeita ja lääkkeitä käytetään yhdessä? Teoksessa: Mäkelä P, Härkönen J, Lintonen T, Tigerstedt C, Warpenius K (toim.) Näin Suomi juo. Suomalaisten muuttuvat alkoholinkäyttötavat. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Helsinki, 89-97. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-343-146-1

Pätsi S-M, Lintonen T, Karjalainen K. Lääkkeiden väärinkäyttö suomalaisessa aikuisväestössä. Suomen Lääkärilehti 2020;75:188-210.

Pätsi S-M. Lääkkeiden väärinkäyttö suomalaisessa aikuisväestössä - ominaispiirteet ja yhteys alkoholin käyttöön. Tampereen yliopisto. Yhteiskuntatieteiden tiedekunta. Terveystieteiden tutkinto-ohjelma. Pro gradu. 2019.

Piispa I, Karjalainen K, Karttunen N. Nonmedical use of prescription drugs: A comparison between intoxication-oriented and other nonmedical users. Nordic Studies on Alcohol and Drugs; OnlineFirst 2021 June 10 https://doi.org/10.1177/14550725211018082.

Pylväs-Korolainen M, Karjalainen K & Lintonen T. Factors associated with non-medical use of prescription drugs among individuals with a legitimate prescription for medical purposes - A population-based study. Nordic Studies on Alcohol and Drugs; OnlineFirst 2021 April 22 https://doi.org/10.1177/14550725211003417

Karjalainen K, Hakkarainen P & Raitasalo K. Nuorten huumeiden käyttö - tarkastelussa alaikäiset ja täysi-ikäiset nuoret. Yhteiskuntapolitiikka 2019; 84; 312-321.

Kataja K, Karjalainen K, Savonen J, Hautala S, Hakkarainen P. How do people attribute their polydrug use? A mixed methods approach. Deviant Behavior 2018.

Piispa I. Päihdetutkimus 2014: Lääkkeiden väärinkäyttö. Itä-Suomen yliopisto. Terveystieteiden tiedekunta, farmasian laitos. Pro gradu. 2020.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.