FSD3210 Oppilaitosten turvallisuustutkimus 2016

The dataset is (C) available for research only (including Master's, doctoral and Polytechnic/University of Applied Sciences Master's theses). The dataset may not be used for teaching, study (e.g. seminar papers, essays) or other theses (Bachelor's theses or equivalent).

Download the data

Study description in other languages

Related files

Study title

Oppilaitosten turvallisuustutkimus 2016

Dataset ID Number

FSD3210

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3210

Data Type

Quantitative

Authors

  • Näsi, Matti (Helsingin yliopisto. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti)
  • Kivivuori, Janne (Helsingin yliopisto. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti)

Abstract

Tutkimusaineistossa käsitellään suomalaisten oppilaitosten turvallisuuteen liittyviä asioita, kuten erilaisia haitallisen käyttäytymisen ilmenemisiä kouluympäristössä ja turvallisuushäiriöihin varautumista. Vastaajina kyselyssä ovat oppilaitosten rehtorit. Tutkimus on kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin teettämä sekä rahoittama ja liittyy Oppilaitosten turvallisuustutkimushankkeeseen. Aineistoa on kerätty kolmella erilaisella kyselylomakkeella riippuen oppilaitoksesta. Data muokattiin arkistossa pääasiassa peruskoulujen kyselylomakkeen mukaiseksi, sillä peruskoulujen vastauksia on datassa eniten. Muuttujista käy ilmi, jos ne on osoitettu vain lukioille, peruskouluille tai yhtenäiskouluille.

Tutkimus alkoi taustakysymyksillä, joilla kartoitettiin muun muassa lukuvuoden pituutta, oppilaiden luokkatasoja, ryhmäkokoja ja henkilöstöryhmien edustajien määriä. Seuraavaksi vastaajilta tiedusteltiin koulun ympäristöstä ja pyydettiin muun muassa kertomaan, esiintyykö koulurakennuksen läheisyydessä erilaisia ilmiöitä, kuten kerjäämistä tai omaisuuden vahingoittamista. Edelleen kartoitettiin, mitä paikkoja koulurakennuksen lähellä on sekä millaista vartio- tai turvallisuushenkilökuntaa alueella on töissä.

Seuraavaksi vastaajilta tiedusteltiin, onko koulun tiloissa ollut käytössä kameravalvontaa sekä millaisia muita turvallisuutta edistäviä toimintatapoja koulussa käytetään, kuten tilojen käytön rajoittamista, turvallisuuskoulutuksia ja poliisiyhteistyötä. Seuraavaksi kysyttiin minkälaisia rangaistuksia, kuten luokasta poistaminen tai jälki-istunto, koulussa on käytetty rikkeisiin tai järjestyshäiriöihin.

Kouluun ja koulurakennukseen kohdistuneista teoista ja niiden useudesta tiedusteltiin lukuisin erilaisin kysymyksin esimerkiksi, onko koulun omaisuutta vahingoitettu tahallisesti. Myös poliisi-ilmoitukseen johtaneista rikoksista ja rikosten kustannuksista kysyttiin. Väkivallan tekijästä ja sen uhrista tiedusteltiin lisäksi tarkentavia kysymyksiä, kuten mitä sukupuolta he edustivat ja mikä oli heidän kansallinen taustansa. Lisäksi tiedusteltiin erilaisia oppilaisiin kohdistuneita rikoksia, kuten pyörävarkauksia.

Seuraavaksi kyselyssä kysyttiin kysymyksiä erilaisten aseiksi tarkoitettujen esineiden esiintyneisyyttä koulurakennuksessa ja koulun alueella kouluaikana. Tämän jälkeen tiedusteltiin erilaisista yleisemmistä koulussa esiintyneistä ilmiöistä, kuten rasismista ja etnisistä konflikteista.

Lopuksi kyselyssä tiedusteltiin vielä uusista valvontamenettelyista sekä oikeudellisilla toimenpiteillä uhkaamista. Lisäksi tiedusteltiin erilaisten kuvitteellisten tilanteiden avulla, tekisikö vastaaja tilanteessa yhteydenoton poliisiin. Kyselyn lopuksi rehtoreilta kysyttiin vielä taustatietoja, kuten sukupuolta, ikää ja myös kehittämisehdotuksia koulun turvallisuutta koskien.

Keywords

aseet; järjestyshäiriöt; konfliktit; oikeustoimi; oppilaitokset; rikollisuus; turvallisuus; valvontajärjestelmät; varkaus; väkivalta; ympäristötekijät

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Data Collector

  • Helsingin yliopisto. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti

Time Period Covered

2015 – 2016

Collection Dates

2016-06-01 – 2016-09-30

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Organisaatio

Universe

Suomenkieliset peruskoulut ja lukiot

Time Method

Poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Todennäköisyysotanta: ositettu otanta

Ositettu satunnaisotanta alakoulujen osalta. Muiden koulutyyppien osalta kokonaisotanta. Kyselyyn vastasivat rehtori tai vararehtori.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

57

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: English and Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Number of Cases and Variables

253 variables and 833 cases.

Data Version

3.0

Completeness of Data and Restrictions

Tunnisteellisuussyistä sukupuolittain jaetuista oppilasmäärämuuttujista muodostettiin koko oppilasmäärää kuvaava muuttuja a12_1 ja se luokiteltiin. Lisäksi aineistosta poistettiin kuntamuuttuja, muu mikä -tyyppisiä avomuuttujia (a4_1, j2_5_1) ja oppilasmääräavovastauksista i6 ja m5 poistettiin tunnisteita, kuten kaupunkien ja kuntien nimiä. Poistot merkittiin [hakasulkein].

Ikää tai luokkatasoa kysyvästä muuttujista g6 ja g13 on poistettu iän antaneet vastaukset epäselvyyden vuoksi. Koska poistettuja vastauksia oli kummassakin muuttujassa alle 17, niistä ei tehty erillistä muuttujaa.

Weighting

Aineisto sisältää kaksi painomuuttujaa, kpaino ja opaino. Kpaino huomioi kadon kunta- ja koulutyypeittäin ja korottaa aineiston perusjoukon tasolle. Opaino huomioi kadon kunta- ja koulutyypittäin.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Näsi, Matti (Helsingin yliopisto) & Kivivuori, Janne (Helsingin yliopisto): Oppilaitosten turvallisuustutkimus 2016 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 3.0 (2019-01-22). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3210

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

FSD has not been informed of any publications related to the data.

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.