FSD3271 Suomalaisten taloudellinen tietämys 2014

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Suomalaisten taloudellinen tietämys 2014

Aineistonumero

FSD3271

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3271

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kalmi, Panu (Vaasan yliopisto. Laskentatoimen ja rahoituksen laitos)
  • Ruuskanen, Olli-Pekka (Tampereen yliopisto. Johtamiskorkeakoulu)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa kartoitetaan suomalaisten tietämystä ja näkemyksiä taloudesta. Tutkimuksen lähtökohtana on OECD:n kehittämä kysely (OECD financial literacy questionnaire and methodological guidance developed by the International Network on Financial Education (INFE)). Tutkimuksen aineistonkeruun on suorittanut TNS Gallup ja tutkimuksen rahoittajina on toiminut Suomen Akatemia (269130), OP-Pohjola ryhmän tutkimussäätiö, Liikesivistysrahasto, Vaasan Aktiasäätiö ja Pörssisäätiö.

Tutkimuksessa vastaajien taloudellista tietämystä kartoitettiin eri teemojen kautta. Teemoja kyselyssä olivat päivittäinen taloudenhallinta, talouden suunnittelu, finanssituotteet, yleiset raha-asioihin liittyvät asenteet, säästämiskäyttäytyminen, vakuutukset, varautuminen eläköitymiseen, yrittäjäkysymykset, finanssitietämys, ylivelkaantuminen, asioiden riitautus sekä kyvyt, tyytyväisyys ja luottamus. Näitä aiheita selvitettiin muun muassa esittämällä erilaisia väittämiä, kartoittamalla vastaajien mielipiteitä ja omaa taloudenhallintaa. Vastaajia pyydettiin arvioimaan tekemiään päätöksiä ja näihin vaikuttaneita asioita.

Taustamuuttujina aineistossa ovat sukupuoli, kieli, ikä, siviilisääty, ruokakunnan koko, lasten määrä, työtilanne, vastaajan oma ja kotitalouden tuloluokka, koulutus, asumismuoto, asukkaat, kaupungin tyyppi, kuntaryhmä, maakunta ja suuralueet.

Asiasanat

asenteet; kulutus; rahankäyttö; suunnittelu; säästäminen; taloudellinen arviointi; taloudellinen tila; taloudellisuus; tietämys; tulot; vakuutus; varautuminen

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • TNS Gallup Oy

Ajallinen kattavuus

2014

Aineistonkeruun ajankohta

2014-02-05 – 2014-04-09

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Kotitalous

Perusjoukko/otos

Yli 18-vuotiaat mannersuomalaiset (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Otanta toteutettiin monivaiheisena ositettuna satunnaisotantana. Otannan ensimmäisessä vaiheessa tutkimuksen edellyttämä määrä kohdehenkilöitä jaettiin alueellisesti maakuntajaon pohjalta NUTS2 suuralueisiin.

Toisessa vaiheessa kunkin suuralueen sisällä kohdehenkilöiden määrä jaettiin kuntatyyppeihin. Kunnat ryhmiteltiin kuntatyyppeihin siten, että kaupungit jaettiin asukasmäärän mukaan suuriin ja pieniin kaupunkeihin ja maaseutukunnat kolmeen luokkaan väestön elinkeinojakauman mukaan. Tutkimuskunnat poimittiin edustavasti em. ositteiden pohjalta.

Otannan kolmannessa vaiheessa jokaisesta tutkimuskunnasta valittiin satunnaisesti lähtöosoitteita väestömäärän edellyttämällä tavalla. Haastattelut tehtiin lähtöpistejärjestelmällä. Satunnaisesti poimituista lähtöosoitteista edeten tehtiin enintään kahdeksan haastattelua. Jokaisesta haastattelun kohteena olevasta pyrittiin rekrytoimaan se henkilö, jonka syntymäpäivä on seuraavaksi.

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: englanti ja suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Havaintojen ja muuttujien lukumäärä

234 muuttujaa ja 1477 havaintoa.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisten syiden takia aineistosta on pudotettu seuraavat muuttujat: t2 kuntakoodi ja lääni. Muuttujissa t8 (lapsia kaiken kaikkiaan) ja q24 (vuosittainen YEL-työtulo) ylimmät luokat on yhdistetty tunnisteellisuuden minimoimiseksi.

Tutkimusaineistoon eivät kuulu alaikäiset, joten heidät on poistettu datasta. Aineisto ei sisällä muu, mikä -tyyppisiä avovastauksia.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), jossa havainnot on painotettu asuinpaikan, sosioekonomisen aseman ja iän mukaan niin, että otos vastaa väestöä keskimäärin.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kalmi, Panu (Vaasan yliopisto) & Ruuskanen, Olli-Pekka (Tampereen yliopisto): Suomalaisten taloudellinen tietämys 2014 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2019-08-02). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3271

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Kalmi, P., & Ruuskanen, O. P. (2016). Suomalaiset pärjäävät taloudellisessa tietämyksessä ja käyttäytymisessä hyvin suhteessa muihin maihin [verkkodokumentti]. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 112(1), 6-21. https://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-content/uploads/2016/03/kalmi_ruuskanen.pdf [viitattu 6.8.2019].

Julkaisut aineistosta Tooltip

Kalmi, P., & Ruuskanen, O. P. (2016). Suomalaiset pärjäävät taloudellisessa tietämyksessä ja käyttäytymisessä hyvin suhteessa muihin maihin [verkkodokumentti]. Kansantaloudellinen aikakauskirja, 112(1), 6-21. https://www.taloustieteellinenyhdistys.fi/wp-content/uploads/2016/03/kalmi_ruuskanen.pdf [viitattu 6.8.2019].

Kalmi, P., & Ruuskanen, O. P. (2018). Financial literacy and retirement planning in Finland. Journal of Pension Economics & Finance, 17(3), 335-362.

OECD (2016). OECD/INFE International Survey of Adult Financial Literacy Competencies [online]. Paris: OECD. https://www.oecd.org/daf/fin/financial-education/OECD-INFE-International-Survey-of-Adult-FInancial-Literacy-Competencies.pdf [viitattu 6.8.2019].

OECD INFE (2011) Measuring Financial Literacy: Core Questionnaire in Measuring Financial Literacy: Questionnaire and Guidance Notes for conducting an Internationally Comparable Survey of Financial literacy [online]. Paris: OECD. http://www.oecd.org/daf/fin/financial-education/49319977.pdf [viitattu 17.9.2019].

Berg, Laura (2021). Minäpystyvyys ja henkilökohtaisen talouden hallinta: Minäpystyvyyden yhteys säästämisasteeseen ja taloudellisten tavoitteiden asettamiseen. Yhteiskuntatieteiden kandidaatintutkielma. Tampere: Tampereen yliopisto.

Isotalo, Asta (2023). Sosioekonomisen aseman yhteys vakuutuslukutaitoon. Kandidaatintutkielma. Tampereen Yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.