FSD3395 Lapsuus ja lasten ystäväsuhteet 1900-luvun Suomessa -kirjoitusaineisto 2018-2019

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Lapsuus ja lasten ystäväsuhteet 1900-luvun Suomessa -kirjoitusaineisto 2018-2019

Aineistonumero

FSD3395

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3395

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Malinen, Antti (Tampereen yliopisto)
  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Arkisto

Sisällön kuvaus

Aineiston teemana on 1900-luvun lapsuusmuistot ja lasten ystävyyssuhteet ja se sisältää 65 vapaamuotoista kirjoitusta aiheesta. Aineisto koostuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran ja tutkija Antti Malisen muistitietokeruuseen lähetetyistä teksteistä.

Kirjoitusohjeissa vastaajia ohjeistettiin kertomaan omasta lapsuudestaan, muun muassa ystävien merkityksestä ja kaveriporukoista sekä siitä, mitä lapsena kavereiden kanssa tehtiin ja millaisista asioista puhuttiin. Vastaajia pyydettiin kertomaan myös koulumaailmasta, esimerkiksi millainen luokkahenki koululuokassa oli ja viettikö vastaaja vapaa-aikaa koulukavereiden kanssa. Kirjoituskutsussa kysyttiin myös kaverisuhteissa pärjäämisestä, eli miten leikkeihin ja kaveriporukoihin pääsi mukaan, oliko kiusaamista ja millaista se mahdollisesti oli. Lisäksi pyydettiin kertomaan siitä, millainen rooli vastaajalla itsellään sekä muilla hänen lapsuudessaan vaikuttaneilla henkilöillä oli, sekä millä tavoin aikuiset puuttuivat lasten tekemiseen ja millaisia sääntöjä aikuiset asettivat lapsille.

Taustatietoina kysyttiin vastaajan nimeä tai nimimerkkiä, ammattia, syntymäaikaa, postitoimipaikkaa ja sukupuolta. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

kasvatus; kiusaaminen; lapsuus; leikkiminen; muistot; pelaaminen; sosiaaliset suhteet; vanhemmat; yksinäisyys; ystävät

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS). Arkisto

Ajallinen kattavuus

1900 – 2000

Aineistonkeruun ajankohta

2018-09-15 – 2019-01-15

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Henkilöt, joilla on lapsuusmuistoja 1900-luvulta

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kirjoitusohjeet olivat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran nettisivuilla kaikille avoimena kirjoituskutsuna. Lisäksi kirjoituspyyntö lähetettiin SKS:n vakituiselle vastaajaverkolle. Kirjoituksen pystyi toimittamaan SKS:n sivulla vastauslomakepohjaa käyttäen, sähköpostilla tai kirjeitse.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja: verkon kautta saatu

Oma kirjoitus tai päiväkirja: sähköpostilla saatu

Oma kirjoitus tai päiväkirja: paperimuotoinen kirjoitus

Keruuväline tai –ohje

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

65 kirjoitusta odt- tai pdf-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuuden vuoksi aineistosta poistettiin arkistoinnin yhteydessä mahdolliset maininnat kirjoittajan nimestä sekä muut kirjoittajaan tai kolmansiin henkilöihin viittaavat suorat henkilö- ja yhteystiedot. Kirjoituksissa esiintyvien henkilöiden nimet poistettiin tai korvattiin keksityllä nimellä niiden toistuessa. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on merkitty [hakasulkein].

Kirjoituskutsuun saatiin 102 vastausta. Tämä aineisto sisältää niistä 65, joissa annettiin lupa Tietoarkistoon tallentamiselle ja jotka täyttivät Tietoarkiston arkistointikriteerit. Arkistoinnin yhteydessä aineistosta poistettiin viisi kirjoitusta tietosuoja- ja tekijänoikeussyistä johtuen. Kirjoitusten mukana lähetettiin kolme kuvaa, joista poistettiin kaksi kappaletta tekijänoikeussyistä. Arkistoitu aineisto sisältää yhden kuvan. Aineisto on kokonaisuudessaan saatavilla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) arkistosta.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Malinen, Antti (Tampereen yliopisto) & Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS): Lapsuus ja lasten ystäväsuhteet 1900-luvun Suomessa -kirjoitusaineisto 2018-2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-09-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3395

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Erityisehdot

Aineisto saattaa sisältää tunnistetietoja, joita ei ole muutettu (esim. henkilönimiä, asuinpaikkatietoja, työpaikkojen ja vastaavien nimiä). Aineisto-otteita julkaistessaan jatkokäyttäjän tulee tapauskohtaisesti harkita, mitä tietoja otteesta täytyy poistaa tai muuttaa tutkimuseettisten käytäntöjen mukaisesti.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Malinen, Antti & Tuomo Tamminen (2022). Leikitäänkö? Lasten kaverisuhteet 1900-luvun Suomessa. Gaudeamus.

Saijonkari, Wilma (2024) ”Me ei olla rikkaita eikä köyhiä" - Lasten kokemuksia lähisuhteista ja toimeentulosta 1990-luvun Suomessa. Humanistisen tiedekunnan kandidaatin tutkielma. Turku, Turun yliopisto.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.