FSD3398 Tiedebarometri 2019

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Tiedebarometri 2019

Aineistonumero

FSD3398

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3398

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Kiljunen, Pentti (Yhdyskuntatutkimus)

Sisällön kuvaus

Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten suhtautumista tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen. Tutkimuksen toimeksiantajana toimi Tieteen tiedotus ry.

Aluksi tiedusteltiin, kuinka aktiivisesti vastaajat seurasivat eri aihepiirejä koskevia uutisia tiedotusvälineistä. Erikseen kysyttiin tiedettä ja tutkimusta koskevien asioiden seuraamista. Tiedusteltiin myös, miten tärkeiksi eri tietolähteet koettiin tiedettä ja tutkimusta koskevan tiedon välittäjinä. Seuraavaksi vastaajia pyydettiin mainitsemaan yksi merkittävä suomalainen tieteenharjoittaja sekä menneeltä ajalta että nykyisin toimivista. Lisäksi pyydettiin mainitsemaan vastaajan mielestä merkittävin suomalaisen tieteen saavutus tai keksintö.

Tämän jälkeen kysyttiin, kuinka paljon vastaajat luottivat yhteiskunnallisiin instituutioihin ja tiedusteltiin, kuinka hyvin tai huonosti erilaiset tieteeseen ja tutkimukseen liittyvät asiat olivat. Tiedusteltiin myös, millaisiksi vastaajat näkivät tieteen mahdollisuudet ratkaista joitakin asioita tai tuoda merkittävää apua yhteiskunnalle. Lopuksi vastaajille esitettiin useita kymmeniä tiedettä ja tutkimusta koskevia väittämiä. Lopuksi pyydettiin vastaamaan rokotuksia koskeviin väittämiin.

Taustamuuttujina olivat sukupuoli, ikäryhmä, asuinkunnan koko, asuinmaakunta, peruskoulutus, ammatillinen koulutus, koulutusala sekä ammattiryhmä.

Asiasanat

instituutiot; joukkoviestimet; ongelmat; rokotus; tiede; tiedeyhteisöt; tiedonlähteet; tutkijat; tutkimus

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Tiedebarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Yhdyskuntatutkimus: postikysely
  • Kantar TNS Oy: TNS Gallup Kanava -paneeliaineisto

Tuottajat

  • Tieteen tiedotus ry

Ajallinen kattavuus

2019

Aineistonkeruun ajankohta

2019-04-05 – 2019-08-26

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 18 - 70-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Todennäköisyysotanta: yksinkertainen satunnaisotanta

Todennäköisyysotanta: monivaiheinen otanta

Aineisto kattaa yhteensä 2209 henkilön kannanotot. Aiemmasta poiketen data rakentuu kahdesta osa-aineistosta. Perusaineistona on aiempaan tapaan kirjallisena kyselynä postitse kerätty aineisto (N=1063). Kyselyn kohdejoukkona oli koko maan (pl. Ahvenanmaa) 18 - 70-vuotias väestö. Kohdehenkilöt poimittiin satunnaisesti väestötietojärjestelmästä Väestörekisterikeskuksen (VRK) luvalla. Tiedonkeruu tapahtui 03.06. - 26.08.2019 välisenä aikana. Aiempien barometrien tapaan kyselyn toteutti Yhdyskuntatutkimus Oy.

Tutkimusaineiston toisen osan muodostaa Kantar TNS Oy:n Gallup Kanava -paneelilla keräämä verkkokysely. Sen datamatriisi sisältää 1146 vastaajaa. Keruu tapahtui aikavälillä 05.04 - 11.04. 2019. Koska paneeliaineiston ikälimiitti on laajempi (mukana on pieni määrä alle 18-vuotiaita ja yli 70-vuotiaita), yhdistetyn aineiston analyysit on rajattu vain "barometri-ikäiseen" vastaajajoukkoon. Sen koko pääosassa raportin tarkasteluja on 2125 henkilöä. Kantar-aineiston osuus tästä on lähes tarkasti puolet, 1062 henkilöä.

Keruumenetelmä

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Aineisto sisältää osa-muuttujan, jonka avulla voi tunnistaa eri osa-aineistojen muuttujat. Kantar keräsi verkkokyselyn ennen tutkimusvuoden lopullisen kysymyksenasettelun valmistumista, joten sen tiedot hankittiin vuoden 2016 kysymyksillä. Siten uudet muuttujat q9_35, q9_36, q9_40-q9_43 ja patteri q10 sisältyvät vain postikyselyyn. Vastaavasti vain verkkokysely sisältää muuttujat q9_16_16, q9_24_16, q9_27_16, q9_33_16, q9_38_16, q9_40_16, q9_41_16, q9_42_16 ja q9_43_16. Taustamuuttujat bv5, bv7 sisältyvät vain postikyselyyn ja bv10, bv11 ja bv12 vain verkkokyselyyn.

Aineisto ei sisällä kysymysten 4 ja 5 avovastauksia.

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan bv9, joka vaikuttaa vain Kantarin keräämään verkkokyselyosioon. Se painottaa verkkokyselyn jakaumat vastaamaan postikyselyosion jakaumia keskeisten taustamuuttujien mukaan.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Kiljunen, Pentti (Yhdyskuntatutkimus): Tiedebarometri 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2020-02-17). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3398

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Tiedebarometri 2019, Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen[verkkodokumentti]. Helsinki: Tieteen tiedotus ry, Lempäälä: Yhdyskuntatutkimus Oy. http://www.tieteentiedotus.fi/files/Tiedebarometri_2019.pdf

Julkaisut aineistosta Tooltip

Tiedebarometri 2019, Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tieteeseen ja tieteellis-tekniseen kehitykseen [verkkodokumentti]. Helsinki: Tieteen tiedotus ry, Lempäälä: Yhdyskuntatutkimus Oy. http://www.tieteentiedotus.fi/files/Tiedebarometri_2019.pdf

Ylikopsa, Venla (2020) Aikuisena ADHD-diagnoosin saaneiden naisten lapsuusajan käyttäytymiseen liittyvät oireet ja oireiden tunnistaminen. Pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto.

Similä, Maarit (2021) Aikakauslehdet tiedeviestijöinä. Pro gradu, Oulun yliopisto, Humanistinen tiedekunta, Informaatiotutkimus, Tiedeviestinnän maisteriohjelma.

Antikainen, Inna (2020) Rokotteet, menestyksensä uhrit? Koulutustason ja asuinalueen yhteys rokotekriittisyyteen Suomessa. Kandidaatintutkielma, Turun yliopisto.

Hautamäki, Jarkko (2023). Suomalaisten suhde instituutioihin ja tieteeseen. Kandidaatintyö. Oulu: Oulun yliopisto, matemaattisten tieteiden tutkimusyksikkö.

Summary of the Finnish Science Barometer 2019. A study of the Finns' attitudes towards science and their opinions on scientific and technological progress. Helsinki: Finnish Society for Scientific Information. https://www.tieteentiedotus.fi/files/Sciencebarometer_2019_23122019.pdf [cited 5.9.2023]

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.