FSD3414 Kahdeksasluokkalaisten kokemuksia Taidetestaajat-taidevierailuista 2018-2019

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Kahdeksasluokkalaisten kokemuksia Taidetestaajat-taidevierailuista 2018-2019

Aineistonumero

FSD3414

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3414

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Hartman, Maaria (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)
  • Laine, Sofia (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)

Muut tekijät

  • Keruuseen osallistuivat myös Helsingin yliopiston kanssa yhteistyössä järjestetyn kenttätyökurssin oppilaat: Reetta Kandolin, Riikka Hynninen ja Piia Myllykoski.

Sisällön kuvaus

Aineistossa kahdeksasluokkalaiset kertovat mielipiteitään valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen puitteissa koetuista taidevierailuista. Aineistoa on kerätty kymmenessä koulussa eri puolilla Suomea ja ryhmähaastatteluihin osallistui kaikkiaan hieman yli sata nuorta ennen vierailuja sekä niiden jälkeen. Taidetestaajat-hankkeessa hankkeen kolmen ensimmäisen vuoden (2017-2020) ajan kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsivät osallistumaan kahteen taide- tai kulttuurikokemukseen, toiseen lähellä asuinpaikkakuntaa ja toiseen pääkaupunkiseudulla. Retkien kohteita olivat muun muassa näytelmät, musikaalit, konsertit ja sirkus. Tavoitteena oli tarjota tasa-arvoisesti kaikille nuorille mahdollisuus taidekokemuksiin eri lajien parissa sekä tuoda taide nuorille helpommin lähestyttäväksi. Aineistonkeruun aikaan hanketta rahoittivat Suomen kulttuurirahasto sekä Svenska Kulturfondet. Tutkimuksen, jonka puitteissa aineisto kerättiin, toteutti Nuorisotutkimusverkosto.

Alkuhaastatteluissa nuorilta kysyttiin ennakko-odotuksia Taidetestaajat-retkistä sekä kartoitettiin taiteen ja kulttuurin roolia heidän elämässään. Nuoret kertoivat myös vapaa-ajastaan ja koulunkäynnistään yleisemmin sekä koulun ja luokan ilmapiiristä. Seurantahaastatteluissa osallistujilta kysyttiin mielipiteitä kahdesta Taidetestaajat-matkasta. Nuoret kertoivat valmistauduttiinko retkiin koululla jotenkin, mitä mieltä he olivat kulttuurikohteesta sekä käsiteltiinkö kokemusta koulussa tai vapaa-ajalla retken jälkeen. Haastatteluissa ohjattiin nuoria kertomaan mielipiteitään taide-esityksistä sekä retkien onnistumisesta. Osallistujien ajatuksia kerättiin myös siitä, onko yhteisten kulttuuriretkien järjestäminen tarpeellista, vai olisiko hankkeen rahoituksen voinut ohjata muihin nuorille tärkeisiin kohteisiin.

Aineiston taustatietoina ovat päivämäärä, haastatteluryhmä, haastatteluvaihe, paikkakunta tai alue ja haastattelija. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

koululaiset; kulttuuri; kulttuuritarjonta; luokkaretket; mielipiteet; nuoret; peruskoulun yläaste; taide; taidekasvatus; taidekokemukset

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Hartman, Maaria (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)
  • Laine, Sofia (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)

Ajallinen kattavuus

2018-08 – 2019-05

Aineistonkeruun ajankohta

2018-08 – 2019-05

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi, Uusimaa, Varsinais-Suomi, Keski-Suomi, Pohjois-Karjala, Lappi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomalaiset nuoret, jotka olivat 8. luokalla lukuvuonna 2018-2019 ja kävivät koulua tutkimuksen kohteeksi valituilla paikkakunnilla

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: harkinnanvarainen poiminta

Koulujen valinnassa tutkijoita tukivat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton hankepäällikkö ja aluekoordinaattorit tutkimusalueilla. Heitä pyydettiin ehdottamaan soveltuvia kouluja alueella sijatsevasta kaupungista sekä etäämmällä sijaitsevalta pienemmältä paikkakunnalta. Haastateltavat ryhmät valittiin sellaisista kouluista, joiden toinen Taidetestaajat-vierailu suuntautui teatteriin, tanssiteatteriin tai sirkukseen. Kouluissa osallistumismahdollisuus annettiin kahden koulun valitseman rinnakkaisluokan oppilaille.

Aineistonkeruun tekniikka

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

50 ryhmähaastattelua odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tunnisteellisuussyistä pienten paikkakuntien nimet on karkeistettu alueen tasolle. Aineistosta on poistettu tai karkeistettu suorat ja epäsuorat tunnisteet, joiden perusteella tutkimukseen osallistuneet koulut tai luokat voisi tunnistaa. Tutkittaville on annettu peitenimet ja tarvittaessa osallistujiin tai kolmansiin henkilöihin viittaavat tunnistetiedot on poistettu. Tietoarkiston aineistoon tekemät merkinnät on tehty [[tuplahakasulkein]].

Turun toisen ryhmän haastatteluita ei arkistoitu, sillä kukaan osallistujista ei antanut arkistointilupaa. Osallistujien haastatteluiden yhteydessä täyttämät lomakkeet eivät sisälly arkistoituun aineistoon.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hartman, Maaria (Nuorisotutkimusseura) & Laine, Sofia (Nuorisotutkimusseura): Kahdeksasluokkalaisten kokemuksia Taidetestaajat-taidevierailuista 2018-2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-02-02). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3414

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Laine, Sofia & Hartman, Maaria (2020) Nuorten taidevierailukokemukset ja kulttuurinen osallisuus Taidetestaajat-hankkeessa. Helsinki: Nuorisotutkimusseuran/Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja 224, Tiede. ISBN 978-952-372-001-5, Nid. 154 s.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Laine, Sofia & Hartman, Maaria (2020) Nuorten taidevierailukokemukset ja kulttuurinen osallisuus Taidetestaajat-hankkeessa. Helsinki:Nuorisotutkimusseuran/Nuorisotutkimusverkoston julkaisuja 224, Tiede. ISBN 978-952-372-001-5, Nid. 154 s.

Hartman, Maaria (2020) "Parvella kahdeksasluokkalainen tehnyt toisen hiuksiin letin" - Nuorten olemisten ja tekojen hiljainen kumouksellisuus Taidetestaajat-retkillä. Helsinki: Helsingin yliopisto. Folkloristiikan pro gradu -tutkielma.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.