FSD3512 Päihdetutkimus 2018

Study title

Päihdetutkimus 2018

Dataset ID Number

FSD3512

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3512

Data Type

Quantitative

Authors

  • Karjalainen, Karoliina (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Hakkarainen, Pekka (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
  • Aarnio, Anna-Riikka (Tilastokeskus)
  • Hokka, Päivi (Tilastokeskus)
  • Salasuo, Mikko (Nuorisotutkimusseura. Nuorisotutkimusverkosto)

Abstract

Päihdetutkimus 2018 -kysely tarkastelee suomalaisen aikuisväestön päihteiden käyttöä, päihteitä koskevia asenteita sekä huumemielipiteitä ja -asenteita. Lisäksi sillä on kartoitettu lääkkeiden väärinkäyttöä ja dopingaineiden käyttöä. Päihdetutkimuksen 2018 on rahoittanut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kyselyllä kartoitettiin muun muassa vastaajien alkoholin käyttöä ja tupakointia. Lisäksi tiedusteltiin huumeisiin liittyviä asenteita kysymällä erilaisia väitekysymyksiä eriasteisesta päihdekäytöstä. Aineisto sisältää kysymyksiä vastaajien omasta huumeiden käytöstä ja käytön aiheuttamista mahdollisista ongelmista. Vastaajilta kysyttiin esimerkiksi, tuntevatko he huumeidenkäyttäjiä ja onko heille tarjottu huumeita. Edelleen oltiin kiinnostuneita, kuinka helppoa vastaajien mielestä erilaisia huumausaineita olisi hankkia. Kyselyssä selvitettiin ihmisten kokemuksia huumeiden näkyvyydestä Suomessa.

Vastaajilta kysyttiin myös lääkkeistä ja niiden väärinkäytöstä. Kyselyn avulla saadaan tietoa muun muassa siitä, kuinka yleistä eri päihteiden samanaikainen käyttö on. Dopingaineiden käytöstä oli oma osionsa. Lopuksi tiedusteltiin vastaajien terveydentilasta, liikunnan harrastamisesta ja terveysongelmista.

Taustamuuttujina ovat muun muassa sukupuoli, ikä, asuinpaikkatyyppi, perhetyyppi, koulutus ja työmarkkina-asema.

Keywords

alkoholi (päihteet); doping; huumeet; huumeiden käyttö; kannabis; päihteet; sekakäyttö; terveydentila; tupakointi

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Data Collector

  • Tilastokeskus

Time Period Covered

2018

Collection Dates

2018-09-07 – 2018-12-27

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

15-69-vuotiaat Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt (excluding Ahvenanmaalla asuvat ja laitosväestö)

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Todennäköisyysotanta: systemaattinen otanta

Otos ositettiin iän mukaan 15-39-vuotiaisiin ja 40-69-vuotiaisiin, ja alueen mukaan HSY:n jätevesialueella asuviin ja sen ulkopuolella asuviin. Otoksen muodostivat 7000 suomalaista, jotka poimittiin Suomen väestötietojärjestelmästä systemaattisella satunnaisotannalla. Heistä 3229 vastasi kyselyyn.

Tiedonkeruu aloitettiin verkkokyselyllä, johon oli mahdollista vastata koko tiedonkeruun ajan. Myöhemmässä vaiheessa vastaajille tarjottiin myös mahdollisuutta paperilomakkeella vastaamiseen. Kaiken kaikkiaan postituksia oli syksyn aikana neljä: Kaksi ensimmäistä postitusta olivat saatekirjeitä, joissa kerrottiin tutkimuksesta ja annettiin ohjeet ja henkilökohtaiset tunnukset verkkovastaamiseen. Kaksi viimeistä postitusta sisälsivät verkkovastaustunnusten lisäksi myös paperilomakkeen ja palautuskuoren. Vastaajia tavoiteltiin tiedonkeruun aikana myös sähköpostimuistutuksilla, jos heillä oli väestötietojärjestelmään kirjattu sähköpostiosoite. Ensimmäisen kirjeen yhteydessä vastaajat saivat myös tutkimuksesta kertovan esitteen sekä purkkapussin, jonka tarkoituksena oli toimia pullisteena eli houkutella vastaajaa avaamaan kirje. Lisäksi koko tiedonkeruun ajan 15-29-vuotiaita ja 30-69-vuotiaita tavoiteltiin kohdennetuilla saatekirjeillä, jolloin saatekirjettä voitiin muotoilla näille eri ryhmille sopivaksi ja vedota siten yleensä heikosti vastaaviin nuoriin. Ikäryhmät otettiin huomioon myös sähköpostin ajoituksessa: alle 40-vuotiaille suoran linkin lomakkeelle sisältävä sähköposti lähetettiin heti ensimmäisen yhteydenoton jälkeen, kun taas yli 40-vuotiaille sähköposti lähetettiin vasta ensimmäisen lomakepostituksen jälkeen. Tähän päädyttiin, jotteivat nettiä käyttämättömät iäkkäämmät vastaajat hermostu liiasta verkkovastaamisen "tuputtamisesta". Sähköpostimuistutuksen toivottiin madaltavan lomakkeelle menemistä entisestään, sillä muistutuksessa ollut suoralinkki mahdollisti pääsyn lomakkeelle yhdellä napin painalluksella ilman, että vastaajan täytyy edes syöttää verkkovastaustunnuksiaan kirjautumissivulle.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

46

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3181 Päihdetutkimus 2014

Completeness of Data and Restrictions

Aineistossa olevat avomuuttujat on tarkistettu ja niistä on tarvittaessa poistettu tunnisteellisuustietoja. Tietoarkiston tekemät tunnisteiden poistot on merkitty [hakasulkein].

Tietoarkistoon ei ole toimitettu muuttujan K85 avovastauksia.

Weighting

Aineistossa on kaksi painomuuttujaa: [paino1] ja [paino2]. Painokertoimet on luotu kalibrointimenetelmällä. Painotuksen aluksi maa jaettiin tutkimuksessa käytetyn maantieteellisen jaon mukaan HSY-alueeseen ja sen ulkopuoliseen alueeseen. Näissä pääositteissa painot estimoitiin erikseen. HSY-alueella painotuksessa käytettiin neljän ikäluokan ja sukupuolen yhteisjakaumaa (4 ikäluokkaa: 15-24, 25-39, 40-54 ja 55-69) sekä vastaajan koulutusastetta, jossa oli viisi luokkaa (eli koulutusasteet 7 ja 8 yhdistetty). Muun maan osalta käytettiin edellä mainittujen muuttujien lisäksi tilastollista kuntaryhmitystä (3 luokkaa). Väestöön korottava paino on nimeltään [paino1] ja analyysipaino on nimeltään [paino2]. Ne ovat ominaisuuksiltaan identtiset, mutta jälkimmäinen on skaalattu otostasolle (ts. keskiarvo=1 ja summa havaintojen lukumäärä). Tilastollisessa analyysissä tulisi käyttää ositetun otannan asetelmaa, jotta otosvarianssi ei kasvaisi tarpeettoman suureksi. Ositemuuttujalla on 4 arvoa: 1 = HSY-alue, kohdehenkilö 15-39 v., 2 = muu maa, kohdehenkilö 15-39 v., 3 = HSY-alue, kohdehenkilö 40-69 v. ja 4 = muu maa, kohdehenkilö 40-69 v.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Karjalainen, Karoliina (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Hakkarainen, Pekka (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) & Aarnio, Anna-Riikka (Tilastokeskus) & Hokka, Päivi (Tilastokeskus) & Salasuo, Mikko (Nuorisotutkimusseura): Päihdetutkimus 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-06-21). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3512

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Aineistoa luovutetaan tutkimuskäyttöön (myös pro gradu -tutkielmiin) erillisellä luvalla. Aineistoa ei luovuteta harjoitusmateriaaliksi tutkimusmenetelmäopetukseen, harjoitustöihin tai kandidaatintutkielmiin.

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Karjalainen K, Hakkarainen P & Salasuo M. Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet 2018. Tilastoraportti 2/2019, 25.2.2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://www.julkari.fi/handle/10024/137660

Related Publications Tooltip

Karjalainen K, Hakkarainen P & Salasuo M. Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet 2018. Tilastoraportti 2/2019, 25.2.2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://www.julkari.fi/handle/10024/137660

Karjalainen K, Pekkanen N & Hakkarainen P. 2020. Suomalaisten huumeiden käyttö ja huumeasenteet - Huumeaiheiset väestökyselyt Suomessa 1992-2018. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Raportti 2/2020. PunaMusta Oy, Helsinki. http://www.julkari.fi/handle/10024/139059

Hakkarainen P, Karjalainen K & Salasuo M. Nuoret, entiset nuoret ja huumeet - miten sukupolvi näkyy huumeiden käytössä ja huumemielipiteissä? Yhteiskuntapolitiikka 2020; 85: 465-479.

Leinonen, Lotta & Karttunen, Niina & Karjalainen, Karoliina (2023) Huonoksi koettu terveys ja reseptilääkkeet ovat yhteydessä monipäihdekäyttöön. Suom Lääkäril 2023; 78 : e36176 www.laakarilehti.fi/e36176

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.