FSD3525 Naisten kokemuksia kehopositiivisesta selfie-valokuvauksesta 2018

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Naisten kokemuksia kehopositiivisesta selfie-valokuvauksesta 2018

Aineistonumero

FSD3525

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3525

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Hynnä-Granberg, Kaisu (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu kirjoitusvastauksista ja haastatteluista, jotka käsittelevät "lupanäkyä" -kampanjaa ja kehopositiivisuutta. "Lupanäkyä" -kampanja on osa Ylen vuonna 2017 lanseeraaman Vaakakapinan toimintaa. Aineistonkeruu on tehty osana tutkimusprojektia Seksuaalisuus ja leikki mediakulttuurissa ja tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia (hankenumero 309382).

Aineisto on kerätty kahdessa osassa, joista ensimmäinen osa koostuu viidestä kirjoitusvastauksesta ja toinen osa koostuu kirjoitusvastauksen lähettäneiden henkilöiden haastatteluista. Kirjoituspyyntö jaettiin Facebookin Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmässä. Kirjoituspyynnössä vastaajia pyydettiin kertomaan, mitä "lupanäkyä" -kampanja merkitsee itselle, ja mitä merkityksiä on "lupanäkyä" -tunnisteella jaetulla omakuvalla. Kirjoitusvastauksen lähettäneitä henkilöitä haastateltiin aineistonkeruun toisessa vaiheessa. Haastatteluissa selvitettiin, millainen suhde haastateltavalla on selfieihin ja sosiaaliseen mediaan, ja kuinka paljon haastateltava käyttää sosiaalista mediaa. Lisäksi haastateltavilta kysyttiin "lupanäkyä" -kuvasta ja kuvan ottohetkestä, esimerkiksi millainen oma "lupanäkyä" -kuva on ja miten haastateltava päätti, minkä kuvan jakaa "lupanäkyä" -tunnisteella. Kaikki haastateltavat eivät ottaneet osaa "lupanäkyä" -kampanjaan omalla kuvallaan.

Taustatietoina on kysytty ikää ja sukupuolta. Aineistosta on tehty jatkokäyttäjälle html-versio, jonka hakemiston avulla kirjoituksia on helppo selata.

Asiasanat

Facebook; kampanjat; kehopositiivisuus; minäkuva; sosiaalinen media; ulkonäkö; valokuvaus; yhteisöllisyys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Hynnä-Granberg, Kaisu (Turun yliopisto. Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos)

Aineistonkeruun ajankohta

2017-11-09 – 2018-03-27

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Facebookin Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmän jäsenet

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Kirjoituskutsua jaettiin Facebookin Jenny ja läskimyytinmurtajat -ryhmässä. Kirjoitusvastauksen lähettäneitä henkilöitä haastateltiin aineistonkeruun toisessa vaiheessa.

Aineistonkeruun tekniikka

Oma kirjoitus tai päiväkirja: sähköpostilla saatu

Kasvokkainen haastattelu

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineistonkeruuohjeistus: kirjoitusohje

Aineiston määrä

Kymmenen tiedostoa odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on anonymisoinut aineiston. Aineistossa olevat nimet on korvattu tutkijan keksimillä nimillä. Lisäksi esimerkiksi haastateltujen mainitsemat tiedot työ- ja opiskelupaikoista on korvattu yleisemmillä ilmauksilla.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Hynnä-Granberg, Kaisu (Turun yliopisto): Naisten kokemuksia kehopositiivisesta selfie-valokuvauksesta 2018 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-09-23). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3525

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Hynnä, Kaisu (2018) Lupanäkyä - kehopositiiviset selfiet affektiivisena käytäntönä. Katsausartikkeli. Lähikuva 31:3, 65-72.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Hynnä-Granberg, Kaisu (2021) 'Why can't I take a full-shot of myself? Of course I can!' Studying selfies as socio-technological affective practices. Feminist Media Studies, https://doi.org/10.1080/14680777.2021.1886139.

Hynnä, Kaisu (2019) 3.3 Media ja kehoihanteet - selfiet self-helpinä. Teoksessa Iida Kukkonen, Tero Pajunen, Outi Sarpila & Erica Åberg. Ulkonäköyhteiskunta. Ulkoinen olemus pääomana 2000-luvun Suomessa. Into Kustannus, 177-191.

Hynnä, Kaisu (2018) Lupanäkyä - kehopositiiviset selfiet affektiivisena käytäntönä. Katsausartikkeli. Lähikuva 31:3, 65-72.

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.