FSD3551 Kouluterveyskysely: perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 2019

Study title

Kouluterveyskysely: perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 2019

Dataset ID Number

FSD3551

Persistent identifier

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3551

Data Type

Quantitative

Authors

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Abstract

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Kouluterveyskysely tuottaa tietoa eri ikäisten lasten ja nuorten hyvinvoinnista, terveydestä, koulunkäynnistä sekä avun saamisesta. Tämä aineisto sisältää 8. ja 9. luokkien oppilaiden sekä lukioiden ja ammattioppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoiden vastaukset vuoden 2019 kyselyyn. Kyselyyn on vastattu koulussa tai oppilaitoksessa opiskelupäivän aikana ja kielivaihtoehtoina ovat olleet suomi, ruotsi, venäjä, englanti ja pohjoissaame.

Kyselyn alussa kartoitettiin mielipiteitä koulunkäynnistä ja luokan yhteishengestä. Lisäksi koulunkäyntiin liittyen kysyttiin oppimisvaikeuksista, kiusaamisesta ja oppimista häiritsevistä tekijöistä. Vastaajilta kysyttiin, millaiseksi he kokevat terveydentilansa niin fyysisesti kuin psyykkisesti, sekä ovatko he kokeilleet tai käyttävätkö he eri päihteitä. Lisäksi kysyttiin seurustelusta ja seksuaaliterveydestä. Kysely kattoi myös avunsaannin esimerkiksi kouluterveydenhoitajalla, -kuraattorilla tai -psykologilla. Lisäksi tiedusteltiin, onko vastaajalla ystäviä, millaiseksi vastaaja kokee perhesuhteensa sekä miten hän viettää vapaa-aikaansa. Vapaa-aikaan liittyen kysyttiin muun muassa kulttuurista, liikunnasta ja internetin käytöstä. Edelleen kyselyssä selvitettiin, onko vastaaja kokenut henkistä väkivaltaa, fyysistä väkivaltaa tai seksuaalista häirintää yleisesti tai perheessään.

Taustamuuttujina ovat maakunta, virallinen ja koettu sukupuoli, syntymävuosi, alaikäisyys, luokka-aste, asumisjärjestelyt luokiteltuna, syntyperä luokiteltuna syntymämaan sekä vanhempien syntymämaiden perusteella sekä tieto siitä, kauanko vastaaja on asunut Suomessa.

Keywords

ammatilliset oppilaitokset; hyvinvointi; koettu terveys; koulukiusaaminen; koulunkäynti; lukio; luottamus; nuoret; opiskelu; perheet; perheväkivalta; päihteet; sosiaaliset suhteet; toisen asteen koulutus; vanhempi-lapsisuhde; väkivalta; yläkoulu

Topic Classification

Series

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Distributor

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Access

Aineisto on käytettävissä (D) vain luovuttajan luvalla.

Data Collector

  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Time Period Covered

2019

Collection Dates

2019-03-01 – 2019-04-30

Nation

Suomi

Geographical Coverage

Suomi

Analysis/Observation Unit Type

Henkilö

Universe

Perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat, nuorten lukiokoulutusta antavien lukioiden 1. ja 2. vuoden opiskelijat sekä alle 21-vuotiaat ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat, jotka suorittavat ammatillista perustutkintoa

Time Method

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Sampling Procedure

Kokonaisaineisto

Kyselyyn vastattiin koulu- tai opiskelupäivän aikana opettajan valvonnassa. Kyselyn ulkopuolelle jäivät kyselypäivänä koulusta esimerkiksi sairauden, matkan tai luvattomien poissaolojen takia poissaolleet nuoret, kotikoulua käyvät nuoret ja toisen asteen koulutuksen ulkopuolelle jääneet.

Collection Mode

Itsetäytettävä lomake: paperinen lomake

Itsetäytettävä lomake: verkkolomake

Research Instrument

Strukturoitu lomake

Response Rate

73

70

Data File Language

Downloaded data package may contain different language versions of the same files.

The data files of this dataset are available in the following languages: Finnish.

FSD translates quantitative data into English on request, free of charge. More information on ordering data translation.

Data Version

1.0

Related Datasets

FSD3550 Kouluterveyskysely: perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat 2019

Completeness of Data and Restrictions

Tietoarkistossa lomakkeet on nimetty seuraavasti: A= 8. ja 9. luokkalaiset, B= ammattioppilaitosten opiskelijat ja C= lukiolaiset. Aineiston muuttujat on nimetty lomakkeen A mukaisesti. Muuttujan kysymystekstin alkuun on lisätty lomakkeen tunnus niissä tapauksissa, kun kysymystä ei ole kysytty kaikilla lomakkeilla (Esim. q00 (BC) Kysymysteksti). Muuttujat, joita ei kysytty lomakkeella A, nimettiin juoksevasti lomakkeen A viimeisestä muuttujasta numerointia jatkaen. Jos osa dikotomiamuuttujan alakohdista esiintyi vain joissain lomakkeista, jatkettiin alanumeroita juoksevasti ja lisättiin muuttujan selitteen alkuun, mitä lomaketta alakohta koskee (esim. q00_9 (B) Kysymysteksti).

Tutkijat ovat poistaneet tunnisteellisuussyistä kaikki maakuntatasoa tarkemmat aluetiedot, mahdollisen koulutusalan sekä vastaajan yksilöivät tunnisteet. Syntymäkuukausi on korvattu tutkijoiden laskemalla muuttujalla q4 (alaikäisyys). Lisäksi on poistettu ympärileikkausmuuttuja (B= q42 ja C= q41), muuttujat liittyen seksuaaliseen kanssakäymiseen vähintään viisi vuotta vanhemman henkilön kanssa (q41-q44) sekä tieto siitä, kuka on tehnyt vastaajalle väkivaltaa tai seksuaalista häirintää (q76, q78, q84 ja q88). Tutkija on luokitellut muuttujan q98 (Asumisjärjestelyt) ja poistanut sitä tarkentavat muuttujat q99 ja q100. Lisäksi on luokiteltu mediasisällön julkaisemiseen liittyvä muuttuja q111_12 sekä muodostettu ylipainomuuttuja q22 pituudesta ja painosta. Muuttujan q104 (vastaajan ja vanhempien syntymämaa) pohjalta on luotu kolme luokiteltua muuttujaa (tausta syntymämaan mukaan 4-, 3- ja 2-luokkaisena). Muuttujasta q104 johdetuista tausta syntymämaan mukaan -muuttujista on poistettu ahvenanmaalaisten arvot. Tietoarkistossa poistettiin lisäksi q104_1 (4-luokkainen) ja q104_2 (3-luokkainen) muuttujien arvot kainuulaisilta sekä keskipohjanmaalaisilta. Lisäksi syntymävuosimuuttujassa (q3) vuonna 2000 ja aikaisemmin syntyneet luokiteltiin yhteen. Edelleen yhdistettiin muuttujan q105 (Kauanko olet asunut Suomessa?) alimmat arvot sekä poistettiin muuttujan q105 arvot kainuulaisilta.

Arkistoitu aineisto ei sisällä kyselylomakkeen kysymyksiä 115-132 (numerointi lomakkeen A mukaan), jotka liittyvät asumiseen sukulaisten luona, sijaisperheessä, perhekodissa tai lastensuojelulaitoksessa. Myös selkokielisellä lomakkeella vastanneet puuttuvat arkistoidusta aineistosta.

Weighting

Aineisto ei sisällä painomuuttujia.

Citation Requirement

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Bibliographical Citation

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Kouluterveyskysely: perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat 2019 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2021-10-13). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3551

Deposit Requirement

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Special Terms and Conditions for Access

Aineistoa voi saada (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön).

Disclaimer

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Related Materials

Ikonen, Riikka & Helakorpi, Satu (2019) Lasten ja nuorten hyvinvointi - Kouluterveyskysely 2019. Tilastoraportti. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2019091528281.

Related Publications Tooltip

Koivula M, Ellonen N, Ikonen R, Paavilainen E: Nuorten kaltoinkohtelukokemukset ammatillisissa perhekodeissa ja lastensuojelulaitoksissa. Yhteiskuntapolitiikka 86(2021):3, 263-274.

Mononen E, Hakovirta M, Rasinkangas J, Ikonen R: Lasten vertaissuhdeväkivalta lastensuojelun sijaishuollossa. Yhteiskuntapolitiikka 86(2021):3, 275-286.

Mäki P, Ikonen R, Hedman L, Raulio S, Laatikainen T: Ylipainon ja elintapojen yhteys selittyy osittain nuoren sosioekonomisilla tekijöillä. Suomen Lääkärilehti 76(2021);16.

Pohjalainen T: Päihteiden käyttö ammattiin opiskelevien nuorten keskuudessa: Tuloksia Kouluterveyskysely 2019 -aineistosta. (Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma.) Tampereen yliopisto, 2021.

Virrankari L, Leemann L, Kivimäki H: Osallisuuden kokemus ja vanhempien fyysinen väkivalta: Kouluterveyskyselyn 2019 tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 39/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2021.

Virrankari L, Leemann L, Kivimäki H: Osallisuuden kokemus ja vanhempien henkinen väkivalta: Kouluterveyskyselyn 2019 tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 38/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2021.

Hedman L, Helakorpi S: Nuorten arki - Kouluterveyskysely 2019 - De ungas vardag - enkäten Hälsa i skolan 2019. Tilastoraportti - Statistikrapport 4/2020. THL, 2020.

Ikonen R, Eriksson P, Heino T: Sijoitettujen lasten ja nuorten hyvinvointi ja palvelukokemukset. Kouluterveyskyselyn tuloksia. Työpaperi 35/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Ikonen R, Helakorpi S: Välbefinnandet bland barn och unga - Enkäten Hälsa i skolan 2019. Statistik rapport 46/2020. THL, 2020.

Ikonen R, Helakorpi S: Well-being of children and young people - School Health Promotion Study 2019. Statistical report 47/2020. THL, 2020.

Jokela S, Luopa P, Hyvärinen A, Ruuska T, Martelin T, Klemetti R. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten hyvinvointi. Kouluterveyskyselyn tuloksia 2019. Työpaperi 38/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Kivimäki H, Hietanen-Peltola M, Ikonen, R: Opiskeluhuoltopalveluiden käyttö ja saatavuus lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoiden kokemana. Kouluterveyskysely 2019. Tutkimuksesta tiiviisti 38/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Kivimäki H, Hietanen-Peltola M, Ikonen R: Opiskeluhuoltopalveluiden käyttö ja saatavuus perusopetuksen oppilaiden kokemana. Kouluterveyskysely 2019. Tutkimuksesta tiiviisti 39/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Koukkula M, Gissler M, Ikonen R, Klemetti R: Tyttöjen ja naisten ympärileikkaus. Esiintyvyys Kouluterveyskyselyssä ja syntyneiden lasten rekisterissä. Tutkimuksesta tiiviisti 11/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Nenonen T, Heino M, Hedman L, Klemetti R: Lapset ja nuoret perheenjäsenten hoivaajina. Kouluterveyskyselyn 2019 tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 24/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Virrankari L, Leemann L, Kivimäki H: Osallisuuden kokemus ja koulukiusaaminen: Kouluterveyskyselyn 2019 tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 35/2020. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2020.

Ikonen R, Helakorpi S: Lasten ja nuorten hyvinvointi - Kouluterveyskysely 2019. Tilastoraportti 33/2019. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2019.

Haapamäki, Siru (2022). Kouluakäymättömyyteen vaikuttavat yksilö- ja yhteisötason riskitekijät Suomessa ja kouluakäymättömien nuorten tulevaisuuskäsitykset. Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma. Helsingin yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202206132301

Penttinen, Emma (2022). Oppimisvaikeuksia kokevien nuorten sosiaalinen osallisuus. Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma. Helsinki: Helsingin yliopisto.

Holappa, Anna-Sofia (2022). Lasten asumisjärjestelyn yhteys fyysisen ja seksuaalisen väkivallan kokemuksiin. Sosiaalityön Pro gradu -tutkielma. Itä-Suomen yliopisto.

Ervasti E, Vuorenmaa M: Toimintarajoitteisten nuorten väkivallan kokemukset. Teoksessa: Vammaisten henkilöiden kokeman lähisuhdeväkivallan yleisyys ja palvelujen saatavuus: Määrällinen ja laadullinen tarkastelu. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2022:24, 28-43.

Ollila H, Ruokolainen O: Koulutusryhmittäiset erot nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden kokeilussa, käytössä ja hankinnassa 2017-2021. Tutkimuksesta tiiviisti 21/2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022.

Virrankari L, Leemann L: Osallisuuden kokemus ja seksuaalinen häirintä: Kouluterveyskyselyn 2019 tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 13/2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022.

Virrankari L, Leemann L: Osallisuuden kokemus ja seksuaaliväkivalta: Kouluterveyskyselyn 2019 tuloksia. Tutkimuksesta tiiviisti 14/2022. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2022.

Saariluoma L, Heino T, Eriksson P, Utriainen S: Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja teini-ikäisten väkivaltakokemukset sekä päihteiden käyttö. Tutkimuksesta tiiviisti 73/2021. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, 2021.

Mielityinen L, Ellonen N, Ikonen R, Paavilainen E: Examining adolescent maltreatment and connections to school engagement. Improving Schools (2021):December 14.

Heiskanen J: 8.- ja 9.-luokkalaisten kiusaamiskäyttäytyminen ja humalajuominen - Kouluterveyskyselyaineiston analyysin luotettavuuden näkökulma ja kiusaamiskäyttäytymiseen yhteydessä olevat tekijät. (Hoitotieteen Pro gradu -tutkielma.) Tampereen yliopisto, 2021.

Ahlzén C & Gustavsson M: Utsatthetens bredd och djup. Sexualiserat våld, våld från föräldrar och psykisk ohälsa bland unga på Åland, analys av resultatet i Hälsa i skolan 2019. 2021.

Kullberg, Marianne (2023): Insufficient Sleep, Excessive Internet Use, and Low Physical Activity Predict School Absence in Finnish Adolescents. Pro gradu -tutkielma, Åbo Akademi. https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2023022528661

Nupponen, J. & Rönkkö, C. (2023). Väkivaltakokemusten kasautuminen sekä nuorten avun ja tuen saanti ammattilaiselta. Psykologian pro gradu -tutkielma, Itä-Suomen yliopisto.

Meysam Haddadi Barzoki (2024) School belonging and depressive symptoms: the mediating roles of social inclusion and loneliness, Nordic Journal of Psychiatry, DOI: 10.1080/08039488.2024.2304067

Study description in machine readable DDI-C 2.5 format

Creative Commons License
Metadata record is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.