FSD3624 Poliisibarometri 2020

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Poliisibarometri 2020

Aineistonumero

FSD3624

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3624

Aineiston laatu

Kvantitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Vuorensyrjä, Matti (Poliisiammattikorkeakoulu)
  • Rauta, Jenita (Poliisiammattikorkeakoulu)

Sisällön kuvaus

Poliisibarometri 2020 kartoittaa kansalaisten käsityksiä poliisin toiminnasta ja sisäisen turvallisuuden tilasta. Tutkimuksessa selvitettiin luottamusta poliisiin, poliisin legitimiteettiä, poliisipalveluiden saatavuutta, poliisin näkyvyyttä sekä rikollisuuden kokemuksia ja rikoksista ilmoittamista. Sisäministeriö rahoitti aineiston hankinnan.

Aluksi vastaajat arvioivat poliisin kykyä taata yleinen järjestys ja turvallisuus sekä poliisin eri tehtävien tärkeyttä.

Kansalaisten huolta eri rikosilmiöistä kartoitettiin kysymällä, kuinka paljon eri asiat (mm. pahoinpitelyt, asuntomurrot, rattijuoppous, tietoverkkorikollisuus, seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta) huolestuttavat. Kysyttiin myös, miten vakava ongelma rikollisuus on lähiympäristössä. Edelleen tiedusteltiin, onko vastaaja joutunut eri rikosten (mm. omaisuuden varastamisen, autovarkauden, aseellisen uhkauksen tai identiteettivarkauden) uhriksi, onko hän ollut todistajana tai asianomistajana rikosprosessissa sekä onko hän kokenut uhkailua tai painostusta jonkun rikosprosessiin osallistuvan taholta.

Poliisin tavoitettavuutta ja näkyvyyttä selvitettiin mm. kysymällä, kuinka usein poliisipartioita näkyy asuinalueella ja kuinka pitkä matka on lähimmälle poliisiasemalle. Poliisipalveluiden laatua arvioitiin kysymällä, onko vastaaja ollut yhteydessä poliisiin kuluneiden 12 kuukauden aikana, minkä asian takia ja miten häntä kohdeltiin. Kysyttiin myös, miten hyvin poliisi on onnistunut eri tehtävien hoidossa ja miten poliisipalvelut ovat kehittyneet asuinseudulla viime aikoina. Lisäksi vastaajat arvioivat poliisin suhtautumista eri kulttuureista lähtöisin oleviin ihmisiin sekä omaa luottamustaan poliisin, palo- ja pelastustoimen, yksityisten vartiointiliikkeiden, rajavartiolaitoksen, tullin ja puolustusvoimien toimintaan. Lopuksi kysyttiin, mitä velvollisuuksia vastaajilla on poliisia kohtaan sekä tiedusteltiin poliisin mahdollista korruptiota ja korruption yleisyyttä Suomessa ylipäätään.

Taustamuuttujia olivat vastaajan sukupuoli, ikä, koulutus, työmarkkina-asema, tuloluokka, suuralue sekä vastaajan tai hänen lähisukulaisensa työskentely poliisissa.

Asiasanat

kansalaiset; luottamus; palvelut; poliisi (organisaatiot); rikokset; rikollisuus; rikosilmoitukset; turvallisuus; turvattomuus; uhrit; yleinen järjestys

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Poliisibarometrit

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (B) tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Kerääjät

  • Taloustutkimus Oy

Ajallinen kattavuus

2020

Aineistonkeruun ajankohta

2020-02-04 – 2020-03-03

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havaintoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Suomen 15-79-vuotias väestö (poislukien Ahvenanmaa)

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Pitkittäisaineisto: trendi/toistuva poikkileikkausaineisto

Otantamenetelmä

Ei-todennäköisyysotanta: kiintiöpoiminta

Otos muodostettiin kiintiöpoiminnalla, jossa kiintiöinä olivat kohderyhmän valtakunnalliset ikä-, sukupuoli-, suuralue- ja kuntatyyppijakaumat. Haastatteluja tehtiin 93 paikkakunnalla, joista kaupunkeja oli 51 ja kuntia 42. Otos on painotettu kohderyhmää vastaavaksi. Painotetut lukumäärät vastaavat Suomen 15-79-vuotiasta väestöä (SVT 31.12.2018), kokonaiskantaluku N (painotettu) = 4 310, joka edustaa kohdejoukon lukumäärää tuhansina (4 310 000). Tutkimuksessa haastateltiin 1 082 henkilöä, joista 80 henkilöä ruotsiksi (kaksikielisissä kunnissa) tai englanniksi (yli 100 000 asukkaan kaupungeissa).

Keruumenetelmä

Kasvokkainen haastattelu: tietokoneavusteinen (CAPI tai CAMI)

Keruuväline tai –ohje

Strukturoitu lomake

Datatiedostojen kieli

Aineistopaketti voi sisältää samoja tiedostoja eri kielisinä.

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Tietoarkisto kääntää kvantitatiivisia datatiedostoja englanniksi. Lisätietoja käännöspyynnön jättämisestä.

Datan versio

1.0

Painokertoimet

Aineisto sisältää painomuuttujan (paino), joka painottaa otoksen kohderyhmää vastaavaksi.

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Vuorensyrjä, Matti (Poliisiammattikorkeakoulu) & Rauta, Jenita (Poliisiammattikorkeakoulu): Poliisibarometri 2020 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-02-25). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3624

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Käytön ja kuvailun oheismateriaalit

Vuorensyrjä, Matti & Rauta, Jenita (2020). Poliisibarometri 2020. Kansalaisten arviot poliisin toiminnasta ja Suomen sisäisen turvallisuuden tilasta. Helsinki: Sisäministeriö. Sisäinen turvallisuus. Sisäministeriön julkaisuja 2020:12. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-641-6

Julkaisut aineistosta Tooltip

Vuorensyrjä, Matti & Rauta, Jenita (2020). Poliisibarometri 2020. Kansalaisten arviot poliisin toiminnasta ja Suomen sisäisen turvallisuuden tilasta. Helsinki: Sisäministeriö. Sisäinen turvallisuus. Sisäministeriön julkaisuja 2020:12. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-324-641-6

Vuorensyrjä, Matti, Rauta, Jenita & Kankaanranta Terhi (2023). Todistajien uhkailu rikosprosessissa: merkkejä järjestäytyneestä rikollisuudesta? Teoksessa Vuorensyrjä, M. (toim.), Siniset klassikot. Poliisi- ja kriminologian alan moderneja klassikkotutkimuksia 2 (ss. 116-155). Poliisiammattikorkeakoulun tutkimuksia 47. Poliisiammattikorkeakoulu, Tampere.

Kahlos, Alisa & Penttilä, Anni (2023). Seksuaalirikoksista ilmoittamiseen vaikuttavat tekijät - poliisibarometri 2020. Psykologian pro gradu- tutkielma. Itä-Suomen yliopisto. http://urn.fi/urn:nbn:fi:uef-20230994

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.