FSD3671 Psykologien ja psykologian opiskelijoiden näkemyksiä pelaamisesta ja ongelmapelaamisesta 2021

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin (esim. väitöstutkimukseen, pro graduun ja ylemmän AMK-tutkinnon opinnäytetyöhön). Aineistoa ei saa käyttää opetukseen, opiskeluun (esim. harjoitustöihin) tai alempiin opinnäytteisiin.

Lataa aineisto täältä

Muunkieliset kuvailuversiot

Aineistoon liittyvät tiedostot

Aineiston nimi

Psykologien ja psykologian opiskelijoiden näkemyksiä pelaamisesta ja ongelmapelaamisesta 2021

Aineiston rinnakkainen nimi

Psychologists' and psychology students' attitudes about gaming, problematic gaming and the new diagnosis for gaming disorder

Aineistonumero

FSD3671

Pysyvä tunniste

urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3671

Aineiston laatu

Kvalitatiivinen aineisto

Tekijät

  • Alho, Joel (Jyväskylän yliopisto)
  • Mankinen, Katja (Jyväskylän yliopisto)

Sisällön kuvaus

Aineisto koostuu psykologien ja psykologian opiskelijoiden haastatteluista liittyen digipelaamiseen ja ongelmapelaamiseen. Haastateltavat on tavoitettu kahden erillisen tutkimuskutsun avulla, joista toinen oli kohdistettu psykologian opiskelijoille ja toinen psykologian ammattilaisille. Haastateltavilla itsellään ei tarvinnut olla erityistä kokemusta pelaamisesta tai ongelmapelaamisesta.

Haastattelurungossa kysymykset jakaantuivat taustoittaviin kysymyksiin, pelaamiseen kohdistuvia asenteita kartoittaviin kysymyksiin sekä peliongelmaa koskeviin kysymyksiin. Lisäksi yksi kysymysosio muodostui ATGS-8:n mittarin (Attitudes Towards Gambling Scale) suomeksi käännetyistä ja sovitetutuista kysymyksistä.

Taustatietona on mainittu mm. haastateltavan sukupuoli, ikä (vain ammattilaisilta) ja haastateltavan status (opiskelija/ammattilainen). Taustatiedoissa on mainittu myös haastateltavan koodi, jolla tekijät tutkielmassaan viittaavat haastateltaviin. Aineistosta on tehty html-versio, jonka hakemiston avulla haastatteluja on helppo selata.

Asiasanat

harrastukset; ongelmapelaaminen; pelaaminen; rajoitukset; riippuvuus; sosiaaliset ongelmat; tietokonepelit; videopelit

Tieteenala/Aihealue

Sarja

Aineistot, jotka eivät kuulu sarjaan

Jakelija

Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto

Käyttöoikeudet

Aineisto on käytettävissä (C) vain tutkimukseen ja ylempiin opinnäytteisiin.

Kerääjät

  • Alho, Joel (Jyväskylän yliopisto)
  • Mankinen, Katja (Jyväskylän yliopisto)

Aineistonkeruun ajankohta

2021-02-02 – 2021-03-24

Maa

Suomi

Kohdealue

Suomi

Havainto/aineistoyksikkötyyppi

Henkilö

Perusjoukko/otos

Psykologit ja psykologian opiskelijat

Tutkimuksen aikaulottuvuus

Poikkileikkausaineisto

Havainto/aineistoyksiköiden valinta

Ei-todennäköisyysotanta: itsestään muotoutunut näyte

Haastattelukutsu lähetettiin psykologian ainejärjestön sisäisessä sähköpostilistassa opiskelijakollegoille, joista valittiin kuusi haastateltavaa. Ammattilaiset (10 hlöä) valikoituivat useiden mainostekstien (mainostus Psykologiliiton Facebook-ryhmässä) ja henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin lähetettyjen viestien avulla.

Aineistonkeruun tekniikka

Verkkohaastattelu

Taltiointi

Keruuväline tai –ohje

Haastatteluteemat tai haastattelurunko

Aineiston määrä

16 haastattelua odt-muodossa. Aineistosta on tuotettu lisäksi selailtava html-versio sekä taulukkomuotoinen csv-versio.

Datatiedostojen kieli

Aineisto sisältää datatiedostoja seuraavilla kielillä: suomi.

Kvalitatiiviset aineistot ovat saatavilla vain alkuperäiskielellä, niitä ei käännetä.

Datan versio

1.0

Aineiston käytössä huomioitavaa

Tutkija on anonymisoinut aineiston poistamalla siitä suorat ja epäsuorat tunnistetiedot. Tunnistetietoja on luokiteltu muun muassa työnimikkeiden ja työkokemuksen kohdalla. Tietoarkistossa poistettiin lisäksi haastateltujen opiskelijoiden taustatietona ollut ikä, sekä luokiteltiin työkokemus tutkijan anonymisointilinjan mukaisesti kahdessa haastattelussa. Tietoarkiston merkinnät on tehty käyttäen [[tuplahakasulkeita]].

Viittausvaatimus

Aineistoon ja sen tekijöihin tulee viitata asianmukaisesti kaikissa julkaisuissa ja esityksissä, joissa aineistoa käytetään. Tietoarkiston antaman malliviittaustiedon voi merkitä lähdeluetteloon sellaisenaan tai sitä voi muokata julkaisun käytäntöjen mukaisesti.

Malliviittaus

Alho, Joel (Jyväskylän yliopisto) & Mankinen, Katja (Jyväskylän yliopisto): Psykologien ja psykologian opiskelijoiden näkemyksiä pelaamisesta ja ongelmapelaamisesta 2021 [sähköinen tietoaineisto]. Versio 1.0 (2022-06-30). Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto [jakaja]. https://urn.fi/urn:nbn:fi:fsd:T-FSD3671

Julkaisusta tiedottaminen

Viitetiedot julkaisuista, joissa aineistoa on käytetty, toimitetaan Tietoarkiston asiakaspalveluun asiakaspalvelu.fsd@tuni.fi.

Varaumat

Aineiston alkuperäiset tekijät ja Tietoarkisto eivät ole vastuussa aineiston jatkokäytössä tuotetuista tuloksista ja tulkinnoista.

Julkaisut aineistosta Tooltip

Alho, Joel & Mankinen, Katja. (2022). Psychologists' and psychology students' attitudes about gaming, problematic gaming, and the new diagnosis for gaming disorder. http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202203151822

Aineiston kuvailu koneluettavassa DDI-C 2.5 -formaatissa

Creative Commons License
Aineiston kuvailu on lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -lisenssin mukaisesti.