Väkivallasta turvaan - Kirjoituskutsu lähisuhdeväkivaltaa kokeneille

Lähisuhdeväkivalta koskettaa vuosittain suurta määrää ihmisiä. Lähisuhteissa tapahtuva väkivalta on pääosin piilorikollisuutta ja vain osa siitä tulee viranomaisten tietoon. Väkivalta voi tapahtua kasvotusten tai esimerkiksi puhelimen ja sosiaalisen median välityksellä. Se voi sisältää pelottelua, eristämistä, painostusta, pakottavaa kontrollia, uhkailua, vainoa ja fyysisiä tekoja, kuten esimerkiksi lyöminen, töniminen, kuristaminen ja raiskaus. Väkivalta on usein syvästi haavoittava kokemus ja sen jäljet ovat pitkäkestoisia. Tästä huolimatta toipuminen on mahdollista. Tätä tutkitaan Väkivallasta turvaan -tutkimuksessa. Osallistu tutkimukseen kirjoittamalla vapaamuotoinen teksti kokemuksistasi. Tekstin pituutta ja muotoa ei ole määritelty etukäteen. Voit kertoa kokemuksistasi ja kuvata esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Millaista väkivaltaa olet kokenut ja miten se on vaikuttanut ja/tai vaikuttaa elämääsi: arkeen, hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuden tunteeseen jne.?
  • Onko väkivalta, sen pelko tai uhka yhä osa elämääsi?
  • Oletko kertonut kokemastasi väkivallasta jollekin? Kenelle (ammattilainen, perheenjäsen, ystävä)? Oletko hakenut apua? Mistä olet saanut apua?
  • Mikä on auttanut jaksamaan ja selviytymään arjessa?
  • Mitä toipuminen väkivallasta on edellyttänyt ja/tai edellyttää elämän varrella?
  • Mitä turva sinulle merkitsee: mistä se rakentuu ja miltä se tuntuu? Miten turva tai sen puute näkyy elämässäsi ja arjessasi?
  • Millaista apua olisit kaivannut ja/tai tarvinnut? Millaisia palveluita ja millaista apua lähisuhdeväkivaltaa kokeneet mielestäsi tarvitsevat?
Kirjoituksestasi voidaan julkaista otteita tutkimuksissa ja niiden yhteydessä voidaan julkaista antamiasi taustatietoja. Älä kerro nimiä, äläkä yksityiskohtaisia tietoja itsestäsi, asuinpaikastasi tai muista yksityisistä henkilöistä, jos niiden perusteella sinun tai jonkun muun henkilöllisyys voi paljastua. Kirjoitukset kerätään Tietoarkiston ylläpitämällä Penna-alustalla (ks. tietosuojaselosteAvautuu uuteen välilehteen). Tietoarkisto siirtää kirjoitukset keruun päätyttyä yhteisrekisterinpitäjänä toimivalle tutkija Johanna Linner Matikalle (ks. tietosuojailmoitusAvautuu uuteen välilehteen). Kirjoituksesi arkistoidaan pysyvästi Tietoarkistoon myöhempää käyttöä varten, jos annat siihen luvan lomakkeen lopussa. Ennen vastaamistasi tutustu Pennan käyttöohjeisiin. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit peruuttaa osallistumisesi keruun voimassaoloaikana käyttämällä kirjoituksen lähettämisen yhteydessä saamaasi yksilöllistä linkkiä. Palaa kirjoitukseesi ja valitse 'Peru osallistuminen ja poista vastaus'. Vahvistettuasi valintasi kirjoituksesi ja antamasi taustatiedot poistuvat Pennasta kokonaan. Jos lähisuhdeväkivalta herättää kysymyksiä, tarvitset apua tai haluat keskustella, voit ottaa yhteyttä Ensi- ja turvakotien liiton jäsenjärjestöihin, katso yhteystiedot täältäAvautuu uuteen välilehteen tai soita maksuttomaan NollalinjaanAvautuu uuteen välilehteen p. 080 005 005. Akuuteissa väkivaltatilanteissa soita hätänumeroon p. 112. Keruu on avoinna 31.01.2023 asti. Lisätietoja tutkimuksesta antaa Väitöskirjatutkija Johanna Linner Matikka Itä-Suomen yliopisto Kestävän hyvinvoinnin tutkimusryhmäAvautuu uuteen välilehteen jolinner@student.uef.fi p. 050 373 8506

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).

Sukupuolesi *
Kirjoituksesi ottaminen osaksi keruuta edellyttää suostumusta henkilötietojen käsittelyyn. Lisätietoja saat tietosuojaselosteestaAvautuu uuteen välilehteen. *
Arkistointilupa *

Painamalla lähetä näppäintä osallistut yllä kuvattuun tutkimukseen. Tietoarkisto siirtää kaikki kirjoitukset keruun tutkijalle ja säilyttää itse kopiot vain arkistoitavista kirjoituksista. Halutessasi voit palata muokkaamaan lomaketta lähettämisen jälkeen keruun ollessa käynnissä.