Kirjoituskutsu: Elämää aikuisvaippojen kanssa

Keruuseen liittyvä kuva

Kuva: Teija Hakala

Virtsan- ja ulosteenkarkailu ovat yleisiä mutta vaiettuja terveysongelmia, ja myös aikuisten vaipoista tiedetään ja puhutaan varsin vähän. Etsimme tutkimukseen ihmisiä, joilla on kokemusta elämästä aikuisvaippojen eli inkontinenssisuojien kanssa, ja haluavat kirjoittaa kokemuksistaan omaelämänkerrallisen tarinan/tarinoita tutkimuskäyttöön. "Vaippatarinoita" voivat kirjoittaa kaikki 18 vuotta täyttäneet ihmiset, jotka joko käyttävät aikuisten vaippoja itse, tai avustavat toisia niiden käyttämisessä (esimerkiksi ammatti- ja omaishoitajat, henkilökohtaiset avustajat). Voit osallistua tutkimukseen lähettämällä kirjoituksesi alla olevalla lomakkeella. Aineiston keruu kestää 10 kuukautta, ja halutessasi voit tuona aikana lähettää useamman kuin yhden tarinan. Voit valita itse kirjoituksesi näkökulman, aiheen ja esitystavan. Voit kirjoittaa elämästäsi aikuisvaippojen kanssa juuri sellaisen tarinan ja siitä näkökulmasta kuin itse haluat. Voit kirjoittaa kertomuksen yhdestä tapahtumasta, yhdestä päivästä, tai kuvailla pidempää ajanjaksoa. Alla joitain mahdollisia kysymyksiä inspiraation lähteeksi. Voit kuitenkin halutessasi jättää nämä kaikki käsittelemättä ja kirjoittaa jostain aivan muusta.

 • Voit esimerkiksi kertoa siitä, miten vaippojen käyttäminen auttaa sinua jokapäiväisessä arjessasi.
 • Tai siitä, millaisia haasteita – ja haaveita – vaippa-arkeen liittyy, vaikkapa työelämässä, harrastuksissa, tai ihmissuhteissa?
 • Millaisia innovatiivisia ratkaisuja olet kehittänyt itse, jotta arkesi vaippojen kanssa olisi sujuvampaa?
 • Mitä täytyy huomioida matkalle, tai vaikka vaan kaupungille lähtiessä?
 • Oletko joutunut luopumaan jostain elämäsi osa-alueesta vaippojen käytön vuoksi?
 • Miltä inkontinenssisuojien käyttö tuntuu, fyysisesti ja psyykkisesti?
 • Miten vaippojen käyttö tai inkontinenssi vaikuttaa henkilökohtaiseen talouteesi? Entä intiimielämääsi?
 • Ovatko koronarajoitteet vaikuttaneet vaippa-arkeesi tavalla tai toisella?
 • Mitä ajatuksia sinulla on vaippajätteestä, ja miten sen kanssa toimit eri tilanteissa?
 • Onko tarjolla riittävästi tukea ja tietoa inkontinenssin hallinnasta, ja siihen liittyvistä hoitomuodoista? Mistä olet saanut tietoa ja tukea?
 • Mitä korjaisit yhteiskunnassamme, jotta inkontinenssin ja vaippojen kanssa eläminen olisi helpompaa?
Kirjoituksen lähettämisen yhteydessä sinulta kysytään muutamia taustatietokysymyksiä. Kirjoituksestasi voidaan julkaista otteita tutkimuksissa ja niiden yhteydessä voidaan julkaista antamiasi taustatietoja. Älä käytä oikeita nimiä kirjoittaessasi itsestäsi tai muista yksityisistä henkilöistä. Vältä myös paikkojen mainitsemista kirjoituksessasi, jos sen perusteella voi paljastua sinun tai mainitsemasi kolmannen henkilön henkilöllisyys. Valitse myös nimimerkkisi siten, ettei siitä voi päätellä henkilöllisyyttäsi. Kirjoituksesi arkistoidaan pysyvästi Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon myöhempää tutkimus-, opetus- ja opiskelukäyttöä varten, jos annat siihen luvan. Henkilötietoja käsitellään tietosuojalainAvautuu uuteen välilehteen mukaisesti akateemisen ja kirjallisen ilmaisun tarkoitukseen. Tietoarkisto voi tarvittaessa muokata arkistoitavia kirjoituksia tietosuojavaatimusten ja muiden laillisten vaatimusten täyttämiseksi. Ennen vastaamistasi tutustu Pennan käyttöohjeisiin. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit peruuttaa osallistumisesi keruun voimassaoloaikana käyttämällä kirjoituksen lähettämisen yhteydessä saamaasi yksilöllistä linkkiä. Palaa kirjoitukseesi ja valitse 'Peru osallistuminen ja poista vastaus'. Vahvistettuasi valintasi kirjoituksesi ja antamasi taustatiedot poistuvat Pennasta kokonaan. Tutkimushankkeen verkkosivuilta www.vaippahanke.fiAvautuu uuteen välilehteen löytyy laajemmin tietoa tutkimuksen tavoitteista ja menetelmistä. Tutustu verkkosivuilla olevaan tutkimustiedotteeseenAvautuu uuteen välilehteen ennen vastaamistasi. Mikäli sinulla on kysyttävää tutkimukseen liittyen, löydät yhteystiedot alta. Keruu on avoinna 31.12.2021 asti. Lisätietoja: Tiina Vaittinen (YTT) Terveystieteet, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto +358 (0)40 190 9770 tiina.vaittinen@tuni.fi www.vaippahanke.fiAvautuu uuteen välilehteen

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).

Suostumus *
Sukupuoli *
Tarinani koskee (voit tarvittaessa valita molemmat vaihtoehdot) *
Olen saanut riittävästi tukea ja tietoa inkontinenssista ja sen eri hoito- ja hallintamuodoista *
Arkistointilupa *

Halutessasi voit palata muokkaamaan lomaketta lähettämisen jälkeen keruun ollessa käynnissä.