Kertomuksia korona-ajasta

Korona-ajan on usein väitetty muuttaneen maailmaa. Kun yhteiskunta on sulkeutunut monin tavoin, ihmisten käyttäytymiseen on tullut erilaisia tapoja toimia ja viettää arkea. Paljon puhutaan suomalaisten lisääntyneestä etätyöstä ja kotoilusta, mutta myös lisääntyneestä vapaa-ajasta ja omasta itsestä ja läheisistä huolen pitämisen korostumisesta. Nyt kun rajoituksia ollaan höllentämässä, on hyvä aika luoda katse kuluneeseen poikkeusaikaan. Tässä kirjoituspyynnössä on kiinnostuttu siitä, millaisena korona-aika on eri ihmisille näyttäytynyt oman arjen näkökulmasta. Kerro kokemuksistasi: miltä sinusta on tuntunut elää läpi tämän ajan. Voit kertoa esimerkiksi jotain siitä, millaista on elämäsi oli ennen korona-aikaa, sen aikana ja millaisia ajatuksia tulevaisuus sinussa herättää. Voit vapaasti kirjoittaa siitä, mikä tässä ajassa tuntuu tärkeältä ja merkitykselliseltä juuri sinun näkökulmastasi. Kirjoittaessasi voit pohtia esimerkiksi näitä kysymyksiä:

  • Miltä tämä korona-aika on tuntunut kokonaisuudessaan? Onko korona-aika tarkoittanut sinulle muutoksia vai onko elämäsi jatkanut pääpiirteittäin kulkuaan entistä polkuaan?
  • Millainen on tavanomainen päiväsi? Missä vietät sitä ja mitä teet?
  • Ovatko rutiinisi muuttuneet jollain tapaa pandemian aikana? Onko sinulle tullut uudenlaisia tapoja ja paikkoja, joissa vietät aikaasi? Oletko luopunut jostain, ja jos olet, niin miksi?
  • Miltä koti sinusta tuntuu? Vietätkö siellä saman verran aikaa kuin ennen pandemiaa? Onko sen merkitys muuttunut? Onko sinulla jokin erityisen tärkeä paikka, jossa vietät tai haluaisit viettää enemmän aikaasi ja miksi?
  • Miten pidät huolta itsestäsi? Ovatko nämä tapasi muuttuneet jollain tapaa?
  • Mikä sinulle on arjessa tärkeää ja mikä sinulle tuottaa erityistä iloa tai surua?
  • Mitä odotat tulevaisuudelta, miten suhtaudut siihen? Ajatteletko sitä paluuna entiseen vai enteiletkö paljon puhuttua "uutta normaalia"?
Kirjoituksen lähettämisen yhteydessä sinulta kysytään muutamia taustatietokysymyksiä. Kirjoituksestasi voidaan julkaista otteita tutkimuksissa ja niiden yhteydessä voidaan julkaista antamiasi taustatietoja. Älä käytä oikeita nimiä kirjoittaessasi itsestäsi tai muista yksityisistä henkilöistä. Vältä myös tarkkojen paikkojen mainitsemista kirjoituksessasi, jos sen perusteella voi paljastua sinun tai mainitsemasi kolmannen henkilön henkilöllisyys. Kirjoituksesi arkistoidaan pysyvästi Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon myöhempää tutkimus-, opetus- ja opiskelukäyttöä varten, jos annat siihen luvan. Henkilötietoja käsitellään tietosuojalainAvautuu uuteen välilehteen mukaisesti akateemisen ja kirjallisen ilmaisun tarkoitukseen. Tietoarkisto voi tarvittaessa muokata arkistoitavia kirjoituksia tietosuojavaatimusten ja muiden laillisten vaatimusten täyttämiseksi. Ennen vastaamistasi tutustu Pennan käyttöohjeisiin. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit peruuttaa osallistumisesi keruun voimassaoloaikana käyttämällä kirjoituksen lähettämisen yhteydessä saamaasi yksilöllistä linkkiä. Palaa kirjoitukseesi ja valitse 'Peru osallistuminen ja poista vastaus'. Vahvistettuasi valintasi kirjoituksesi ja antamasi taustatiedot poistuvat Pennasta kokonaan. Keruu on avoinna 31.12.2021 asti. Lisätiedot: Paula Vasara, Tutkijatohtori Jyväskylän yliopisto paula.vasara@jyu.fi

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).

Mikä on sukupuolesi? *
Mihin ikäryhmään kuulut? *
Missä asut?
Mikä seuraavista parhaiten kuvaa tämänhetkistä tilannettasi? Jos olet tilapäisesti pois ansiotyöstä äitiys-, isyys tai muun loman, palkattoman vapaan tai muun samankaltaisen syyn vuoksi, vastaa tavanomaisen työtilanteesi mukaan.
Arkistointilupa *

Halutessasi voit palata muokkaamaan lomaketta lähettämisen jälkeen keruun ollessa käynnissä.