Ohjeita kirjoittajalle

päivitetty 29.08.2022

Mikä Penna on?

Penna on Tietoarkiston ylläpitämä esseetyyppisten kirjoitusaineistojen keruuseen tarkoitettu verkkoalusta. Tutkijat keräävät kirjoituksia tutkimuksiin ja opiskelijat ylempiin opinnäytteisiin. Palvelun käyttäminen ei edellytä erillistä rekisteröitymistä. Kirjoitukset kerätään Pennan kautta nimettöminä.

Pennalla kerättyjä kirjoituksia arkistoidaan Tietoarkistoon, jos kirjoittajat antavat arkistointiin luvan, kerätty aineisto on kooltaan riittävä ja myös muuten jatkokäyttöä varten sopiva. Jatkokäytöllä tarkoitetaan sitä, että arkistoidut kirjoitusaineistot ovat myöhemmin myös muiden aiheesta kiinnostuneiden käytettävissä, tavallisesti korkeakouluopetuksessa, opiskelussa ja tutkimuksessa.

Tietoarkisto huolehtii palvelun teknisestä toteuttamisesta ja kirjoitusten säilyttämisestä aineistonkeruun järjestäjien puolesta aineistonkeruun aikana.

Osallistuminen aineistonkeruuseen

Ennen kuin päätät osallistua tutkimukseen, lue kirjoitusohje huolellisesti. Siitä saat tietoa muun muassa tutkimuksen taustoista, tarkoituksesta ja kirjoitukselta toivotusta sisällöstä ja näkökulmasta. Tutustu lisäksi keruukutsussa mukana oleviin dokumentteihin, kuten tietosuojaselosteisiin.

Keruuseen osallistutaan täyttämällä keruulomake, joka löytyy kirjoitusohjeen lopusta. Osana aineistonkeruuta sinulta kysytään muutamia taustatietoja, esimerkiksi ikä ja sukupuoli. Nämä tiedot liitetään osaksi kirjoitustasi. Varsinainen kirjoitus kirjoitetaan sille varattuun erilliseen tekstikenttään. Mikäli kirjoitukselle on enimmäispituus, varmista että kirjoituksesi mahtuu tekstikenttään.

Kirjoitusta ei voi lähettää liitetiedostona eikä Pennassa ole välitallennustoimintoa. Varminta on, että kirjoitat tekstin tekstinkäsittelyohjelmassa (esim. Word tai Notepad) ja kopioit valmiin tekstin Penna-palvelussa olevaan tekstikenttään. Huomaathan kuitenkin, että tekstinkäsittelyohjelmassa tekemäsi tyylimuotoilut (mm. lihavointi tai kursivointi) katoavat, kun kopioit kirjoittamasi tekstin Pennaan.

Kun olet lähettänyt kirjoituksesi, saat yksilöllisen linkin, jonka avulla voit palata tarkastelemaan ja muokkaamaan jo lähettämääsi kirjoitusta keruun voimassaoloaikana. Linkki on tarkoitettu vain sinun käyttöösi, älä jaa sitä muiden kanssa. Yksilöllinen linkki ei ole voimassa enää keruun päätyttyä.

Voit peruuttaa osallistumisesi keruun voimassaoloaikana käyttämällä kirjoituksen lähettämisen yhteydessä saamaasi yksilöllistä linkkiä. Lomakkeen alareunassa on painike "Peru osallistuminen ja poista vastaus", jonka kautta voit perua osallistumisesi. Tällöin Pennasta poistuu kokonaan aiemmin kirjoittamasi teksti ja muut kirjoituksen yhteydessä antamasi vastaukset. Peruutusmahdollisuus toimii ainoastaan niin kauan kuin keruu on avoinna.

Kirjoituksia ei ole tarkoitettu palautettavaksi takaisin kirjoittajalle. Voit aina omatoimisesti säilyttää itselläsi kopion kirjoituksestasi esimerkiksi tekstitiedostona tietokoneellasi.

Huoltoikkuna

Pennan huoltoikkuna on torstaisin kello 7–10. Emme takaa Pennan käytettävyyttä tänä aikana. Pyrimme tekemään tarvittavat huoltotoimenpiteet huoltoikkunan aikana, emmekä ilmoita palvelukatkoista erikseen. TUNIn huoltokatkotAvautuu uuteen välilehteen voivat myös hetkellisesti vaikuttaa palvelun toimintaan.

Käyttöoikeudet

Lähettäessäsi kirjoituksen aineistonkeruuseen annat luvan kirjoituksesi käyttöön keruuseen liittyvässä tutkimuksessa. Lisäksi voit antaa luvan siihen, että kirjoituksesi saa arkistoida TietoarkistoonAvautuu uuteen välilehteen ja luovuttaa kirjoituskutsussa mainittuihin jatkokäyttötarkoituksiin. Aineistonkeruuseen osallistumisesta tai kirjoitusten käytöstä ei makseta korvausta.

Kirjoitukset kerätään nimettöminä. Jos kirjoitat itsestäsi tai muista yksityisistä henkilöistä, älä käytä oikeita nimiä. Otteita kirjoituksista voidaan käyttää niitä käsittelevissä esityksissä ja julkaisuissa. Niihin voidaan sisällyttää antamasi taustatiedot. Tietoarkisto voi tarvittaessa muokata arkistoitavia kirjoituksia tietosuojavaatimusten ja muiden laillisten vaatimusten täyttämiseksi.

Jos kirjoituksiin on tarkoitus sisällyttää poikkeuksellisesti henkilötietoja, esimerkiksi kirjoittajan nimi, se kerrotaan selkeästi keruukutsussa.

Muuta tietoa

Mikäli tietokoneesi on yhteiskäytössä tai käytät julkista (esimerkiksi kirjaston) tietokonetta, ja haluat varmistaa, että kukaan muu koneen käyttäjä ei pääse näkemään kirjoitustasi, tyhjennä selaimen sivuhistoria ja välimuisti. Jos olet kopioinut yksilöllisen linkkisi kopiointi-toiminnolla leikepöydälle yhteiskäytössä olevalla tietokoneella, on linkki hyvä pyyhkiä pois. Tämä on mahdollista esimerkiksi kopioimalla toinen teksti leikepöydälle yksilöllisen linkin sijaan. Joissain tilanteissa Print Screen –napin painaminen ylikirjoittaa leikepöydän tiedot.

Kirjoitusaineistot suojataan Tietoarkiston normaalien tietoturvakäytäntöjen mukaisesti. Tietoarkiston verkkosivuston käyttäjätietojen käsittelystä voit lukea lisää tietosuojaselosteestaAvautuu uuteen välilehteen.

Lisätietoja

Palvelun käyttöliittymää koskevissa kysymyksissä ole yhteydessä Tietoarkiston asiakaspalveluun.
sähköposti: asiakaspalvelu.fsd at tuni.fi
puh. +358 29 452 0411

Mikäli haluat lisätietoa tutkimuksesta, johon olet osallistumassa, ole yhteydessä aineistoa kerääviin tutkijoihin. Tutkijoiden yhteystiedot löydät aineistonkeruuta koskevasta kuvauksesta.

Tietoarkiston omista tietosuojakäytännöistä lisätietoja antaa Tietoarkiston tietosuojavastaava.
sähköposti: dpo.fsd at tuni.fi
puhelin : +358 40 190 1438