Kirjoituskutsu maaseudulla asuville tuleville vanhemmille: Onko odottavan arki turvallista maaseudulla?

Asutko maaseudulla ja toivotko saavasi (lisää) lapsia? Onko odottavan arki turvallista maaseudulla? Oletko huolissasi matkasynnytyksestä? Tutkimme HUOMA-tutkimushankkeessa kokemuksia maaseudun arjen turvallisuudesta ja erityisesti synnytykseen liittyviä toiveita ja huolia. Toivomme tutkimuksen aineistoksi kirjoituksia maaseudulla asuvilta yli 18-vuotiailta, jotka suunnittelevat tai toivovat saavansa (lisää) lapsia. Kirjoita meille omin sanoin siitä, mitä maaseudulla elämisen turvallisuus tai turvattomuus tarkoittaa sinulle erityisesti odotusaikaan ja synnyttämiseen liittyen. Voit pohtia esimerkiksi seuraavia aiheita:

  • Matkat sairaalaan ovat pitkiä. Oletko huolissasi pitkästä matkasta ja matkasynnytyksen riskeistä?
  • Oletko itse kokenut tai ollut mukana matkasynnytyksessä tai ehtinyt viime hetkellä sairaalaan? Kirjoita kokemuksistasi.
  • Neuvola- ja muut terveyspalvelut keskittyvät ja etääntyvät. Heijastuuko tämä omiin kokemuksiisi tai odotuksiisi raskaudesta ja synnytyksestä ja jos niin miten?
  • Saatko riittävästi apua, tukea ja huolenpitoa odotusaikaan ja synnytykseen liittyvissä asioissa? Keneltä tai miltä taholta ja minkälaista? Millaista huolenpitoa toivoisit?
  • Millaisia toiveita ja huolia sinulla on synnytykseen liittyen? Mikä lisää tai vähentää kokemusta synnytyksen turvallisuudesta?
  • Millaista on olla äiti tai isä maaseudulla? Mitkä tekijät tuottavat maaseudulla turvallisuuden tunnetta? Mitkä tekijät aiheuttavat turvattomuuden kokemuksia?
Voit kertoa myös muista aiheeseen liittyvistä asioista, jotka ovat sinulle itsellesi tärkeitä. Kirjoitukset kerätään Tietoarkiston ylläpitämällä Penna-alustalla (ks. tietosuojaseloste). Tietoarkisto siirtää kirjoitukset keruun päätyttyä yhteisrekisterinpitäjänä toimivalle tutkijalle (ks. tutkimushankkeen tietosuojaseloste ). Kirjoituksesi arkistoidaan pysyvästi Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon myöhempää käyttöä varten, jos annat siihen luvan lomakkeen lopussa. Ennen vastaamistasi tutustu Pennan käyttöohjeisiin. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista. Voit peruuttaa osallistumisesi keruun voimassaoloaikana käyttämällä kirjoituksen lähettämisen yhteydessä saamaasi yksilöllistä linkkiä. Palaa kirjoitukseesi ja valitse 'Peru osallistuminen ja poista vastaus'. Vahvistettuasi valintasi kirjoituksesi ja antamasi taustatiedot poistuvat Pennasta kokonaan. Keruu on avoinna 31.12.2023 asti. Lisätietoja tutkimuksesta antaa yliopistotutkija Maarit Sireni Itä-Suomen yliopistosta, p. 050 4423661, maarit.sireni@uef.fi. Tutkimushanke: Huolen ja huolenpidon maaseutu (HUOMA). Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö.

Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).

Sukupuoli *
Kirjoituksesi ottaminen osaksi keruuta edellyttää suostumusta henkilötietojen käsittelyyn. Lisätietoja saat tietosuojaselosteestaAvautuu uuteen välilehteen. *
Arkistointilupa *

Painamalla Lähetä-painiketta osallistut yllä kuvattuun tutkimukseen. Tietoarkisto siirtää kaikki kirjoitukset keruun tutkijalle ja säilyttää itse kopiot vain arkistoitavista kirjoituksista. Halutessasi voit palata muokkaamaan lomaketta lähettämisen jälkeen keruun ollessa käynnissä.